ИДИЛ удари „сърцето на Асад“, десетки жертви

Над 80 души загинаха при координирани нападения в два големи сирийски града, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава". Джебла и Тартус, разположени на морския бряг, са целите на атентаторите, използвали коли-бомби - и двата града са контролирани от режима на Башар ал-Асад, като в близост има руски военни бази.

В Тартус са станали поне 7 експлозии, включително пред автогара. В Джебла камикадзе се е самовзривил в спешен център на държавна болница. Русия има военноморска база край Тартус и военновъздушна база край Джебла, откъдето нанася въздушни удари срещу „Ислямска държава".

Според данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права това е най-кървавият ден в двете населени места от началото на войната в страната. До момента там бойни действия не се водеха. Според местни медии броят на жертвите надхвърля 120.

ИДИЛ пое отговорност за атентатите по-късно, а коментарът на Министерството на информацията в Дамаск беше, че джихадистите нападат цивилни, защото не могат иначе да победят армията на Асад.

Русия изрази тревога за случващото се, тъй като нападенията подкопават усилията за мир. През март Москва изтегли основната част от своите военни в размирната стана, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че страната има може да има много „гъвкав подход".

#1 Nikkor 23.05.2016 в 21:07:55

Аве Уеб кайвето, я сега пуснете краткото филмче, да не си играя сега да го търся в youtube, където сенатор Джон МакКейн се ръкува и прегръща с оня главорез Багдади - главата на Ислямската държава - и обяснява как те тези хора не са такива и как "I know them intimately". Пък после пак ми пуснете една серия за лошите руснаци и Путин.

#2 bastard 23.05.2016 в 23:59:00

Хм, странна е тая новина - руските космически сили унищожиха ИДИЛ минимум 20 пъти за последните 8 месеца. То не бяха кадри от бомбардировки, то не бяха през ден съобщения за унищожени командни центрове, то не бяха новини как идиловци се разбягват панически... И сега изведнъж - дум.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 24.05.2016 в 03:07:16

Ето го, Nikkor: https://www.youtube.com/watch?v=Ipd6xvoyzsM === Bastard ли си не знам, ама наистина сте невероятни мастии. Като беше там РФ, защо беше там. Като си тръгнаха, защо си тръгнали. И интересно... САЩ официално водят война с тероризма вече 14 години и половина. От 11.09.2001. Защо не ти прави впечатление, че за тези 14 години, докато САЩ налагат "демокрация" и "свобода" в определени райони, тероризмът там става все по-силен, все по въоръжен и все по-организиран? И все по-добре говорещ английски език. В същото време претендираш РФ да избие цялата тази сган за 7 месеца. Няма как 14 години да се налива масло в една бъчва и да очакваш, че някой ще я угаси за 30 седмици.

#4 John Smith 24.05.2016 в 09:57:30

Ся, Другари, трябва да сме наясно ,че Вярата не може да се победи с оръжие Човек , дето е тръгнал да се самовзривява ,не могат да го спрат нито Въздушно- Космическите, нито Военно- Галактическите сили.

#6 Rowan 24.05.2016 в 14:31:47

Има Другарю Прякор, има друг изход. Обърнете внимание, че от няколко години Русия и Китай целенасочено бягат от долара и инвестират, дори и на загуба в изкупуването на злато. Не, че могат да стигнат УСА след мародерстването им през ВСВ, но те долари в наличност нямат. Руснаците де, Китай се явява основен кредитор на УСА. А от валутите панически бягат всички крупни корпорации. Нека не забравяме, как швабите набутаха Гърция в дългова криза и им изкупиха де що могат дългосрочни материални активи. Едни тенденции са това, които изобщо не подкрепят НПО-шката партенка за подготвяния от Русия и Китай превантивен ядрен удар по УСА, щото ги било страх от долара. Не им е изгодно да го подбутнат леко, иначе да са го свалили наполовина. Виж УСА, за да запазят държащото се на зелените хартийки господство може и да планират подобна малоумщина, като превантивен ядрен удар по Русия, затова си и градят ПРО щит. Капиш ли Другарю? Мощта на Русия се крие в територията и залежите, които се крият отдолу, мощта на УСА е хартиена. И не ми говори за технологично превъзходство. Падне ли долара, всичкото им технологично превъзходство отива на майната си подир импортните им инженери, които пък ще отидат, при който им плаща по-добре.

Новините

Най-четените