Ватикана с идеи за световен финансов ред

Ватикана призова за радикална реформа на световната финансова система, включително създаване на световен политически орган за управление на икономиката, предаде Асошиейтед прес. Целта е да се създаде нов световен икономически ред, основан на етиката и търсене на общото благо, предаде БТА.

Предложението на Папския съвет за справедливост и мир бе оповестено преди ден. Документът е от 18 страници и е много конкретен, призоваващ, например за данъчни мерки върху финансовите транзакции (тази идея беше обсъждана и от лидерите на еврозоната и първите в ЕС, но срещу нея категорично се възпротиви Великобритания - бел.р.).

Документът бе предшестван от енциклика на папа Бенедикт Шестнайсети от 2009 г., в която се посочва, че начинът на мислене, според който трябва да се преследва "печалба на всяка цена", е отговорен за световната финансова криза.

Новият документ подчертава, че икономиката се нуждае от етика. В него се предлага процесът на реформа да започне с ООН като отправна точка. От Ватикана призоваха и за създаването на "световна обществена власт" и "световна централна банка", която да ръководи финансовите институции, които са остарели и често неефективни в справянето с кризите, предаде "Фокус".

#1 paps 02.11.2011 в 14:41:22

хм... това ми мирише на "Novus ordo seclorum"

#2 Чинчифон 02.11.2011 в 17:32:55

А снимката показва,че идеята на папата му е дошла от всевишният,който позира до него с чаровната си усмивка.

#3 theo 02.11.2011 в 19:18:06

Негово Светейшество папа Бенедикт XVI, както и неговите 264 предшественика, е, ако не друго, то поне един брилянтен финансист. През последните 2000 години неговата организация е най-голямата финансова корпорация в света, така че си струва човек да се замисли какво точно се опитват да кажат сега. Светата Католическа църква не е от тези, дето ще седнат да говорят направо, трябва доста четене между редовете...

#4 123 03.11.2011 в 02:33:49

Ох,ох,ох,как лекичко вече ни пробутват планът на Буш старши за Новият Световен Ред...чудесно....един световен комунизъм с елементи на капитализъм и фалшива демокрация..,но пък е нормално това да дойде от църквата-за да се възприеме като спасение и необходимост...Църквата винаги е била източник на огрома власт и материални блага..историята показва,че дори най-голямите изроди и изтрещелници,с някои изключения са се съобразявали с нея...щото иначе падат глави и тоя с гегата и шапката ако не те харесва ще те анатемоса....за малко Темплиерите да смачкат тая институция,но и тях са ги подредили добре..петък 13-ти....!

#5 VL-2 03.11.2011 в 07:07:52

Всъщност: ... ... парите дават илюзорно равноправие и надежда, че има надежда; ... парите едва ли имат значение за умния човек в степен повече от това да се купи храна, облекло и да се поддържа здравето. Ако тези опции му се полагат по право, защото е умен и полезен на стадото, то той с удоволствие би се отказал от съществуването им; ... парите са нещо много важно за глупавия човек. Имат успокояващо въздействие, че не е умен, но поне има пари; ... парите са само хартия и едва ли разумен човек би се гордял, "че умее да прави много хартия". От такива неща се опияняват само много нещастните хора ... и програмистите ;) ; И изобщо, хайде да спрем парите и тогава реално ще се види кой къде е по хранителната верига. Например, скромно мое мнение е, че младите симпатизанти на ББ са някъде под дъното ;) А католическата църква си е направила много добре сметката. Така или иначе, нещата отиват на свят без "хартия". При 7 милиарда и поддържане на конкуренцията само от това "кой е по дявол и прай пачки", манджата ще свърши за много кратко време. Дегенеративността увлича и всеки ден стадото на правещите пачки нараства за сметка на стадото на правещите наука и блага. Сега някой трябва да прибере благата за да ги размени за храна...

#6 trellian 03.11.2011 в 09:41:36

Който е имал идиотизма да се довлече в уродлив материален свят, населен от първобитни хора, няма кво да се чуди че му се налага да се разхожда с бамбукова поличка и кокалче в носа.

#8 Ицо 03.11.2011 в 15:47:20

Гледам тук на снимката .... папата се е срещнал с Господ

Новините

Най-четените