Управляващите в Италия продължават с критиките срещу Франция

Италианският вицепремиер Матео Салвини продължава войната на думи между Рим и Париж. Той призова французите "да се освободят от твърде лошия си президент" и обвини Франция, че не е заинтересована да се установи стабилност в раздираната от насилие Либия, съобщават световните агенции.

"Надявам се, че французите ще се освободят от твърде лошия си президент. Те имат възможност да го сторят на 26 май, когато най-сетне ще могат да вземат бъдещето си отново в свои ръце", коментира Салвини.

По негови думи също така енергийните интереси на Париж в Либия влизат в противоречие с установяването на спокойствие и стабилност в страната.

"В Либия, Франция няма интерес да стабилизира положението, вероятно защото има петролни интереси, които са в противовес с тези на Италия", коментира Салвини пред италианска телевизия.

Изказването на италианския вицепремиер идва на фона на повишаващото се напрежение между двете държави. В неделя коалиционният партньор на Салвини - лидерът на движението "Пет звезди" Луиджи Ди Майо нарече Франция колониализатор именно по темата за Либия.

Той също така заяви, че Европейският съюз трябва да наложи санкции на страните, които причиняват кризата с мигрантите в Средиземно море, като ги принуждават да напуснат Африка по икономически причини.

Ди Майо и Салвини демонстративно изразиха подкрепата си за френското протестно движение на "жълтите жилетки", което създаде големи проблеми на правителството на президента Еманюел Макрон.

Заради действията им от външното министерство на Франция привикаха посланика на Италия за обяснения.

#1 To 23.01.2019 в 01:21:11

Интересно, кои страни причиняват кризата с мигрантите в Средиземно море? И какво може да се направи с Русия и Америка?...

#2 sim4o 23.01.2019 в 07:32:13

Заинтригува ме с тази Русия и Америка. Да не би да има руснаци мигриращи през морето или що? И са в американски кораби?

#4 SamVaims 23.01.2019 в 16:13:36

@БАРОН ВИНО Салвини е един, глупав, бездарен популист. Както всички от неговата порода. Елементарна политическа реторика, незнание и липса на управленчески опит итн. Италия, цъфнала и вързала под негово управалене, Франция тръгнал да критикува и дава съвети. Елементарен ход, на всеки популист за отклоняване на общественото внимание от собствените проблеми. Погледни се от страни как изглеждаш, бе човек . Ти просто си един български селяк, дето си мисли , че знае как изглежда положението в Франция и Италия.

#6 SamVaims 23.01.2019 в 19:11:56

Разбира се много селяни, емигрирали в Италия или Франция, за да берат ябълки се чувстват вътрешно българи, а външно русофили.

Новините

Най-четените