Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Bolo de Bolacha: Португалската бисквитена торта, която не е като никой друг десерт

Далеч по-разточителна от българския ѝ вариант Снимка: iStock
Далеч по-разточителна от българския ѝ вариант

Bolo de Bolacha буквално означава "бисквитена торта" на португалски. Тук мнозина биха възкликнали, че няма какво впечатляващо да има в една бисквитена торта - такива се правят в България, горе-долу откакто има готови бисквити на пазара.

Само че португалската бисквитена торта е далеч по-разточителна.

Но откъде им е хрумнало на португалците да правят бисквитена торта? В началото на XX век в Португалия започват да набират популярност британски бисквити на име "Мария".

Те са създадени от британски пекар, който ги прави в чест на сватбата на херцогиня Мария Александровна с графа на Единбург. Бисквитите са тип "чаени" и със скромни съставки - брашно, захар, растителна мазнина и ванилова есенция.

Снимка: iStock

В Португалия обаче те бързо се превръщат в хит, най-вероятно защото името Мария там е невероятно разпространено. Заради семплия им състав португалците ги дават на децата си от съвсем ранна възраст и нито едно домакинство в страната не остава без поне един пакет от английските бисквити.

Има само един проблем - текстурата им е суха и в Португалия започват да се чудят как тя да бъде подобрена.

Преди през 80-те години на миналия век официално да се появи Bolo de Bolacha, бисквитите са се смесвали със сладко, мармалад, течен шоколад или сметана.

През 1983 г. португалската бисквитена торта за първи път е спомената в кулинарен журнал, като рецептата е изпратена от читател от Азорските острови. Изведнъж в следващите месеци рецепти с малки разлики вече са плъзнали из цяла Португалия, кулинарните ѝ списания и вестниците.

Официалните рецепти, които се публикуват, най-вероятно са се предавали през поколенията далеч по-рано, но не са били документирани.

Предполага се, че португалските домакини са се вдъхновили от други европейски торти на слоеве като тортата "Добуш" и френската селска торта. За да е по-бюджетен сладкишът, а и за да няма нужда от печене в португалските горещини, се е родила бисквитената торта, която не се пече и не изисква сложни техники.

Около десерта има и конспирация, която в наши дни няма как да определим като вярна или невярна.

Според нея компанията, която произвежда бисквитите "Мария", сама е подшушнала за рецепта за торта с тях.

Сладкишът се превърнал в моментален хит, а оттам продажбите се изстреляли в небето.

Това не би бил първият път, в който фирма си изобретява рецепта, за да рекламира продукта си - такъв е случаят със сладкиша с какао и майонеза, създаден именно като реклама на майонеза. За Bolo de Bolacha няма такива данни или поне не могат да бъдат намерени.

Снимка: iStock

Вместо да се чудим, можем директно да си приготвим свръхлесната португалска бисквитена торта, като започнем с нужните съставки:

  • 300 грама чаени бисквити
  • 150 грама захар
  • 125 грама масло
  • 4 жълтъка
  • Чаша силно кафе
  • Още малко бисквити за декорация

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме крема, като разбиваме маслото, захарта и жълтъците. Трябва да получим пухкав бял крем, към който по желание можем да прибавим и две чаени лъжички от приготвеното силно хубаво кафе.

В останалото кафе потапяме за кратко бисквитите една по една и започваме да редим бисквитената торта.

На дъното на тава или форма редим пласт бисквити, изсипваме от крема, отново редим бисквити и така, докато завършим с фин слой от крема. Украсяваме с натрошени бисквити и прибираме в хладилник за поне една нощ, за да стегне.

Bolo de Bolacha може да се направи и в десертни чаши и да се поднесе като индивидуален десерт.

В крема може да се прибави и малко ванилова есенция, а за декорация да се настърже отгоре и шоколад.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените