Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Без оливерници в заведенията от 2014

От 2014 г. Европейската комисия смята да въведе само опаковки за олио/зехтин за еднократно употреба в ресторантите Снимка: Getty Images
От 2014 г. Европейската комисия смята да въведе само опаковки за олио/зехтин за еднократно употреба в ресторантите

От началото на 2014 г. Европейската комисия ще забрани да се използват шишета с олио за многократна употреба по масите в ресторантите, предаде Би Би Си.

Ще могат да бъдат използвани само опаковки за еднократна употреба, защитени от фалшифициране с етикет, че отговарят на стандарта в ЕС.

Комисията обосновава решението си с аргумента, че неговото прилагане ще бъде от полза на потребителите и ще повиши хигиената в ресторантите.

"Просто искаме да сме сигурни, че когато искате да използвате олио с дадено качество в ресторант, то ще бъде точно това, за което плащате", обясни говорителят на ЕК Оливър Бейли.

Основните производители на олио и зехтин в ЕС са Испания, Португалия, Гърция и Италия.

Европейската комисия съобщава, че мярката е била подкрепена от 15 от 27-те държави членки, включително от основните производители на зехтин.

Тези страни са не само най-засегнати от кризата в еврозоната, но и производителите на зехтин страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.

 

Най-четените