Китай разработи „разкрачен автобус“ на бъдещето

Впечатляващ футуристичен проект за „разкрачен" градски автобус представи китайска технологична компания на специализирано изложение в Пекин. Основната идея е да се осигури безпроблемно придвижване на пътниците при чудовищните задръствания в китайските мегаполиси.

Автобусът Transit Explore Bus (TEB) е широк колкото две пътни ленти и буквално се движи „един етаж" над шосейния трафик, с максимална скорост от 60 км/ ч. Автомобилите с височина до два метра безпроблемно ще преминават в кухината отдолу - или по-точно ще пъплят при задръстване. Така ще се осигури изцяло нова и свободна зона за пасажерите от градския транспорт, които ще се качват и слизат на съответните спирки чрез спускаеми стълби.

Капацитетът на TEB е за 1400 пътници или около 40 стандартни градски автобуси. Създателите му изтъкват, че TEB струва около 20 на сто от цената на подземна железница, тъй като самата инфраструктура не е толкова сложна. Според CCTV тестовете на хай-тек автобуса ще започнат към края на 2016-та година в Цинхуандао, североизточен Китай, където живеят около 3 милиона души.

Проектът се прие със задоволство в Китай, където задръстванията са чудовищни - тези на входовете / изходите на столицата Пекин продължават с дни. Прогнозите са проблемът да се задълбочи, откакто Поднебесното царство задмина САЩ като страната с най-голям автомобилен пазар в света. Само за миналата година там са продадени 21.1 милиона леви автомобили.

Подобен проект за „разкрачен автобус" имаше и преди шест години, но той потъна в забвение. Сега обаче проблемите със замърсяването на въздуха в страната стават плашещи.

#1 angelvarna 27.05.2016 в 09:42:20

Ако съм с колата под автобуса и трябва да завия какво правим?

#2 Nikkor 27.05.2016 в 12:34:33

Ами спираш и изчакваш да мине над тебе и после завиваш.

Новините

Най-четените