Нова жертва на протестите срещу Ердоган

Стотици граждани влязоха в сблъсък с полицията в Южна Турция след смъртта на 22-годишен демонстрант, съобщават световните агенции. Ахмет Атакан е шестата жертва на уличните безредици в страната от юни насам и кончината му вероятно ще доведе до нови големи протести.

Според местни жители, на 9 септември т.г. той участвал в протест в гр. Антакия (близо до границата със Сирия) срещу строежа на път през университетски комплекс в столицата Анкара и полицейската бруталност, когато получил удар в главата от граната със сълзотворен газ. Ден по-късно Атакан починал в болница.

От полицията в града съобщиха, че мъжът е паднал от сграда и нямат нищо общо с неговата смърт. Турските медии, повечето от които са близки до властта, услужливо допълват, че част от демонстрантите хвърляли камъни по силите за сигурност от покриви. CNN Turk пък показа кадри с мъж, който се гърчи на земята, докато покрай него минава брониран автомобил. Възможно е точно това да е бил Атакан.

Депутатът от опозиционната Републиканска народна партия Хасан Акгол каза пред „Ройтерс", че е видял поне две рани в областта на главата на младия мъж. „Смъртта му е причинена от оръжие", категоричен бе той.

Според политика, най-важното в случая е, че загиналият е протестирал мирно срещу действията на полицията и е станал жертва на злоупотреба със сила.

Жертви

Ахмет Атакан е шестият загинал след началото на протестите срещу политиката на премиера Ердоган през юни т.г. Демонстрациите започнаха като мирна гражданска съпротива срещу строежа на мол в района на истанбулския парк „Гези", но бързо обхванаха цялата страна.

Полицията и властта реагираха подчертано твърдо, като премиерът не спираше да сипе обиди по недоволните граждани, докато полицията извършваше масови арести и използваше сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне тълпите. Много често гранатите с газ се насочваха на право мерене към демонстрантите, като се смята, че само по този десетки хора са били сериозно ранени.

Протестите, макар и в по-малък мащаб, не са спирали и вероятното убийство на 22-годишния младеж вероятно ще изкара много турци по улиците.

Новините

Най-четените