Наш адвокат защитава Pussy Riot

Йонко Грозев пое защитата на момичетата от руската група Pussy Riot, съобщи СЕГА. Скандалните пънкарки, които бяха осъдени за хулиганство, са подали официална жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Освен специалиста по човешки права Грозев, те ще бъдат представлявани от руската адвокатка Ирина Хрунина.

Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването. В 355 страници защитата на трите жени обвинява руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията - обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция.

Основният аргумент на адвокатите във връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите. Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

В жалбата се твърди също, че по време на процеса е било отказано изслушване на експерти на защитата, както е било ограничено времето за общуване между адвокатите и клиентите им.
Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали техните права.

#2 vanko 08.02.2013 в 15:09:44

Тук е мястото за изява на форумния мажорет Да ни попита нЕкое въпросче...

Новините

Най-четените