Дилма Русеф отива на балотаж за президент на Бразилия

Представителката на управляващата Партия на трудещите си Дилма Русеф води след първия тур на президентските избори, състояли се вчера в Бразилия, съобщиха световните медии.

Приемничката на настоящия президент Лула да Силва - Дилма Русеф, която е от български произход - баща й Петър Русев е от Габрово,  е получила подкрепата на 45, 96 % от гласоподавателите, но въпреки това не събира нужните 50% + 1 глас за победа още на първия тур. Това са предварителни данни на Висшия електорален съд, който е обработил 92. 24 % от гласовете.

За екс-губернатора на щата Сау Паулу Жозе Сера са гласували 33 % от избирателите. На трета позиция за момента се нарежда представителката на Партията на зелените Марина Силва с резултат 19,82 %, която набра скорост в последните седмици преди изборите.

Така според бразилския изборен закон Дилма Русеф ще се яви на балотаж със своя най-близък опонент, кандидата на Социалдемократическата партия - Жозе Сера. Решаващи за крайната победа ще са избирателите на третия кандидат за президент - Марина Силва от Зелените, спечелила невероятните 19.3%. Силва се оттегли от поста на министър на околната среда през 2008 г. след множество сблъсъци с Дилма Русеф, която пък е началник на кабинета на Лула да Силва.

Съперникът на Русеф - социалдемократът Сера дори искаше първоначално Марина Силва да му е вицепрезидент.

Вторият тур - на 31 октомври

Вторият тур е на 31 октомври и още преди изборите анализатори, цитирани от Ройтерс, прогнозираха, че той е напълно възможен. Причината е в лекия спад на рейтинга, отбелязан от Дилма преди изборите. През последните месеци хора от най-близкото обкръжение на Русеф бяха обвинени в корупция.

Както коментира Ройтерс обаче всъщност споровете в предизборната кампания бяха главно около въпроса кой как ще продължи признаваната от всички за изключително успешна политика на Инасиу Лула. Сегашният президент, който е бивш ваксаджия и металург, бе обявен от сп. "Нюзуик" за най-популярния лидер в света.

За неговото 8-годишно управление Бразилия постигна силно икономическо развитие. Успехът е съчетание от пазарно ориентираната икономика и социалните програми за бедните.

Противниците на Лула го обвиняват, че е прекалено близък с режимите в Куба, Венецуела и Иран.

Новините

Най-четените