Кремъл финансира шоуто на създателя на Wikileaks

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж започва свое шоу по англоезичната руска телевизия Russia Today (RT), която се финансира от Кремъл.

Първото предаване ще се излъчи на 17 април, а гостите засега са тайна.

Шоуто "The World Tomorrow" се записва във Великобритания, тъй като Асанж не може да напуска Острова. Той е там под домашен арест, докато приключи съдебната му битка срещу екстрадиране, поискано от властите в Швеция по подозрения в изнасилване.

"Не искаме да потушим слуховете и интригата като разкрием името на първия гост. Но нямам съмнение, че този гост и интервюто му ще предизвикат призиви от някои ястреби без респект към свободата на словото да бъдем закрити", казва главният редактор на RT Маргарита Симонян.

Асанж смята да разговаря с хора, "които просто не са допускани да говорят по телевизиите. Това, което са ми казвали повечето от тях, не може да се каже по водещите телевизии".

Датата на първото излъчване не е избрана случайно. На 17 април се навършват 500 дни, откакто фирми за парични преводи като Visa, Mastercard и Paypal спряха да обслужват Wikileaks, след като на сайта изтекоха стотици хиляди грами секретна и поверителна американски дипломатическа кореспонденция.

Критиците на RT твърдят, че този телевизионен канал е опит на Кремъл да излъска имиджа си. Той се излъчва онлайн и към близо 430 милиона абонати на кабелни телевизии.

Шоуто на Асанж ще се излъчва едновременно от Москва и Вашингтон на английски, арабски и испански.

#1 iii_krv 14.04.2012 в 11:57:03

**Датата на първото излъчване не е избрана случайно. На 17 април се навършват 500 дни, откакто фирми за парични преводи като Visa, Mastercard и Paypal спряха да обслужват Wikileaks...** ============ А, аз винаги съм си мислел, че 511 дни са по- подходящи за някакъв юбилей, но вече ще знам, че цифрата е ни повече, ни по- малко, а точно 500

#2 Чинчифон 14.04.2012 в 17:33:10

Корейците експериментират с мощни ракети,руснаците вдигат всички заплати и финансират шоу на Асанж.А ние,щастливите членове на Европейският съюз живеем гладни,избиваме се взаимно и благославяме Б.Борисов за...щастливият си живот.Жалка работа сме

Новините

Най-четените