Соята остава в каймата

Независимо че от Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, оказа се, че разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините, пише в. "Труд".

Причината е, че по рецептура каймата е месна заготовка (нещо като субпродукт), в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо. Това е обяснението и на  Асоциацията на месопреработвателите и на Българската агенция за безопасност на храните, пише журналистът Драгомир Николов.

Според разпоредбата на ЕС от началото на 2014 г. мляното месо ще трябва да се прави само от чист продукт без соя, консерванти и други добавки, като е разрешено да се влага само сол - до 1% от масата на месото.

Наред с това върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Брюксел изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви.

Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.

Новините

Най-четените