Смениха съдия по делото на убиеца Брайвик

Един от петимата съдии по делото срещу Андерш Брайвик беше сменен. След 30-минутно прекъсване главният съдия - Венхе Елизабет Арнтцен, обяви, че Томас Индребое е неподходящ да продължи да изпълнява задълженията си.

Той ще бъде заменен от един от двамата заместник-съдии, които присъстваха в залата. Причината за решението станаха разкрития, че Индребое е призовал за смъртно наказание на крайнодесния екстремист, убил 77 души миналия юли.

Първоначално той взриви кола бомба в правителствения квартал на Осло, където загинаха 8 души, а после хладнокръвно застреля 69 души на летен лагер на норвежката Партия на труда на остров Ютьоя.

Ако вината му бъде призната, максималното наказание, което може да получи, е 21 години затвор. В случай, разбира се, ако четиримата психиатри, които следят процеса от началото до края, решат, че той е вменяем. До момента има две противоположни психиатрични експертизи - че е луд и че е вменяем.

Не съжалява, готов е да го направи отново

Самият Брайвик заяви, че отново би извършил убийствата, за които е изправен на съд. По думите му, "най-голяма чест" е да прекара живота си в затвора или да умре за народа си. Много хора се опасяват, че той ще се опита да популяризира ислямофобската си идеология. По думите му, тя оправдава "жестоките, но необходими" атаки, извършени от него.

Брайвик заяви, че извършените от него нападения са били "предпазни" средства. По тази причина "не признавам наказателна отговорност" за тях, каза още той и настоя да бъде освободен.

"Извърших най-зрелищната операция, предприета от войнстващ националист през този век", заяви Брайвик.

Според него пропагандирането на мултикултурното общество в Европа е довело само до "културна самоомраза". "Демократично ли е народът на Норвегия никога да не е бил питан в референдум дали да приемаме още и още чужденци до степен да се превърнем в малцинство в собствената си държава", попита той.

"Агресивни култури като исляма ще прораснат агресивно като рак. И накрая норвежкото общество ще бъде разрушено и от него ще останат само суши и телевизори. Християните са преследвано малцинство. Няма такова нещо като светски или либерален ислям. Има само ислям."

Вчера Брайвик пледира невинен и заяви, че е отнел живота на 77 души при две нападения на 22 юли миналата година, защото действал при законна самозащита.

Брайвик не прояви никакви емоции, докато бяха четени имената на жертвите му, заяви журналистът Халвор Тьон от норвежкия вестник "Афтенпостен".

"Прави впечатление, че когато става дума за чуждите страдания, той остава напълно безучастен. Когато се заговори за него, обаче, той показва интерес, на лицето му се появява мимика. Така например, когато беше показан пропагандния му филм, той се разплака. Повечето хора в Норвегия оценяват това поведение като гротеска", коментира Тьон.

Очаква се процесът "Брайвик" да продължи 10 седмици. За най-спорната част от делото, представянето на психиатричната експертиза на Брайвик, са предвидени два дена - 18 и 19 юни. Присъдата ще бъде произнесена на 22 юни.

#2 Ицо 18.04.2012 в 10:00:53

Споделям тези идеи на Брайвик, но едно не ми е ясно : Защо не е стрелял в някоя джамия или сборище на ислямисти, ами е стрелял по деца на летен лагер.

#4 Bobby_gBG 18.04.2012 в 12:40:00

2 Ицо | 18.04.201210:00 Споделям тези идеи на Брайвик, но едно не ми е ясно : Защо не е стрелял в някоя джамия или сборище на ислямисти, ами е стрелял по деца на летен лагер. ---------------------------------------------- Защото когато убие имигрантите то просто ще докаже че е расист и че ги мрази, докато това не е задължително така. Протеста на брейвик е против толерастичното правителство на норвегия (както и на всички държави в Евр(оп)ейския съюз. Толерастията убива, висчки ни, бавно и сигурно. Политиката на "толерантност", която всъщност е политика на позитивна дискриминация бавно но сигурно ликвидира Европа, и действията на хора като Брейвик вече не са просто расизъм, ами все по-засилващият се инстинкт за самосъхранение на европейците. Убивайки децата на политическа партия която дава гигантски права на имигрантите, и ги води в количества които буквално "удавят" местната популация, която също като нас рискува да стане малцинство в собствената си страна, той им праща послание - мислете и за нас, не съсипвайте страната ни. Защото имигрантите не са виновни че искат да дойдат в уредена страна, нито че си искат да донесат техните си обичаи и нрави. Виновна е държвата че им позволява да го правят неконтролируемо, без да се съобразяват с причиките, разбиранията и морала на местното население.

#5 Мина 18.04.2012 в 13:54:45

Боби, много те моля да се отклониш малко от си общите приказки и да кажеш КОНКРЕТНО и с доказателства (ако е възможно) по-подробно по това си твърдение: "... на политическа партия която дава гигантски права на имигрантите,..." Благодаря предварително. На тозе дето пита защо е отсранен съдия заради ФБ сатус- просто е- може много от нас да мислят, че този изверг заслужава смърт, но един за СЪДИЯ по делото, докато то ОЩЕ тече е напълно недопустимо да го оглазява публично. Просто има правила.

#6 Мина 18.04.2012 в 14:00:00

"той им праща послание - мислете и за нас, не съсипвайте страната ни." Еми не се сдържах и ще коменритам И това ТИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНОГРОЗНО И НЕМОРАЛНО оправдание"!!! Аз вика: защо "ужаваемият" (който НЕ Е УБИТ, нито от партията, нито от имигрантите, нито пък децата му (дето ги няма де- мдааааа, мноооого показателно!)) не си закачи транспарант "мислете и за нас, не съсипвайте страната ни!!" и да се замозапали например, А!!!??? А тръгнал да убива десетки младежи!!! Моето предложение също е доста ефектно! АКО ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ПОСЛАНИЯ НАЛИ!!!!

#7 Bobby_gBG 18.04.2012 в 15:16:15

не си закачи транспарант "мислете и за нас, не съсипвайте страната ни!!" и да се замозапали например, А!!!??? А тръгнал да убива десетки младежи ---------------------------------------------- Едно защото никой няма реално да му обърне внимание. Второ че бързо ще го забравят дори да му обърнат внимание. Ще питат "той има работа, сит, облечен, разполага с пари, няма причина да се самозапалва" бла бла бла и на третия ден ще са забравили ... Докато тук го има и ефекта на страха - самозабравилите се тъпаци не им пука когато някой се самозапали - какво ги интересува, на тях не им е станало нито по-зле нито по-добре. Но като им избиеш децата - е това вече е друго. Страх ще ги тресе. Голям. И всеки следващ дето е на такава позиция, като има предвид случилото се на тези преди него когато са предали националните интереси ще си има едно на ум. Не е като нашите тъпаци например, дето хората куче та ги яли, цигани ги убили, умрели от глад или се самоубили - дреме им на интереса. Ама я след накое поредно национално предателство в България да вземе някой например да гръмне парламента, и да избие 50-60% от депутатите, и след това като Брейвик да се е подсигурил мотивите му да стигнат до широката публика, дали следващия път когато външни фактори натискат да бъдем преебани за пореден път ще се гласува толкова лесно "за"? Или ще внимават, и от страх няма да ни продават чак-толкова евтино. И за десерт - провери защо най-много швеция, но също и норвегия са европейските столици на изнасилвания - на бели жени от страна на черни и на мюсюлмани. Защото законите са твърде меки и "толерантни" към престъпниците, и това е също едно от нещата които Брейвик показа - за масово убийство на 77 човека - 21 години затвор. Ебахти подигравката. Просто присъдите в текущия "цивилизован" толерастичен свят не плашат вече престъпниците, особено в бананови държави като нашата, в която в затвора няма достатъчно места за всички престъпници, затова ги пускат без присъди, или с условни.

#10 fALLEN 18.04.2012 в 21:19:17

бобка, бате, извинявай, ама това не е протест. този с кво се различава от ал кайда, примерно? същия урод и дебил. със същите назадни идеи... както междудругото всички нациналисти, по мое мнение. борят се като инквизицията преди столетия с науката и прогреса. процесите, които вървят в момента, няма кой и как да ги спре, набийте си го в главата. нещата могат да станат само по-човешки и цивилизовано или по-кърваво и изродски, като второто може да доведе до още по-големи бели и пращане на човечеството по дяволите. разбира се назадните хора, в това отношение поне, са все още твърде малко, че да предизвикат, каквото и да е.

#12 Bobby_gBG 19.04.2012 в 00:14:20

10 fALLEN | 18.04.201221:19 бобка, бате, извинявай, ама това не е протест. този с кво се различава от ал кайда, примерно ------------------- Едно че не е финансиран от ЦРУ, второ че е доста по-ефикасен - 77 противника убити, 0 загубени. Трето че не подбира просто случайни цивилни, ами подбира политически активисти, и техните деца. А че мерките му, както и тези на самоубийците с бомба принципно са крайната форма на отчаянието - спор няма. Но тук иде следващата четвърта разлика - че реално погледнато той не е отчаян като самоубийците, защото спокойно можеше да си живее живота. А това че националистите се борим с обречена битка - за съжаление има огромен шанс да си прав, но тъжното е че ако тази битка бъде загубена, то скоро след това няма да има смисъл да се живее на тази земя, вървим към абсолютна антиутопия. Всичките предимства на глобализма и интернационализма бяха ликвидирани с абсурдното им приложение, и вече остават само огромните им негативни страни. А за вървящата заедно с тях толерастия въобще няма да говоря (отново).

#13 imperiall 19.04.2012 в 01:51:34

И нито дума за антифриз и воини. Трябва ли да се притесняваме @Frida кой каза, че Брайвик е сам? А трагична фигура? Във всеки случай не той. И викаш убитите са били предварително убити, а той само метафорично ги е застрелял @Bobby_gBG ти осъзнаваш ли какъв автогол си вкара твоя идол? Сега никоя партия дълго няма да заговори за мултикултурализъм от шубе да не я идентифицират с него. п.с. Междудругото депортирането на мюсюлманите не е единствената му идея. Но какво да четем 1500 страници манифестоси. Когато си имаме "очевидни" паралели.

#14 Bobby_gBG 19.04.2012 в 07:53:26

@Bobby_gBG ти осъзнаваш ли какъв автогол си вкара твоя идол? Сега никоя партия дълго няма да заговори за мултикултурализъм от шубе да не я идентифицират с него. ------------------------------------------ Убий ме, ама си нямам и грам представа какво си искал да напишеш, но имам твърдото усещане че е абсолютна глупост... Особено като ми говориш за "идол", просто няма как да не е пълна тъпотия. Брейвик е един човек дето вярва в нещо, независимо правилно или не, независимо луд или не. За Норвегия не знам, но на България определено и трябват 3-4 такива човека, да избият по 30-40-50 депутата или децата им след някое очевадно национално предателство, след което да се остави да го хванат жив за да разиграва цирк в правоверния български съд с помощта на Марковски, а в интернет да разпространи мотивите си защо е жертвал живота си. Да видиш как следващите депутати ако не на първия, най-късно на втория такъв ще видят че на хоратат тотално, ама тотално им е писнало, и от страх от следващ ще се замислят всеки път когато им предложат да ни заробят с поредния договор, или жертват интересите ни в полза на монополите и т.н.

#15 fata morgana 19.04.2012 в 08:56:04

Навремето четох някъде, че причината Европа да отвори границите си за Третия свят не е любовта към ближния, а това, че населението на Третия свят се разраства и ако Европа се изолира зад дебели стени от него, рискува да бъде нападната от държавите от Третия свят, а като поема, без ограничения емигранти от там, налага един положителен имидж – т.е. създава се впечатление, че Европа е културна и милосърдна, отворена и др. и това пречи на цели вълни от гневни хора от Африка и Азия да нахлуят в Европа . Когато хората от там си имат опция да дойдат в Европа, да учат тук и ако имат умения да останат, това потиска огромното недоволство в по-бедните държави. И това е била много добре обмислена стратегия още по времето на Вили Бранд от други такива политици. Та не знам тази опция да саботират отвътре тази политика по терористичен начин с какво ще промени нещата.

#18 Bobby_gBG 19.04.2012 в 10:13:27

15 fata morgana | 19.04.201208:56 ---------------------- Ми нека пускат бе, който има качества - да идва. На теория добре. Обаче практиката нещо не се получава. Пускането на огромно количество имигранти, много от които нямат качества, комбинирано с глобализацията - изнасянето на бизнес извън ЕС т.е. намаляне на работни места вътре в ЕС, високите социални помощи за всички граждани на западните държави, включително имигранти придобили такова, или още по-зле - децата им, които няма как да го загубят, а не им се работи, нито имат качествата и образованието за качествена работа, и това че се оставят да си налагат "културните особености", независимо че противоречат на възгледите и морала на Европа е взривоопасна комбинация... Ти вече нямаш "недоволни отвън граждани на страни от третия свят", ти вече имаш клъстери от множество недоволни граждани на своята собствена страна, които обаче не спазват закона, не работят понеже нито са квалифицирани, нито имат нужда заради високите помощи, а успредно с това налагат привичките които са внесли или научили от родителите си... За тези години, тази политика се доказа като не работеща, защото не приобщава имигрантите от третия свят към държавата в която са, ами те са сегрегирани вътре, обединени на кланове, и самоотделили се от обществото на съответната държава. А да - и да напомня отново, масово децата на имигранти от африка и арабските страни са безработни и не достатъчно образовани, и с високите социални помощи нямат стимул да почнат да работят или да се образоват. Социална Европа върви към пълен колапс, като когато това се случи, вече ще се окаже че етническия и състав е към 50% от не-европейци. В България този модел е най-напреднал, а ние дори не успяхме да станем богата страна, и финалните симптоми ще се появят първи, като нашите не са дори имигранти, ами са просто номади-орки. А за десерт - третия свят ако ще да се насере не може да завладее нито Европа нито САЩ, технологиите са достатъчно напреднали така че всяка военна офанзива е предварително обречена на неуспех. А Мануела - децата не са виновни, те никога не са виновни и няма как да бъдат виновни. Независимо дали са депутатски, имигрантски, на циганите, или на убийци. Но това е начина да засегнеш родителите им - ако не можеш да убиеш самите национални предатели, убиваш това от което ще ги заболи, и които ще ги накара да осъзнаят че не са недостижими и безсмъртни, и следващия път да му мислят. И много добре осъзнавам че това не са нормалните културни методи за "решаване на различия", но когато виждаш как кораба се е засилил с пълна сила към айсберга, а капитана е хванал твърдо руля, и дори не иска да те изслуша, а те е затворил отвън, с пазачи с насочени към теб оръжия - общо взето много избор не ти остава. Това са методите на отчаянието, когато виждаш неизбежността на бъдещето, а разни хора сляпо ни водят към гибел. Може и брейвик да не е бил толкова отчаян колкото много други атентатори, но точно защото не е бил отчаян, е имал времето и възможността да планира всичко толкова добре. Но за мен той е нормален (не е луд), по-скоро е безчувствен, и като е видял че той като човек няма никакъв друг начин да направи нещо за избягване на айсберга, се е решил на тази драстична стъпка. И той няма да е последния "нормален" човек който ще го направи. Колкото повече толерастията налага железния си юмрук, толкова повече хора ще прибягват до тези мерки, въпреки че няма да са "отчаяни" по официалния смисъл на думата.

#20 Bobby_gBG 19.04.2012 в 12:57:45

19 Manuela Gerenova | 19.04.201210:32 Забиваме в много големи крайности. Истината е, че Европа има огромна вина и тя не е в това, че е допуснала толкова емигранти. А в това, че не може да ги интегрира, да ги цивилизова (ако има нужда), да ги принуди да учат и работят. ----------------------------------- На теория си права, на практика само финала ти е правилен, иначе останалото е като комунизма - на теория е перфектната утопия, на практика е пълен провал. Именно "толерантността" която отдавна не е толерантност, ами си е чист и брутален либерализъм, свободия, а в страни като България - и чиста анархия е причината да не могат по-долните емигранти да се цивилизоват, образоват и научат да работят. Затова и я наричам толерастия - защото забранява на държавата да вкара емигрантите в поносими граници, а я задължава да извършва позитивна дискриминация (на основното население спрямо малцинствата). И така думата толерантност отдавна е загубила теоритичното си добро звучене, ами значи единствено нещо долно, гадно, мръсно и нелицеприятно, служещо за съсипване на живота на нормалните хора за сметка на орките. И не, не сме свръхчовеци и свръхправи, но това са нашите страни, не техните, и дори и да не сме прави (въпреки че рядко се случва), това е нашия морал, нашите разбирания, и те са гости в нашите страни. Като не ги устройват правилата - марш обратно от където са дошли, така както нормалните хора (и по-специално жени) или не ходят в арабските страни, или като отидат спазват местните правила, защото излязат ли извън "цивилизованата" част на града си около хотела, ще трябва да са забулени и т.н., а ако не го направят, там държавата или ще ги арестува, или ако не го направи - някой от местните ще ги принуди да спазват "морала" - дали чрез бой, дали чрез убийство с камъни, дали само чрез заплаха или някой по-цивилизован метод - но ще ги принудат да спазват местния морал.

#21 Мина 19.04.2012 в 13:54:22

"И за десерт - провери защо най-много швеция, но също и норвегия са европейските столици на изнасилвания - на бели жени от страна на черни и на мюсюлмани. Защото законите са твърде меки и "толерантни" към престъпниците, и това е също едно от нещата които Брейвик показа - за масово убийство на 77 човека - 21 години затвор. Ебахти подигравката." Боби, това , за което говориш обаче е друго- за неадекватни закони за ВСИЧКИ! Т,е, законите май не са им адекватни за тежестта на престъпленията, а не че подкрепят етнически групи да правят престъпления! Пак не ми отговори какви са тези огромни привилегии, които се дават на имигрантите? (Аз като един вид такава не съм забелязала привилегии за мен, даже напротив- ограничения...)

#22 fALLEN 19.04.2012 в 14:12:37

нищо против идеите му, дори и начина по който ги разпространява (в мрежата и с пушката), само че война се води с войници, не с деца, това си е чисто курвенски метод, както и на ал кайда, междудругото. този палячо няма да постигне нищо, освен на национализма да почне да се гледа с още по-голямо отвращение. ако искате на национализма да се гледа на нещо хубаво, а не на сбирток от комплексирани педерасти, водете битка, дори и реална, с хора реално готови да водят битка, както правят например арабите в сирия и либия, нищо че и там нещата са силно съмнителни и миризливи като цяло. но тоя курвенски номер да се избиват невъоръжени цивилни, хванати в капан на някакъв остров си е чиста проба педерастия и малоумие. както казах вече - ефектът, който се получава е тотално омаскаряване на всякакъв вид националистическо говорене. па може и тва да му е била целта, знам ли? но по-скоро е просто много тъпо момче.

#23 Мина 19.04.2012 в 14:24:29

"Като не ги устройват правилата - марш обратно от където са дошли, така както нормалните хора (и по-специално жени) или не ходят в арабските страни, или като отидат спазват местните правила, защото излязат ли извън "цивилизованата" част на града си около хотела, ще трябва да са забулени и т.н., а ако не го направят, там държавата или ще ги арестува, или ако не го направи - някой от местните ще ги принуди да спазват "морала" - дали чрез бой, дали чрез убийство с камъни, дали само чрез заплаха или някой по-цивилизован метод - но ще ги принудат да спазват местния морал. " Боби, ето точно ТОВА не разбирам, когато хора с възгледи като твоите се аргументират! В Европа не е морално и е НЕЗАКОННО да се краде/убива/изнасилва и т.н.т.! Ама така е И в Арабския свят, нали??!! В Арабския свят (само)налагат на жените да си покриват главата, в Европа всеки е свободен да ходи покрит или непокрит- абе както си иска. И т.н.т.н.т.н.т. примери. Тоест, правилата в Европа са подмножество (математически) на правилата в Арабския свят!! Това дето е в повече там ние го намираме за примитивно/изостанало и т.н.т. и сме прави, според мен, но там СЪЩО не е морално/ЗАКОННО да се убива/краде и изнасилва, даже наказанията са мнооооооого по-драконовкси! Там и не е морално да се изневерява, хомосексуализмът, наркотиците и прочие (а според вярващите християни Е ли ??)!!! Т.е. моралът тук е "подмножество" на морала там! Т.е. ако хипотезата ти е, че като оставяме емигрантите неинтегрирани, а да се водят по техните традиции, и че това ги прави по-неморални следва да не е вярна, тъй като техния морал е в пъти по-стриктен от нашия!!! Ако пък твърдиш, че понеже тук законите са по-либерални те го удрят през просото и започват на насилват и т.н.т., от това директно следва, че те не са причината, понеже в техните държави законите са драконовкси и това им е на тях, морала, нали така! При това нали който и да изнасили (арабин или европеец) в Европа СЪЩО попада под европейския закон ПРОТИВ изнасилването!!! Т.е спазвайки ТЕХНИТЕ правила, те спазват и НАШИТЕ (подмножеството)! Че нарушават нашите неписани правила (да се ходи поразголена, да се изневерява, пие пуши, яде свинксо, секс преди брака и т.н.т.) нарушават ги, но това НЕ Е ПРОТИВОЗАКОННО! Че е ретроградно и т.н.т. Е, но НЕ Е ПРОТИВОЗАКОННО! Нито пък може това, ч еима много мюсулмани в Амстердам да ме накара МЕН да спазвам техния по-стриктен морал!!! Така, сега ми обясни пак, моля те, защо неинтегрираните мюсулмани и/или по-общо мултикултурализма застрашават обществата е Европа!?? Ако заради мюсулманите, ВСИЧКИ жени в Европа се задължат да носят бурки (примерно!) бих разбрала тази паника и "капитана води кораба към айсберга", но това ДАЛЕЧ не е така!!! Тогава, срещу какво ТОЧНО се борите!??? Да минимализирате РАЗДРАЗНЕНИЕТО на чистичкия и бял европеец от "мръсната" забулена мюсулмака ли (ако искам да съм цинична ще предположа: че не само не ви "пуска"/не иска да се ръкува, за да не я докосне мъж, ами даже се прикрива!)?? Ако е последното- еми не е сериозно, меко казано, още по-абсурдно е да "оправдаваш" Брейвик, че заради това си струва да праща такива "послания"!!!

Новините

Най-четените