Не-социално за ромите

Малка част от ромите в България живеят от социални помощи, съобщи БНР. Това показва проучване по международен проект за включване на ромското население, представено на Първата национална кръгла маса.

Данните са противоположни на общоразпространеното мнение, че ромите не работят, защото се издържат от парите за детски надбавки. Изследването сочи, че само 4.3% от представителите на малцинството получават обезщетения за майчинство и детски надбавки за деца до 1 година.

13 на сто от интервюираните от ромски произход ползват помощи за отопление, а 9.6 на сто - помощи за социално слаби, заяви Боян Захариев от институт "Отворено общество".

Митът, че ромите страшно много са облагодетелствани в нашата социална система, че масово живеят на помощ и помощи за деца, семейните, които много са разпространени, всъщност не се получават от чак толкова много роми, смята Захариев.

45 на сто от ромите са здравно неосигурени. Райна Божкова от Столичната община напомня, че според закона за лечебните заведения има възможност за лечение на социално слаби и здравно неосигурени пациенти.

"Самото законодателство дава право за финансиране на медицински услуги и оперативни интервенции при хора, които нямат здравни осигуровки. Столична община финансира тази дейност. Там, където работи здравният медиатор, имаме много добри резултати".

Пак според изследването за последните десет години ромите се чувстват по-дискриминирани.

 

#4 Very Bastard 29.01.2012 в 23:07:01

Аз "Отворено общество" мога ли или не мога да им .....

#5 axsbf 30.01.2012 в 10:35:41

Много се осрахте с тази статия, редакторите. Все едно да питат вълка дали е нападал агнето (от приказката с мътната вода в поточето). Разбира се, че ще каже, че агнето е проявило необяснима агресия, сритало го е в топките и той, в условия на неизбежна защита му е прегризал гръкляна и го е изял! Защо ни мислите за толкова глупави? Друг е въпросът дали чрез тази статия не извършвате някакъв експеримент за обществените настроения към циганите. Ако е така, вероятно ще ги съберете и предполагам, че ще са доста обективни. Иначе глупостите и неверните данни изобщо не ги коментирам. И го разберете - независимо от някакви общоприети клаузи, че трябва да наричаме циганите роми, те са цигани! Това е дума от немски произход и не виждам нищо лошо да ги наричаме така. Или и те са станали много чувствителни, че като ги наречем цигани, им се разваля метаболизмът и настроението и отиват да крадат и да изнасилват ли?

#6 deowin 30.01.2012 в 20:14:29

Естествено, коментарите са все от тип 'лъжете, гадове!'. Ако бяха казали, че 90% от циганите взимат помощи, обаче, нямаше да зеете. Отново опираме до първичната истина, че прости хора от рационални аргументи не разбират. За вас циганите просто СА виновни, че получават милиарди от вашите данъци, и нищо и никой не може дори хипотетично да докаже противното. Сляпата вяра е сляпа.

#7 Fedar 30.01.2012 в 20:58:01

deowin | 30.01.2012 20:14 Ако бяха казали, че 90% от циганите взимат помощи, обаче, нямаше да зеете. ---------------------------- Естествено, щом ТИ казваш така, следователно Е така. Друга аргументация не е нужна. В смисъл на "аз мисля, че е така, значи е така". Защо не основеш някой култ към самия себе си, щом мнението ти става аксиоматична истина без да има нужда от статистика и доказателства?! Нямам никакво намерение да се занимавам с теб, но ти пиша само защото не искам да заблудиш някой от другите с постоянните глупости, които пишеш.

#8 deowin 30.01.2012 в 21:05:01

(леко прозяващо се човече)

Новините

Най-четените