Ах, тази Джина

Когато Джина Лолобриджида напуска родната Италия и заминава за Торонто през 1960 г., сп. LIFE я нарича "най-привлекателният аргумент в полза на либералните имиграционни политики." Този комплимент илюстрира манията по актрисата в разгара на кариерата й. Или, най-малкото, първата от няколкото нейни кариери.

Наричана от феновете си La Lollo или Джина Бамбина, Лолобриджида изгрява на звездния небосклон по същото време като София Лорен, въпреки че е с 8 години по-голяма от нея. След като печели 3-ото място в конкурса Мис Италия през 1947 г., Джина започва да се снима в италиански филми, а след това и редом с най-известните американски мъже: Ерол Флин, Рок Хъдсън, Франк Синатра.

Лолобриджида и Лорен са ужасно красиви, с буйни коси и успешни международни кариери. Това неизбежно подклажда слуховете за съперничество помежду им. Джина казва, че спекулациите се коренят в екипа на София. Пред "LIFE" тя отсича, че разликата помежду им е като между хубав кон и коза.

Джина се мести в Канада заради по-ниските данъци и правния статут на югославския си съпруг Мирко Скофич. Тогава филмовата й кариера е в подем, който ще трае още едно десетилетие. Но суетата на известността не й е особено присъща. Джина казва, че станала актриса, защото публиката очаквала и искала това от нея.

Тя е завършила арт училище, занимава се с скулптура, след като, за добро или лошо, престава да бъде секс символ. Освен всичко това, Лолобриджита е и всепризнат фотожурналист през 70-те. Дори взима ексклузивно интервю с Фидел Кастро. Връща се в Италия и през 1999 г. опита (неуспешно) да заеме място в Европейския парламент.

Преди половин век медиите се фокусираха върху външния вид и сексапила на очарователната италианка, но с времето Джина Лолобриджита доказа, че е далеч не е празноглава красавица.

Вижте в галерията фактите за Джина, които я превърнаха в неугасваща световна звезда!

Новините

Най-четените