"Пипи Дългото чорапче" е любимата на децата ни книга

"Пипи Дългото чорапче" на Астрид Линдгрен спечели кампанията на БНТ „Малкото голямо четене" и бе обявена от зрителите за любимата детска книжка на България. Втора в класацията е „Хари Потър", а трета - „Патиланско царство", съобщава БНТ.

Голямото четене на детски книжки започна преди четири месеца. Първо беше предложен примерен списък от 100 значими заглавия, изготвен съвместно с националните и общинските библиотеки, водещи издателства в страната и образователни институции. Към тях зрителите на БНТ добавяха и своите предпочитания.

Така бройката нарастна. След оспорвано гласуване чрез СМС-и и много писма, по пощата и на сайта на предаването, беше определена класацията от ТОП 100 за любимите детски заглавия.

По време на Големия финал на „Малкото голямо четене”, станаха известни малките творци, които най-убедително претвориха в слово и видео любимите си приказни истории в последните два конкурса от кампанията.

В конкурса за нова версия на любима приказка голямата награда (електронна книга) получи 14-годишната Мария Белчева за приказката "Неспящата красавица. Голямата награда за екраннизация на любима детска история взе 8-годишната Елица Ганева за филма "Жабокът принц" по приказката на братя Грим.

По време на големия финал на „Малкото голямо четене” 14-годишният Денис Попов получи "Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери на брайл. Книгата е издадена като част от дарителска кампания.

Новините

Най-четените