Какви ги вършат аграрните ни аташета в чужбина

Проверка на дейността на аграрните ни аташета зад граница обяви вчера земеделският министър Иван Станков, съобщи в. "Труд".

Целта е да се установи има ли някаква реална полза или просто това е поредната синекура за "наши хора".

България има трима аграрни представители - в Брюксел, Париж и Берлин. Длъжността бе въведена от бившия аграрен министър Мирослав Найденов.

В Брюксел страната ни се представлява от Светослав Симеонов, който е и бившият шеф на ДФ "Земеделие", в Париж - от Веселина Евдокимова, бивш пиар на екссоциалната министърка Емилия Масларова. В Берлин аташе е Петя Стелиянова.

Досега от агроведомството упорито криеха колко излиза издръжката на аграрните аташета.

Груба сметка показва, че хазната харчи поне 5000 евро на месец само за един представител.

Заплатата е около 700 лева, но аташето взема и командировъчни, които са по 35 евро на ден или 1050 евро на месец.

Отделно са и разходите за хотел, които в Брюксел са до 130 евро на ден или 3900 евро на месец.

Не е ясно каква е ползата ни от търговските представители в чужбина. Издръжката им струва на бюджета близо 8 милиона лева.

#1 adashec 28.03.2013 в 13:53:52

Да ме прощава авторът, но изглежда тотално не е наясно за какво става въпрос- какво означава аташе, дали само аташета са в Брюксел и на другите места, колко точно са, какво правят. Ако пък случайно информацията е подадена от самото министерство, това навежда на още по тъжни мисли. В Брюксел например са 5 души общо, не е само посоченият, а кой какъв точно се води, това е отделен въпрос. Интересно ми е, толкова ли е трудно да се попита някой запознат. В толкова кратка информативна статийка има толкова много изписани глупости!

#2 adashec 28.03.2013 в 13:56:16

Според Вас дългосрочно командированите дипломати на хотел ли спят?! И плащат по 130 евро на ден?! Не се излагайте така, поне 1000 човека има в тази страна, които могат да Ви обяснят, ако не ви се четат наредбите!

Новините

Най-четените