Дисциплинарка за Николай Кокинов

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет единодушно реши да внесе предложение за дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София, съобщи "Правен свят".

То ще е за нарушения на Етичния кодекс на магистратите, проявени в скандалния разговор в Банкя с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Запис от срещата изтече в края на април. От него се разбира, че Борисов и Кокинов се опитват да спасят от съдебно преследване Найденов, обвинен в злоупотреби. Освен това, обвинителят дава на бившия премиер папки с необявени заключения от прокурорски проверки. Тримата участници в разговора през цялото време цветисто коментират други лица и събития от публичното пространство. Още в деня на публикацията Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор и магистрат.

Днес Кокинов трябваше да бъде изслушван в Етичната комисия, но още на 10 май упълномощената от него адв. Петя Милкова изпрати писмо с искане за отлагане. Бившият прокурор поискал отсрочка, защото в момента е проверяван от ВКП, а освен това има и дисциплинарно производство за нарушения при случайното разпределение на дела.

"В негов интерес е да се яви на изслушване, за да чуем и неговата версия. Но при това положение решихме да не се съобразим с молбата му и да не отлагаме изслушването", коментира шефът на комисията Ясен Тодоров, който поясни, че нарушенията по случайното разпределение и скандала в Банкя нямат общо и няма причина да се чака приключване на първия казус.

В проектопредложението на съдебните кадровици се посочват четири извършени от Кокинов нарушения на Етичния кодекс. Ясен Тодоров отказа да ги посочи конкретно нарушения, но сподели какво намира за притеснително в случая - самият факт, че такава среща се е осъществила и то в дома на Борисов в Банкя, темата на част от разговора - висящо наказателно производство, както и участието на обвиняемото лице в разговора по неговото дело.

Решението за дисциплинарката се базира само на фактите по случая, които до този момент са били съобщени от главния прокурор Сотир Цацаров. Комисията е поискала материалите от Върховната касационна прокуратура, но са получили отказ, тъй като проверката по СРС-скандала в Банкя все още продължава.

Новините

Най-четените