Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кварталните магазинчета са обречени на затваряне

Целта на новата мярка е да не се продават стоки с изтекъл срок на годност и да се спазват правилата за съхранение на продуктите Снимка: Sofia Photo Agency
Целта на новата мярка е да не се продават стоки с изтекъл срок на годност и да се спазват правилата за съхранение на продуктите

Малките магазинчета да продават само определени стоки, които да бъдат подбирани според търговската им площ от агенцията по безопасност на храните - това съобщи в интервю за "Стандарт" нейният шеф д-р Йордан Войнов.

"Не може в един хладилник да се държат месо, риба и кашкавал. Защото, като са в една витрина, миризмата от рибата се поема от другите продукти, което е абсолютно недопустимо.", обясни той. В бакалиите обаче нито има място за втора витрина, нито пък собствениците могат да си я позволят.

Целта на новата мярка е да не се продават стоки с изтекъл срок на годност и да се спазват правилата за съхранение на продуктите, посочи Войнов.

Обричат ни на фалит, скочиха дребни търговци. Те обясниха, че по принцип зареждат малки количества от много стоки, за да направят нужния оборот за наем и скромна печалба.

„Тези малки магазинчета нямат потенциал, а искат да имат богат асортимент. Затова ще вървим в посока ограничаване на техния асортимент. Не може с площ от 3 квадрата да предлагаш 1001 стоки", посочи Войнов.

На въпрос как ще се ограничи асортиментът шефът на агенцията по безопасност на храните каза, че досега те са били обект на контрол при РИОКОЗ. Оттук нататък ще се актуализират техните регистри и в зависимост от площта, която имат, в зависимост от хладилните витрини, ще им бъде разписано какво могат да предлагат.

Така в малките магазини ще започнат да се продават само нещата от първа необходимост - хляб, мляко, месо. Защото сега могат да продават от а до я, а те нямат потенциал да го правят, няма самоконтрол", посочи Войнов. По думите му това предразполага включително да има застояли храни с изтекъл срок на годност. Той допълни още, че задължително търговецът трябва да има сключен договор с екарисаж, където да изгаря храните с изтекъл срок на годност. „А това означава пари, а те нямат потенциалът да го правят. Затова по-добре да работят с пет продукта вместо с 550".

Относно малките магазини в малките населени места, където подобна мярка би била огромен проблем, Войнов каза, че в селата освен хляб, сол и захар друго няма какво да се предлага. „Те са населени предимно със стари хора, когато внуците дойдат на гости, ще напълнят багажника, ще заредят хладилника".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените