И Найденов съзря провален ски сезон на Витоша

Земеделският министър Мирослав Найденов се съгласи с мнението на премиера Борисов, че съществуващите писти на Витоша са крайно недостатъчни за населението на столицата, поради което ски сезонът ще бъде провален.

Подобно изказване направи и Борисов преди дни, но звучеше сякаш никой никъде няма да кара ски на Витоша. Днес земеделският министър влезе в обяснителен режим какво точно е искал да каже премиерът и какво ще се случи на Витоша, когато падне сняг.

„Премиерът коментира, че заради протестите и заради това, че не успя да мине това законодателство, което искахме (бел. р. - т.нар. поправка „Витоша - ски") няма да могат да бъдат направени нови съоръжения, съвременни. В този смисъл милион и половина софиянци остават отново само с очакванията си, но те няма да бъдат реализирани", заяви Найденов в интервю за Дарик.

Хиляди софиянци излязоха да протестират на Орлов мост срещу вече отменените поправки в Закона за горите, които щяха да позволят строителство на нови писти и съоръжения на Витоша.
Концесионерът „Витоша - ски" заплаши, че може ски сезон изобщо да няма, както стана миналата година. В крайна сметка бе постигнато съгласие за пускане на съществуващите лифтове.

„Уточнихме се, че те ще плащат наем върху пистите и сезонът ще го има, но само по отношение на съществуващите досега.Премиерът имаше предвид, че това е крайно недостатъчно", обясни Найденов.

Съжаленията идват от неосъществения проект на "Витоша ски" - компанията, която държи лифтовете на Витоша, за ски зона "Алеко". Заради този проект, зад който седи шефът на българската ски федерация и съсобственик на ПИБ Цеко Минев, както и заради други проекти в планините, бяха поръчани и промените в Закона за горите през декември м.г.

„Тъй като това се очакваше да мине, а имаше инвестиционен проект, който много бързо би могъл да бъде реализиран, затова може да се каже, че ще има сезон, но в този му формат, в който е бил в годините назад, а той е крайно недостатъчен, в който смисъл може да се смята за провален", обобщи земеделският министър.

#1 tedi 10.11.2012 в 13:01:43

И Найденов и Борисов лъжат. През юли тази година се приеха поправки в закона за горите с които се разрешава в парка да се построят нови лифтове на мястото на старите без изключване от горския фонд. Чл. 54, ал.1, т. 6 от този закон гласи: "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изгражд ане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20години." http://www.facebook.com/photo.php?fbid=483626858326971&set=a.344878105535181.78102.344867618869563&type=1&theater "Надяваме се управниците ни да могат да четат и да престанат с лъжите! Защото истината е, че собственикът на съоръженията не желае да ги подмени! Впрочем това беше потвърдено и от Министъра на земеделието, които в отчаян опит да замаже думите на шефа си, без да иска потвърждава именно това: „липса на каквито и да е било инвестиции в реновиране и ремонт“ Ето защо се обръщаме към властимащите с молба да вземат да посвършат някаква работа и да използват лостовете на приватизационните договори, така че собственикът да изпълни задълженията си и да подмени съоръженията."

#2 partci 10.11.2012 в 13:41:11

Няма, няма такава наглост и безочие... Надявам се най-накрая на всички, дето защитават Цеко, Меко, Витоша ски и на Боко смрадливите лентИ, да им уври канчето, че пак става въпрос, не за "1 700 000 софиянци", ами" за едни пари". За много пари. След тия изказвания това по-явно няма как да стане. Какъв е тоя "концеисонер", дето не си поддържа отдаденото му за концесия? Къде (освен тука) го дават това? Че даже и общината му чисти пистите тая година... С НАШИТЕ пари. Щото той не можел.

#5 tedi 10.11.2012 в 18:53:53

"Един иска ски, друг иска девствена гора и планина и накрая нищо." Нима? И откога това многообразие дава "нищо"? Защото досега Витоша точно така е функционирала - едни са ползвали ските, други - и в много случаи същите тия скиори - са идвали в парка заради дивата природа, едни са я ползвали за пешеходен туризъм, други за колоездене, трети за катерене - алпинизъм и пещернячество, четвърти за пикник.... Това е богатството на Витоша и заради това тя е четвъртият символ в герба на София. Софиянци я използваме многообразно, защото природата я има. Откакто бившият софийски кмет Бойко Борисов продаде лифтовете на Цековата офшорка "Витоша ски" изведнъж се оказа че за да има ски не трябва да има парк. И когато законът изрично му разписа право на строеж в старите просеки, ахаааа нещо не пак не го устройва?? Ами тогава долу Цеко от Алеко и софийска община да основе фонд за поддръжка, ремонт и смяна на лифтовете, защото тях Цеко НЕ ГИ Е СТРОИЛ, така че както преди, така и в бъдеще най-богатата община в България ще може да поддържа и да подменя лифтовете. Или метро може, а лифтове не може, щото не му е изгодно на Бойко, така ли? Или Цеко чака да лапне едни пари по някоя европрограма за публично-частно партньорство от типа "с метрото направо на Черни връх"?

#7 tedi 10.11.2012 в 19:57:03

Ще трябва да се обуздаят малко олигарсите ако искаме да имаме лифтове и парк. Компромисът вече е намерен, законът е разписан, олигархът да строи в просеките и да не кърти Витоша, ако не го устройва - друм. Както преди са се строили лифтове както сега се построи метро, така и в бъдеще ще се строи и ремонтира. Който не иска намира оправдание, за който иска - има начин.

#9 tedi 10.11.2012 в 20:21:38

А защо да не се заеме Боко Тиквата който ни построи метро като слънце?

Новините

Най-четените