Генерал "Пустинна буря" си отиде

Американският генерал от резерва Норман Шварцкопф, който командваше операция "Пустинна буря" срещу Саддам Хюсеин през 1991 година, почина на 78-годишна възраст. Носителят на четири звезди за храброст приключи земния си път в дома си в Тампа, Флорида.

Ветеран от войната във Виентам, наричан още "Норман Бурята" и "Мечката", генералът командаще 540 000 американски и 200 000 съюзнически военни по време на 6-седмичната операция срещу армията на Саддам Хюсеин, която бе изткласната от Кувейт до покрайнините на Багдад.

Военните на САЩ в тази операция са два пъти повече от силите им, които нападат Ирак през 2006 година, когато за 21 дни Саддам Хюсеин е свален.

През лятото на 1990 година иранският диктатор напада Кувейт, след което анексира територията му и го обявява за провинция на Ирак. През февруари следващата година САЩ и съюзниците им започват масирана офанзива, която изтласква армията на Саддам Хюсеин от Кувейт Сити за 4 дни. Анализатори твърдят, че това е една от най-добре извършените маневри в историята.

Иранската армия се изтегля, запалвайки множество петролни кладенци, а операцията завършва с примирие. Шварцкопф е критикуван за този развой на събитията.

Той често присъстваше в медиите по време на операция „Пустинна буря", определяна също като първата телевизионна война. Това донесе световна слава на преди това неизвестния ветеран от Виетнам.

Шварцкопф бързо се прочу с острия си тон. Ето пример: „Колкото до това дали Саддам Хюсеин е велик военен стратег - той не е нито стратег, нито се е обучавал във военното изкуство, нито е тактик, нито е генерал, нито е войник. Извън всичко това, той е велик военен, искам да го знаете".

Макар и в болница, бившият президент Джордж Буш - старши, който създаде коалицията срещу Иран, определи Шварцкопф като „истински американски патриот и един от най-големите военни лидери на своето поколение".

Шварцкопф бе негов явен привърженик и подкрепи преизбирането на сина му през 2004 година срещу демократа Джон Кери. Генералът настояваще за твърда ръка в прочутата Война с терора, започнала след терористичния акт от 11 септември 2001 година.

#1 Ghost_Preacher 28.12.2012 в 11:54:51

Няма да е лошо да си редактирате статията малко,страшно много грешки започнахте да правите напоследък.Хората дето пишат статиите или по-скоро преписват поне нека го правят качествено.

#3 Реалист-2 28.12.2012 в 12:06:46

Тъй като ми е все тая колко минуса ще ми нацъкате, нека си кажа и моето мнение: Хич не ми дреме за простите американци и техните "герои" - убийци... Да не прекаляваме с поклоните пред разните му там бойци....

#4 Оня Дето Го Трият 28.12.2012 в 13:37:54

Реалист-е Минуси няма да ти цъкаме, ще се отнесем със снизхождение към ограничеността ти. Само един въпрос - А кого всъщност убиват американските убийци? Пустинна буря беше срещу Саддам, а Саддам с какво беше печално известен (освен с мнимите атомни оръжия) ?

#6 Оня Дето Го Трият 28.12.2012 в 14:21:13

Реалисте Буш-старши е твърде влиятелна личност в световната история за период около 10-15 години (президент, вице и .т.н). Не виждам нищо по-нормално от това някакъв мизерен сайт да му е отделил няколко реда. В същото време по Дискавъри дават по цял час за някой фараон, който е фараонствал преди 5000 години и я го е имало, я го е нямало, а пък отражението му върху днешния ден е колкото и моето сигурно. Разбирам дребнавата ти омраза към силните на деня (САЩ), така че ти пожелавам безсмъртие да доживееш до следващата империя владееща света.....може да е Китай, може да е България....кой знае....

#7 Чинчифон 28.12.2012 в 15:26:16

Тази Шварц...е станал генерал,но без нито един личен успех при защита границите и териториалната цялост на собствената си родина!Прилича на американската атомна бомба,направена им от спасените германски фашисти след WW2.Сигурно е бил наставник на генерал Бойко Борисов,чиито "успехи" са в Овалния кабинет,Брюксел и метрото на Стефан Нинов.Целувките с Ангела Меркел не се броят.

#8 Оня Дето Го Трият 28.12.2012 в 16:27:13

Реалисте Казах ти, със снизхождение гледаме на такива като тебе, просто момченце - като не знае какво да каже, ще ни тегли по една и готово... А реално ти имаш проблем със САЩ, не те с теб, така че злобата ти е безобидна, давай смело

Новините

Най-четените