"Charlie Hebdo" излиза с карикатури на Мохамед

Новият брой на сатиричното списание „Charlie Hebdo" ще бъде с карикатури на Мохамед - и тираж от 1 милион, вместо обичайните 60 000.

Така преживелите атентата художници и журналисти от екипа на изданието ще отговорят на терора и ще покажат, че не ги е страх.

След разстрела в редакцията им, последван от две заложнически кризи с общо 17 жертви, фреските медии проявиха изключителна солидарност с колегите си от „Charlie Hebdo" и им предоставиха финансова подкрепа и свои журналисти, за да продължат работа.

"Ние няма да отстъпим, иначе всичко това би било безсмислено", коментира адвокатът на изданието Ришар Малка.

Оцелелият „Charlie Hebdo" ще се завърне на пазара във Франция следващата сряда, а копия от него ще могат да се купят и в Швейцария, Испания и Канада.

Новият брой на списанието ще може да се купи и по интернет за читателите извън Франция.

#7 Мина 13.01.2015 в 10:48:56

Тази карикатура кефи!

#8 Мина 13.01.2015 в 10:53:00

Абе имам аз един въпрос! След като е забранено да се изобразява Мохамед, КАК аджеба знаят мюсулманите как изглежда той и го разпознават и се засягат!??? И след като на карикатурите не пише изрично Мохамед, откъде знаят, че това е той!???

#9 Scooby Doo 13.01.2015 в 11:33:15

Мда, ще настъпят интересни времена след сряда, но ще поживеем ще видим, е не всички де.

#10 Бобо 13.01.2015 в 12:27:01

Ubava rabota, ama 4ifutska!?

#12 янаки 13.01.2015 в 14:06:20

Ще цитирам още веднъж мъдрите китайци от "Xinhuanet", Китай. „Много хора не проумяват, че в многополярен свят свободната преса трябва да има някакви граници. Съществуват множество народности и религии със своите особени сакрални образи и табута. Ако желаем мирно да съжителствуваме, необходимо е да се уважаваме един друг. Свобода на словото която засяга другите с от нищо неограничени и безпринципни оскърбления, нападки и осмивания, не ще доведе до нищо добро. Да, карикатурите на Charlie Hebdo разсмиваха хората, но смехът не трябва да наранява...... Хиляди години вече нашият свят, в който съществуват най-различни народи, се раздира от различни конфликти. Една от основните причини е липсата на търпимост, готовността световните проблеми да се решават мирно, с уважение един към друг. Ако страните от конфликта биха могли да преразгледат и смекчат своите позиции, ако могат да престанат да мислят в рамките на принципа „ако не си с мен, ти си против мен”, ако могат да се поставят на мястото на другия и ако можеха да си формулират определени предели на свободата за самоизразяване, то в света би имало по-малко трагедии.” Изводът от казаното във втория абзац е: религиозните, етническите, икономическите противоречия в човешкото общество (а и не само те) не могат да бъдат решени окончателно. Те са вечни, но при проява на здрав разум светът, би могъл да бъде и по-добро място за живеене за всички. Така че пътят на конфронтация заради самата конфронтация избран от Charlie Hebdo по-добре би било да няма подражатели. Един световен конфликт между християни (имам предвид европейци, американци, австралийци.....) и мюсюлмани ще намери своето окончателно решение – в ядрения апокалипсис на края на света, ако може да се говори, че това е решение.

#13 Мина 13.01.2015 в 14:32:58

Перуанският писател Марио Варгас Льоса, който през 2010 година беше удостоен с Нобелова награда за литература, публикува мнението си относно атентата над редакцията на списание "Charlie Hebdo" на страниците на испанския вестник El Pais. Ето какво написа той: "Смятам, че това, което се случи в Париж последните дни, е не само ужасяващо престъпление, което изправя косите с жестокостта и диващината си, но също така е ескалация на онова, което представлява тероризмът. Досега терористите убиваха хора, разрушаваха сгради, но разстрелът на почти цялата редакция на "Шарли ебдо" вече издава нещо много по-сериозно и то е желание западната култура - люлката на свободата, на демокрацията и на човешките права - да се откаже от своите ценности, да въведе цензура, да ограничи свободата на изразяване, да установи забранени теми, което означава да отстъпи от един от фундаменталните принципи на свободната култура: правото на критика. С това масово убийство на журналисти и карикатуристи, терористите се опитват да принудят Франция, Западна Европа и целия свободен свят да се откаже от една от ценностите, която е в основата на цивилизацията. Отказът от свободата на словото, предполагащо използването на хумора без каквито и да било ограничения, би означавал край на тази свобода, която представлява фундамент на културата на свободата. Мисля, че Западът, Европа и целият свободен свят трябва да осъзнаят, че на тяхната собствена територия се води война, която ние трябва да спечелим, ако не искаме варварството да подмени цивилизацията. Трябва да действаме решително, без да изпитваме комплекс за непълноценност по отношение на фанатиците, но като спазваме строго законите, които са също толкова важни, колкото и свободата. Сред най-опасните последици от това страшно злодеяние е засилването на ксенофобията от страна на екстремистките партии, които са също толкова опасни за демокрацията, колкото и фанатиците-ислямисти. Разстрелът в редакцията на "Шарли ебдо" ще увеличи привържениците на партии като Националния фронт, а също така на всички групи и групички, който биха искали да разрушат единна Европа и да върнат европейските страни назад във времето на нетърпимостта и ксенофобията. Необходимо е да се предприемат усилия това да не бъде допуснато, да се попречи на унищожението на Европа от страна на нейните непосредствени врагове, така и от страна на онези, които се опитват да я защитят с помощта на други форми на нетърпимост и фанатизъм. Франция е една от страните, която създаде културата на свободата чрез Декларацията за човешките права, която в Конституцията си увековечи свободата на словото и нейните граждани, интелигенция и политици образцово използваха тези права през цялата си история. Именно по тази причина трагедията, която Франция изживява днес, засяга всички нас, свободните мъже и жени по света, които следвайки примера на милионите французи, трябва да кажем: "Je suis Charlie Hebdo"

#14 Дракон с кисело зеле 13.01.2015 в 15:14:10

Ще помоля многоуважаемата Ценка Цачева да не ме намесва в бълнуванията си. Ако ще се опитва да ме цитира, поне да ме чете. Защото, многоуважаема, аз също не съм Шарли и го заявих в почти всичките си постове по темата до момента. Нееднократно написах, че не одобрявам грубите гаври с религия и култура.

#15 deowin 13.01.2015 в 20:43:47

>Ще цитирам още веднъж мъдрите китайци от "Xinhuanet", Китай А какво казват от другата страна - стожер на правилната, премерена, съобразена, почтителна, ненараняваща журналистика - КНДР?

#16 deowin 13.01.2015 в 20:49:51

>не одобрявам грубите гаври с религия и култура ОК, тогава недей да правиш такива. Когато не ти харесва идеята за гей бракове, естественото поведение е да не се гей-бракуваш, а не да забраняваш на другите да го правят или да ги осъждаш. Като цяло, Драконе, ми се струва, че залиташ към морален абсолютизъм - вяра, че съществува обективна морална система (по-точно, както е винаги с тези системи - твоята), приложима и наложителна за абсолютно всички хора, която покрива всеки възможен аспект на човешките взаимоотношения. Не си го казал изрично, така че това е просто мое предположение, но и важен основен въпрос - така ли е или не?

#18 Дракон с кисело зеле 14.01.2015 в 14:09:27

Там е работата, Мануела, че, при все агресивния си маниер на писане, винаги съм бил толерантен към различни религии и култури - стига съответните да не прекрачват някои граници. Освен това съм много силно за свободата на словото. Обаче все си мисля, че между свободно слово и език на омразата има разлика - най-малкото последното из така обичания Запад се преследва наказателно. И не само наказателно. Под друга статия постнах този линк: https://firstlook.org/theintercept/2015/01/09/solidarity-charlie-hebdo-cartoons/ Статията е интересна. Обърнете внимание на тези думи: When we originally discussed publishing this article to make these points, our intention was to commission two or three cartoonists to create cartoons that mock Judaism and malign sacred figures to Jews the way Charlie Hebdo did to Muslims. But that idea was thwarted by the fact that no mainstream western cartoonist would dare put their name on an anti-Jewish cartoon, even if done for satire purposes, because doing so would instantly and permanently destroy their career, at least.

Новините

Най-четените