Изтриха Супермен от солдатите по тъмни доби

Паметникът на Съветската армия бе почистен по същия начин, както и бе нарисуван с комиксови герои от неизвестни графити художници - тайно през нощта.

Въпреки съобщението на Столична община, че акцията ще започне в 8:30 сутринта, днес в 6 часа барелефът осъмна почти чист.

Според БНТ парите това са предоставени от Форум "България - Русия", чийто председател е Светлана Шаренкова. Те са получили разрешение от Столична община и са платили разходите от джоба си - около 1000 лв. Информацията от понеделник беше, че кметството е избрало най-евтина оферта за чистене - 840 лева без ДДС.

Снощи пред "Фокус" Шаренкова коментира "Обърнах се към г-жа Фандъкова и тя каза, че имат ангажимент да почистят паметника, но търсят спонсори и средства и ние от Форум "България-Русия" се отзовахме. Те ни помогнаха с фирма, с която са работили, тъй като имат повече опит, разбира се, почистили са много сгради и ни насочиха към професионална фирма за почистване. Ние се свързахме с тях, взехме разрешение от областната управа, тъй като се оказа, че паметникът е собственост на държавата в лицето на областния управител, и утре сутринта ще бъдем там".

Шаренкова заяви още, "обръщаме се към други обществени организации към православната църква, но и най-вече към властта в лицето на правителството и общината - да включат паметника в системата за сигурност на Столична община и да сложат и видеокамери, защото ако имаше видеокамери това не би се случило".

Измиването се случи "по спешност" по думите на Александър Стефанов от "Кю Енд Клийн" ООД, фирмата, специализирана в чистене на графити, извършила услугата. Той обясни пред "Дневник", че са ги извикали по-рано, защото се очаквали демонстрации и живи вериги срещу почистването.

Десетки софиянци пристигнаха на паметника рано тази сутрин, мислейки си, че почистването тепърва започва. Някои бяха разочаровани, че всичко се е случило през нощта и тук няма никой от гражданските организации, които бяха поели инициативата. Между привърженици и противници на боядисването на паметника избухна разгорещен спор.

#1 WWW_ORIGINALNI_BE 21.06.2011 в 10:37:38

#2 strawsPulledAtRandom 21.06.2011 в 11:53:01

"... да включат паметника в системата за сигурност на Столична община и да сложат и видеокамери, защото ако имаше видеокамери това не би се случило ..." ------------------------------ Нещастни хорица

#3 Art Pepper 21.06.2011 в 12:18:28

Унищожено е най-доброто произведение на съвременното българско изкуство!

#4 kirchos 21.06.2011 в 12:29:31

Лайнари! Ма кво се учудвам?! Комуниста обича да лъска съветския шмайзер !!!! Лиска го до блясък, лъска го с желание! Лъска го до припадък! Лъска и насърчава децата си да търкат по-старателно гранатите ...

#5 My Majesty 21.06.2011 в 13:00:00

До Art Pepper: Въх, нима изтриха най-доброто Ами Димитър Казаков - Нерон, ами Дечко Узунов, Владимир Димитров -Майстора, Жорж Папазов, Енчо Пиронков, Янаки Манасиев ??? Те некадърни и несъвременни ли са

#7 Оня Дето Го Трият 21.06.2011 в 13:23:32

Много ми е чудно на тия същите чистници ако им искат 1000 лв за почистване на някой от безбройните паметници на Левски, Ботев и т.н. дали ще ги извадят толкова лесно? И дали ще станат сутрин по тъмно да ходят да лъскат с парцалите? Обаче за всичко руско и майка си ше продадат.... няма такова роболепие в друга държава, няма! ПП: Маджести, снимай се пред новия паметник и честито!

#9 My Majesty 21.06.2011 в 14:53:39

Владимир Путин и Франсоа Фийон откриха паметник на руските защитници на Франция. http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9467&sectionid=hotnews&id=0000160 Въх, ми сега кой ще защити Франция от комунистите Да им пратим нашите рисувачи. При това французите имат лоши спомени от фиаското на техния Наполеон н Русия, ама на, доброто помнели Не са демократи като нас, форумни и пишман, и от изкуство не разбират. То сега ний като им конкурираме Лувъра с наш, ще видят те!

#12 Оня Дето Го Трият 21.06.2011 в 15:14:28

МАджести Що французите не се подложат на 45 (+20) години комунизъм в знак на признателност към руснаците тогава? И после да видим какви паметници ще вдигат. Крайно малоумно е да сравняваш такъв руски паметник тук и руски паметник в друга точка на Европа...... абсолютно различно послание носят! Нищо, гъзолизците тая нощ показаха кой по- им е на сърце.....и лизаха, лизаха...

#13 My Majesty 21.06.2011 в 15:23:01

До Thea Atanasova: Отляво надясно Иван, Сергей, Дмитрий, Саша, Миша, Радион, Никита, Федя и Чингиз. Последното е особено важно, защото подчертава, че в тогавашната съветка армия са служили много младежи и мъже от държави, които сега не са в територията на Русия. Не ме карай да ти казвам и фамилиите им, щото е конфиденциална информация

#17 Гризли 21.06.2011 в 22:50:26

Бойко Борисов се обадил на Цв. Цв.: - Цецо, прави, струвай, да хванеш тоя художник, дето е изрисувал всички супергерои на паметника на Съветската армия! - ОК, шефе! Ще го вкараме в затвора веднага! - Абе Цецо, няма да го затваряте, ще го водите на паметника да нарисува и мен, "щото ме е пропуснал!"

#18 MacAllister 22.06.2011 в 00:00:30

Това заглавие обаче ме фърля в тъча - звучи ми като "Изчегъртаха супермен от солдатите ..." - т.е. след малък инцидент и навигационна грешка - is it a bird is it a plane ... "where these soldiers came from" - POOF! Май прекалено много съм гледал Батман от 60-те

Новините

Най-четените