Бунтарите днес се къпят в шампанско *

Мисля, че вече съм си изказвал мнението по този въпрос, но през изминалата седмица спукаха новината, че Metal Bible излиза и на английски език и тази сутрин имах послание снише да коментирам това знаменателно събитие.

Първо, какво е Metal Bible? Това било специално издание на Новия Завет за хора, които слушат метъл. Как ли са живяли всички тези хора досега? Освен Новия Завет, в книгата има прочувствени слова от хора като Nicko McBrain (IRON MAIDEN), DAVE MUSTAINE (MEGADETH), PETER BALTES (ACCEPT), BRIAN WELCH (ex-KORN) и още една дузина познати, по-малко познати и напълно непознати индивиди, които разказват личните си житейски истории, как са открили Бог и прочие притчи.

Целта на това четиво била, разбираш ли, да премахне предразсъдъците и грешните представи на метъл феновете, свързани с Библията и да докаже, че това била една много интересна книга, която имала какво да ни каже и днес. Също така, издателите се надяват до нас да достигне и посланието на Metal Bible, за да може все повече и повече хора да познаят истината и да се обърнат към християнската религия, многоблагодаря.

Не знам откъде да започна, честно... Може би от факта, че част от хората, които боготворяхме като малки, станаха фрашкани с кинти чичковци, които абсолютно забравиха кое ги направи това, което са сега. Днес тези хора обикалят голф игрища, отварят ресторанти, хрантутят цели взводове от адвокати и като цяло са винаги весели, когато влизат и излизат от банката. Това е страхотно, защото е напълно заслужено.

Не е страхотно, когато забравиш, че сред ценностите на онова, което те е докарало до голф игрищата са неща като бунта, антиконформизма и несъгласието. Изобщо не е страхотно да се казваш Blackie Lawless и да отказваш да свириш парчето Animal (Fuck Like A Beast), защото, видиш ли, си загрижен, че някой тийнейджър ще си я припява. Ти си това парче! Именно провокацията те направи онова, което си днес, а не последните ти два или три албума.

Изведнъж у застаряващите богати рок звезди се появи някаква погрешна съвест и те решиха вкупом, че трябва да прегърнат Исус и неговото слово. Станаха конформисти. Започнаха да пишат и описват срещите си с Бог. Започнаха да се изкилиферчват. Това не е яко и ми оставя лош вкус в устата.

Когато съм избрал да слушам музиката на Megadeth и W.A.S.P. не съм подписвал никъде, че един ден трябва да се съглася с идеята Mustaine и Lawless да отричат част от ранното си творчество. Това не ми харесва.

Не ми харесва да има библии за метъли, защото това е лицемерно и пошло. Представям си как започваме да ходим на църква за метъли, а после започваме да спорим с онези, които са четат Корана за метъли. Можем и война на верска основа да спретнем. Звучи добре, нали?

И накрая, Metal Bible е неземна глупост. Тя изобщо не трябва да съществува. Вярата не е телевизор или пералня. Вярата е нещо лично, предполагам. Тя не се промотира, рекламира и предлага чрез забавни и мелодраматични лични историйки от живота на хора, които си взимат душове с шампанско.

Те могат да правят каквото си искат, но не е необходимо да ни тикат под носа новооткритите си убеждения, които са в разрез с част от творчеството им. Аз лично, предпочитам точно това творчество, а не измислените им убеждения.

* Заглавието е на редакцията

#2 ivorad 24.08.2011 в 13:00:23

"Мисля, че вече съм си изказвал мнението по този въпрос " Кретенско начало на един кретенски текст

#3 boby 24.08.2011 в 13:35:26

Значи като си пробутваха бунтарските идеи ги лапаше кюфтетата на Blackie. Сега като си смени възгледите от осанна мина на разпни го. Просто сам не можеш да разбереш че общото е в това - че никой не те кара на сила! Както Blackie навремето никой не е карал на сила да става бунтар, така и сега никой не кара на сила да става богобоязлив. Хората се променят, а заедно с тях и възгледите им за живота се променят. Песните са си негови, които иска тези ще пее, а пък ти си свободен да слушаш Animal колкото си искаш.

#4 boby 24.08.2011 в 13:50:48

@Mile Manolov Да го включат, ама като си пръсна мозъка сам от много четене на The Satanic Bible и Satanic Grimoire

#5 MiaWallace 24.08.2011 в 13:56:39

Защо продължават изобщо да се опитват да отупват праха от подобни бивши величия?!?

#6 Оня Дето Го Трият 24.08.2011 в 14:23:12

Mia То бивши величия няма - има такива, които са величия и такива, които никога няма да бъдат! А че човек като напълни тумбака (банковата сметка) и заглади косъма вече му е трудно да се бунтува, сме го виждали и във всяка друга област, не само в музиката....

#10 Оня Дето Го Трият 24.08.2011 в 20:59:39

Споко, лошо няма.....когат Venom и дедо Cronos се запишат в тая библия, тогава ще е повод за притеснение вече...

#11 PaRaBoLiC 24.08.2011 в 21:18:54

Айде сега простотии. Оставете хората да си печелят парите и да им се радват. Кво очаквате, Блеки да го развява по улиците ли?! Нормално е, времената се менят- хората също. Тази неприятна за някого промяна у любимците ни трябва поне да бъде понасяна.А оня гейзер устата почна да пее чалга пък още се носеше като генгста. Все пак те не са сменили резбата след 2рия албум, просто са се кротнали и нагодили към времето. Пичове , едно врме и ние бяхме с дълги коси, сещате ли се ?!

#13 durex 25.08.2011 в 11:37:06

Евала за статията! Редовно се сблъсквам с метъл-талибани, които не могат да проумеят,как е възможно да смятам за настоящи немощни шоумени техните едновремешни идоли! Ами много просто! Защото тогава те станаха идоли именно като антитеза на циркаджиите и статуквото! Затова смятам Ози от 70-те за велик а Ози от 21-век за посмешище и циркаджия! А Блеки е един застаряващ чичко от музикалния бизнес с изкуствено чене. Колкото до разни библии, класации и публикации от типа "кой е по-по-най", те са толкова изкуствени,субективни и пиар ориентирани,че е глупаво да се вземат насериозно.....

#14 boby 25.08.2011 в 12:45:57

@Mile Manolov абе не знам от какво четене е било ма го намериха гръмнат с отворено копие на Satanic Grimoire до него. BTW Reinkaos няма никакво значение колко добър албум е! Metal Bible не е збор на най-добрите метал банди/албуми, а збор от най-добрите метал изпълнители които са християни и ценят християнските ценности.

#16 strawsPulledAtRandom 25.08.2011 в 14:40:21

Дурекс го е казал добре - и аз се дразня на дъртите метали, които на всичкото отгоре са се превърнали направо в някакъв мейнстрийм, да ми обясняват колко по-велики били ДиСи от Тиамат например, щото били събрали един стадион хора. Конкретен пример - Вагро или пък Кодинова, които в свои статии в Уебкафето, се опитваха да ми обяснят колко готини са техните виждания за стил за сметка на феста в Каварна тази година. Аман от маскирани комсомолци. Всеки да слуша каквото иска и да не си избива комплексите върху останалите, щото ако става въпрос, сигурно азисТ ще събере повече хора и от ДиСи и Джудас, ама аз не бих се гордял с това му постижение

#17 boby 25.08.2011 в 15:01:39

@Mile Manolov Нали се сещаш че няма как Iron Maiden да стане Christian Metal банда само защото Nicko McBrain е станал набожен. В тоя така наречен Metal Bible са събрани метъл изпълнители, а не банди. Има от различни стилове. Единственото общо е че в един или друг момент са решили да приемат или да се върнат към християнската религия. Въпросния Blackie Lawless се отказва от християството на 18 годишна възраст и се занимава с окултизъм 3 години. Следващите 25 години е атеист. Наскоро приема християнството отново, което е и повода да бъде включен в Metal Bible.

#20 D-Fens 27.08.2011 в 08:36:36

@Jason von RockLord Ако някой си пада по по-мелодичен метъл и затова не може да оцени Слейър, какво? Сега си представи че всеки такъв, тук напише нещо подобно за неговата любимата група(и). Получава се нещо като фенски спам, който е абсолютно безмислен. Никой няма да си смени групите само заради "бисера" който си изтипосал по-горе.

Новините

Най-четените