Сексизмът властва в България

Повече от 50 са препоръките към България в областта на спазването на правата на жените, отправени от Женския комитет към ООН. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър Алтернативи", присъствала на последната сесия на комитета - от 9 до 27 юли в Ню Йорк, предаде Дарик.

По думите й това не се случва дори на страни от Третия свят. Нашата делегация не е успяла да отговори на голяма част от въпросите на Комитета, което също е отразено в препоръките. 

Десет от тях са за спешни промени в българското законодателство. Сред по-важните препоръки са създаване на механизъм за изпълнение на решенията на Комитета. От нашата страна са обявили, че е сформирана работна група за това, но от фондацията не знаят за такава и не са поканени да участват в нея, обясни Кадиева. 

Друга препоръка е за необходимостта от създаването на Закон за равните възможности на жените и мъжете. Удар понасят и сексистките реклами. България е длъжна да премахне стереотипите по отношение на пола и да гарантира, че жените не се представят като сексуални обекти или стоки. 

Засегнати са и противоречиви текстове от Наказателния кодекс, касаещи блудството.Изнасилването по време на брака не е криминализирано, необходима е и промяна в Закона за защита от домашното насилие. Сегашният вариант указва жертвата да подаде жалба в рамките на 30 дни след нападението, докато световната практика дава 3 месеца, каза още Кадиева. 

Женският комитет, чието официално наименование е Комитет на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, е изпратил през 2009 г. протестна нота до България. 
Оказва се, че страната ни 14 години не е изпращала доклади за състоянието на женските права. 
Вследствие на това България изготвя искания документ.

Съществува опция да бъде изпратен и алтернативен на официалния доклад, който има за цел да даде допълнителна информация на Комитета. Такъв изготвят съвместно фондация "Джендър Алтернативи" и Български център за джендър изследвания. 

На заседанието на Комитета от наша страна на въпросите са отговаряли представителят на постоянната мисия на България в ООН посланик Стефан Тафров и още шестима други - сред които експерти от МТСП, МВР и Комисията за защита от дискриминация. От миналата година за ратификация е отворена нова Конвенция, свързана с превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени. 

Женският комитет към ООН настоява България да определи ясни срокове, в които да я ратифицира. Това вече са направили редица европейски държави, сред които Албания и Турция, подчерта адвокат Кадиева.

През 2001 г. пловдивчанката Величка Христева се прочу с иска си за обезщетение от 100 000 лева заради нанесени морални вреди от тв рекламата на пивоварна "Загорка АД": "Какво му трябва на човека? Нова кола, мила жена и една добра бира".

... Но и в Канада

Над 200 жени - бивши и настоящи полицайки, са подали жалба срещу федералната служба на полицията в Канада заради сексуален тормоз и дискриминация на работното място, стана ясно от изявление на техният адвокат Дейвид Клайн.

Индивидуални жалби са били подавани в миналото, но случаят на Джанет Мерло предизвика масов отзвук. Тя е прекарала 19 години във федералната полиция в Британска Колумбия и дори след напускането си страда от посттравматичен синдром.

Това накара други служителки да разкрият какво изтърпяват от страна на колегите си от противоположния пол, понякога в продължение на години. Процедурата е още в началото си, адвокатите са поискали от съда възможност да обединят жалбите.

"Истинската трагедия е, че оплакванията на жертвите или биват игнорирани, или тормозът се става все по-голям. Ясно е, че трябва да има промени в полицията", казва Клайн за Радио Канада.

Свидетелствата на жертвите вече изпълват канадските медии. Те варират от случая, в който висшестоящ иска от жена сексуални услуги срещу обещанието да подпомогне кариерата й, до груби шеги на колегите. Според жалбата на Мерло, цитирана във всекидневника "Дъ глоуб енд мейл", колегите й са казвали на няколко пъти на годеника й и след това съпруг, че са преспали с нея или са коментирали ръста й, подходящ за орален секс, докато носи върху главата си поднос с бира.

Миналата година новият началник на Канадската кралска жандармерия в Канада, както е името на федералната полиция Боб Паулсън бе обещал да обърне внимание на случаите на сексуален тормоз.

#1 lele male 03.08.2012 в 11:30:03

За Величка Христева, която е президент на БФ по фехтовка ли става въпрос?

#2 goshi 03.08.2012 в 11:37:30

В щатите за да отпадне обидното и сексистко название било предложено вместо "жена" наименованието на човеците от женски пол да бъде изменено във вагиноамериканец.

#3 Чинчифон 03.08.2012 в 11:44:18

В този комитет по сексизъм явно не участват майки на мъже.Причината е,че те добре познават мръсните курвенски номера на онези сексистки,чиято простотия и грозотия им пречи да станат добри майки.Като толкова не им харесва материалният свят,създаден от мъжете,защо не се преселят в девствените гори?Някой да е чувал женска маймуна в джунглата да е била насилвана от мъжка?

#4 lele male 03.08.2012 в 12:07:19

Чинчи, искрено ме разсмя!

#5 паяка 03.08.2012 в 12:45:05

Мъжката майка не е каква да е майка, така е. Тя никога не се интересува от феминизъм, сексизъм. Може да види нещата от живота и от женска и мъжка гледна точка, защото така иска.

#6 lele male 03.08.2012 в 12:55:12

А не са ли сексистки и рекламите, в които мъже вадят от джоба на сакото си омекотител? Много ми е "горчива" една реклама, май на CIF беше, която завършва така: "... А Рицарят смел, за Кралица на кралството бе обявен!" Пълна идиотщина!

#7 паяка 03.08.2012 в 13:06:30

Предпочитанията ми силно приземяват везната с превес на категоризирането ми като сексуален обект/субект, пред алтернативата във всеки кадър да съм с кухненса престилка , с гумени ръкавици , в едната ръка с четка, а в другата - Доместос и стиснат между коленете Бонукс. Леле мале, ами там защото, естествено женско чагърта загорялото. Значи за брихане в кухнята и банята - може, а за кефене - не може.

#8 mima 03.08.2012 в 13:14:00

Паяче, т.к. със сигурност продажбата на препарати няма да спре, внимавай какво си пожелаваш. Може в някое следващо издание леля Мария да се появи с Бонукс и престилка отпред и черни дантелени прашки отзад.

#9 lele male 03.08.2012 в 13:22:13

mima ...Може в някое следващо издание леля Мария да се появи с Бонукс и престилка отпред и черни дантелени прашки отзад... а в по-следващите издания ще бъде както майка я е родила...

#10 mima 03.08.2012 в 13:26:54

Доста се дразня, когато се опитват да ми продават какъв да е продукт със секс. Краставицата си е краставица и държа да си остане краставица в съзнанието ми, даже вече и за чушките не мога да имам чиста съвест. Да не говорим за това какво отражение имат върху съзнанието на мъжа ми дините...

#11 mima 03.08.2012 в 13:30:00

Леле Мале, възможно е, но само в реклама за свръхкомпактния Бонукс, от който пестим 10 пъти повече и е нужно само щипка препарат за 10кг пране. Тогава ще я изкарат по евино облекло прикрита с мини опаковки на Бонуксчета. Срам ме е какви глупости пиша, честно...

#12 imperiall 03.08.2012 в 13:30:39

Не са виновни рекламите, така или иначе си го мислиш

#13 lele male 03.08.2012 в 13:35:24

въй въй... imperiall, не думай! Въобще и не помислям мъж ми да си извади от гащите нещо различно от това което очаквам...

#14 паяка 03.08.2012 в 13:36:08

Пена и Вуте натоварили каручката от къра със зарзават и пътуват към пазара да хранят гражданята. Пена седи отзад и по едно време вика:" Вуте, цуни ме бе. Аре, цуни ме бе , Вуте!" Обръща се Вуте и й вика:" Пено, стАни от краставиците, седни на грахо!"

#15 imperiall 03.08.2012 в 13:49:29

В такъв случай има нещо обезпокоително при мен п.с. "цуни ме" Ще го пробвам

Новините

Най-четените