Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

10 филма, в които храната е главният герой

“Джулия и Джулия” (Julia&Julia)

Мерил Стрийп влиза в ролята на знаменателната в кулинарните среди Джулия Чайлд, а Ейми Адамс е нейна отдадена поклонничка, която десетилетия след издаване на първата ѝ книга с френски рецепти се опитва да следва съветите ѝ за готвене. 

Филмът се разделя на два отделни сюжета, проследяващи двете героини с еднакво име Джулия. Макар и разделени от пространството и времето, двете жени показват как с правилната комбинация от страст, отдаденост и много масло всичко е възможно. Снимка: Youtube
“Джулия и Джулия” (Julia&Julia)

Мерил Стрийп влиза в ролята на знаменателната в кулинарните среди Джулия Чайлд, а Ейми Адамс е нейна отдадена поклонничка, която десетилетия след издаване на първата ѝ книга с френски рецепти се опитва да следва съветите ѝ за готвене.

Филмът се разделя на два отделни сюжета, проследяващи двете героини с еднакво име Джулия. Макар и разделени от пространството и времето, двете жени показват как с правилната комбинация от страст, отдаденост и много масло всичко е възможно.
“Шоколад” (Chocolate)

Шоколадът не е единствената изкусителна съставка на тази романтична комедия. В главните роли влизат Жулиет Бинош и Джони Деп, чиито герои попадат в малко френско селце, ръководещо се от свръхрелигиозен кмет. Точно срещу църквата Виан (Бинош) отваря малък магазин за шоколадови сладкиши. 

Продажбата на сладките обаче съвпада с Великите пости и шоколадовите изкушения от витрината се превръщат в изпитание за местните, които би трябвало да се въздържат от плътски удоволствия. Снимка: Imbd
“Шоколад” (Chocolate)

Шоколадът не е единствената изкусителна съставка на тази романтична комедия. В главните роли влизат Жулиет Бинош и Джони Деп, чиито герои попадат в малко френско селце, ръководещо се от свръхрелигиозен кмет. Точно срещу църквата Виан (Бинош) отваря малък магазин за шоколадови сладкиши.

Продажбата на сладките обаче съвпада с Великите пости и шоколадовите изкушения от витрината се превръщат в изпитание за местните, които би трябвало да се въздържат от плътски удоволствия.
“Рататуи” (Ratatouille)

Главен герой и готвач в анимацията на “Дисни” с име на френско ястие е Реми - плъх с невероятен усет и талант за готвене, който обаче трудно намира път към кухнята заради факта, че е гризач. Но едно щастливо стечение на обстоятелствата му позволява да попадне в ресторанта на своя кумир -  Огюст Густо - и да готви под шапката на момчето за всичко - Лингуини, докато не впечатли най-строгия кулинарен критик в Париж. Снимка: Imbd
“Рататуи” (Ratatouille)

Главен герой и готвач в анимацията на “Дисни” с име на френско ястие е Реми - плъх с невероятен усет и талант за готвене, който обаче трудно намира път към кухнята заради факта, че е гризач. Но едно щастливо стечение на обстоятелствата му позволява да попадне в ресторанта на своя кумир - Огюст Густо - и да готви под шапката на момчето за всичко - Лингуини, докато не впечатли най-строгия кулинарен критик в Париж.
“Повелителят на кухнята” (Burnt)

Адам Джоунс  (Брадли Купър) е истинска рокзвезда в света на кулинарията, но унищожава кариерата си с наркотици и надменност. След като преживява личен катарзис и успява да загърби лошите навици, Адам се завръща в Лондон с намерението да възвърне предишните си позиции и да отвори топ ресторант, който да му донесе мечтаната трета звезда „Мишлен“. Снимка: IMDB
“Повелителят на кухнята” (Burnt)

Адам Джоунс (Брадли Купър) е истинска рокзвезда в света на кулинарията, но унищожава кариерата си с наркотици и надменност. След като преживява личен катарзис и успява да загърби лошите навици, Адам се завръща в Лондон с намерението да възвърне предишните си позиции и да отвори топ ресторант, който да му донесе мечтаната трета звезда „Мишлен“.
“Без резервации” (No Reservation)

Искате съвършено приготвен крехък пъдпъдък със сос от трюфели? Кейт (Катрин Зита-Джоунс) е майсторът-готвач – и работохолик – който може да го приготви. Но няма ни най-малка представа как да се справи с безгрижния почитател на опери, заместник-готвача (Арън Екхарт), който започва работа в луксозния ѝ ресторант в Манхатън. 
И като че ли това не е достатъчно, но се налага да приеме при себе си и осиротялата си племенница, която предпочита пържените рибни хапки пред изтънчените ѝ деликатеси. Снимка: Imbd
“Без резервации” (No Reservation)

Искате съвършено приготвен крехък пъдпъдък със сос от трюфели? Кейт (Катрин Зита-Джоунс) е майсторът-готвач – и работохолик – който може да го приготви. Но няма ни най-малка представа как да се справи с безгрижния почитател на опери, заместник-готвача (Арън Екхарт), който започва работа в луксозния ѝ ресторант в Манхатън.

И като че ли това не е достатъчно, но се налага да приеме при себе си и осиротялата си племенница, която предпочита пържените рибни хапки пред изтънчените ѝ деликатеси.
“На един черпак разстояние” (The Hundred-Foot Journey)

Историята разказва за индийско семейство, което заминава за Франция и отваря ресторант в малко селце с твърди традиции по отношение на кухнята. Фамилията, пристигаща от Изток, начело с бащата Хасан (Ом Пури), е решена да отстоява честта на Индия с черпак и да покаже, че може да приготвя вкусни ястия, макар и да са по-пикантни от тези на конкурентите им рестонатньори в Южна Франция. Снимка: Imbd
“На един черпак разстояние” (The Hundred-Foot Journey)

Историята разказва за индийско семейство, което заминава за Франция и отваря ресторант в малко селце с твърди традиции по отношение на кухнята. Фамилията, пристигаща от Изток, начело с бащата Хасан (Ом Пури), е решена да отстоява честта на Индия с черпак и да покаже, че може да приготвя вкусни ястия, макар и да са по-пикантни от тези на конкурентите им рестонатньори в Южна Франция.
“Голямото плюскане” (La Grande Bouffe)
Храната в тази френска комедия не е само за възхищение и снимка, а служи по предназначение - да ни напълни стомасите. Историята разказва за четирима успешни мъже на средна възраст, които решават да се съберат на една маса и да се натъпчат до припадък. Наемат най-добрите готвачи в Париж и получават желаното - бюфет, който никога не свършва. Снимка: Киномания
“Голямото плюскане” (La Grande Bouffe)

Храната в тази френска комедия не е само за възхищение и снимка, а служи по предназначение - да ни напълни стомасите. Историята разказва за четирима успешни мъже на средна възраст, които решават да се съберат на една маса и да се натъпчат до припадък. Наемат най-добрите готвачи в Париж и получават желаното - бюфет, който никога не свършва.
“Крилце или кълка”

Френската комедия, в която Луи дью Фюнес влиза в ролята на “царя на гастрономията”, ще ви забавлява, дори и да не разбирате нищо от готвене. Шарл Дюшмен (Фюнес) разполага с ръководства по готварско изкуство, звезда е в телевизионни предавания и член на Френската академия, когато неочаквано срещу неговия ресторант отваря стек бар, който заплашва да го измести.
“Майстор-готвач” (Chef)

Когато готвачът Карл Каспър (Джон Фавро) изведнъж напуска работата си във виден ресторант в Лос Анджелис, след като отказва на свръхконтролиращия собственик (Дъстин Хофман) да прави компромиси с творческата си почтеност, е раздвоен какво да стори. Но все пак решава да замине за Маями, където живеят бившата му съпруга и сина му.

Първоначално Карл смята, че е приключил с готвенето, но семейството му успява да го убеди да купят камион за храна и да започнат собствен бизнес. А с новата работа готвачът разбира как е пламнала страстта по най-голямото му хоби. Снимка: Youtube
“Майстор-готвач” (Chef)

Когато готвачът Карл Каспър (Джон Фавро) изведнъж напуска работата си във виден ресторант в Лос Анджелис, след като отказва на свръхконтролиращия собственик (Дъстин Хофман) да прави компромиси с творческата си почтеност, е раздвоен какво да стори. Но все пак решава да замине за Маями, където живеят бившата му съпруга и сина му.

Първоначално Карл смята, че е приключил с готвенето, но семейството му успява да го убеди да купят камион за храна и да започнат собствен бизнес. А с новата работа готвачът разбира как е пламнала страстта по най-голямото му хоби.
“Момичето Рамен” (The Ramen Girl)
Британи Мърфи в влиза в ролята на Аби - жена, която се е преместила заради любимия си в Токио, но връзката им се е разпаднала. Останала сама, тя решава да уреди живота си в космополитния град, записвайки се на готварски курс при главния готвач Маезуми и неговата съпруга Рейко.

Двамата са майстори по приготвянето на супи с рамен и успяват едновременно да научат Аби да готви и да върнат самоувереността ѝ след раздялата. Снимка: Imbd
“Момичето Рамен” (The Ramen Girl)

Британи Мърфи в влиза в ролята на Аби - жена, която се е преместила заради любимия си в Токио, но връзката им се е разпаднала. Останала сама, тя решава да уреди живота си в космополитния град, записвайки се на готварски курс при главния готвач Маезуми и неговата съпруга Рейко.

Двамата са майстори по приготвянето на супи с рамен и успяват едновременно да научат Аби да готви и да върнат самоувереността ѝ след раздялата.

Едно от най-големите удоволствия за повечето хора е да си похапват.

Kой не обича вкусно приготвената храна? От шоколадови изделия до френски специалитети, от японско суши до италианска паста, изборът е огромен. Но не само в ресторантите и пекарните.

Киното също има какво да ни предложи по отношение на храната и да засити лакомията ни, поне що се отнася до апетитните гледки на цвърчащо масло, котлети и пухкави десерти. 

Макар и да няма как да пренесете ястията от тях на масата, тези филми със сигурност ще ви вдъхновят, било то да сложите бялата престилка и да включите печката, или пък да отворите менюто за доставки на любимия си ресторант. 

В галерията сме подбрали задължителни за гледане филми, представящи майсторството на кулинарното изкуство, и няколко заглавия, които може да се пропуснали, но си струва да видите, ако цените изкусно приготвените ястия и страстта на майстор-готвачите.   

Независимо коя от лентите ще изберете, съветът е да не ги гледате на празен стомах. 

 

Най-четените