Американски пари за холандски ксенофоби

Антиислямски организации от САЩ са подпомагали финансово холандския крайнодесен политик Герт Вилдерс, който сега отново се бори за място в парламента, предаде Ройтерс.

Според законите на страната тази практика не е нелегална, но хвърля известна светлина върху финансирането на Партията на свободата - една от най-непрозрачните политически организации в Ниската земя, чийто успех вдъхновява десните екстремисти в цяла Европа. Тя е и тази, която най-разпалено агитира за изключването на България и Румъния от Европейския съюз.

Партията на Вилдерс формално се издържа сама чрез дарения и не получава държавна субсидия. Поради това тя не е задължена да публикува информация за своето финансиране.

Идеите на Вилдерс за спиране на незападната имиграция в Холандия и забрана на носенето на забрадки и строежа на джамии бяха възприети извън границите на Холандия. Така Франция и Белгия забраниха носенето на бурки през 2011 г., а всички нови джамии в Швейцария са без минарета след референдум, проведен през 2009 г.

Предварителните проучвания дават на Партията на свободата четвърто място в предстоящите на 12 септември избори. Тя беше сериозен фактор в миналия парламент.

Даниъл Пайпс, директор на произраелския тинк танк - "Близкоизточния форум" от Филаделфия, призна, че организацията му е платила съдебната защита на Вилдерс по време на двете дела срещу политика за насаждане на расова омраза през 2010 г. и 2011 г.

Лидерът на крайнодесните се оказа подсъдим заради филма "Фитна", в който се комбинират кадри от терористични актове с цитати от Корана. Лентата предизвика протести в целия ислямски свят.

Пайпс посочи, че организацията има за цел "защитата на свободното слово на антиислямистките автори, популяризирането на американските интереси в Близкия изток и защитата на конституционния ред от близкоизточни заплахи". Наетият от "Близкоизточния форум" за неизвестна до момента сума адвокат Брам Московиц успя да докаже, че действията на Герт Вилдерс не излизат извън рамките на свободното слово.

Политикът изнася и лекции в чужбина, като за две от тях се знае, че са били платени от мрежа на консервативни организации в Лос Анджелис. Нейният председател Дейвид Хоровиц посочи пред Ройтерс, че е дал "добро възнаграждение" на Герт Вилдерс за лекции в два американски университета през 2009 г., а също така е платил и за настаняването на охранителите, които придружават Вилдерс от осем години. При една лекциите избухнали безредици и се наложило да бъде платена допълнителна сума на полицията за защита.

Даниъл Пайпс и Дейвид Хоровиц отричат да са финансирали пряко холандската Партия на свободата - действие, което е незаконно за организациите с идеална цел в САЩ. Самият Вилдерс коментира, че получава пари за съдебна защита от дарители, които остават анонимни от съображения за сигурност, а пътуванията му по света не са задължително обвързани със заплащане.

Депутатите от Партията на свободата получават от държавата пари за лични разходи в общ размер на около 4 млн. евро годишно. Според бивши съпартийци на Вилдерс тези пари потъват в партийната каса без абсолютно никакъв отчет на изразходването им. Подобно на един от балканските си колеги, лидерът на крайнодесните е категоричен, че "тези хора имат мотиви, различни от казването на истината" и че милионите евро не са изчезнали.

#1 deowin 10.09.2012 в 18:39:18

Интересно каква ще е реакцията ня атакистчетата и прочие националистична сган, които откровено мразят американците. Ха де - сега американците хем лоши, хем иначе дават кинти на подобните им в Холандия. Да видим дали и този път няма да загубят сън от поредната порция очевидни вътрешни противоречия.

#2 Fedar 10.09.2012 в 22:17:36

Доста неинтелигентно и ограничено изказване в коментар 1. В статията не се казва "американците", а "антиислямски огранизации от САЩ". Тоест, говори се с конкретика - за едни конкретни американци. Също така, когато някой не харесва САЩ, той обикновено не мрази "американците" по принцип, а конкретни американци - правителството, военното лоби, еврейското лоби и т.н. Жалко, че човекът от коментар 1 не може да разграничава елементарни логически конструкции и бърка едно генерално понятие, с конкретни елементи от самото понятие, като слага равенство между тях.

#4 deowin 10.09.2012 в 22:42:57

>когато някой не харесва САЩ, той обикновено не мрази "американците" по принцип Не. Омразата е низка страст, която намира почва в подходящо ограничен ум. Без необходимата ограниченост на възгледите, омразата линее и умира. Ограничените умове не отдават съществено значение на това дали дивото обобщаване е уместно или не. Прякото следствие е точно това, което казах - че хората, които изпитват омраза, често я обобщават към нерационално по-широки социални групи, защото им липсва трезв разсъдък и лично достойнство.

#5 deowin 10.09.2012 в 22:48:53

>Деовине,що атакистите да мразят хамерика бе-там допреди 40 лазарника си имаше расисъм,макар и неофициален Сам си отговаряш на въпроса. Ако в щатите още горяха чернокожи или поне не им позволяваха да гласуват, ако биеха хомосексуалистите по гей парадите, или поне не се гордееха съвсем открито с това, че са нация от емигранти от всякакъв произход, Сидеров щеше да сочи САЩ като прогресивна страна, достойна за подражание. Но, фактите бидейки каквито са, националистите в България мразят САЩ, и си измислят какви ли не конспирационни теории (ционисти, банкери, консумеризъм, промиващи мозъка холивудски продукции) за да уличат именно американците за собствената си мизерия.

#7 deowin 10.09.2012 в 23:30:37

Не намирам за необходимо да отговарям на подвеждащи, реторични въпроси, които нямат нищо общо с това, което казвам. Между другото, баба ти по бащина страна ползвала ли е мобилен телефон като дете?

#8 pepe 10.09.2012 в 23:34:34

Не просто американци, Деоуин, а американски евреи Атака, спонсорирана от евреи, при това американски.

#10 deowin 10.09.2012 в 23:48:40

>Не просто американци, Деоуин, а американски евреи Което прави казуса още по-забавен

#12 vanko 11.09.2012 в 12:52:29

Deowin Въздържал съм се до момента да правя коментари на вашето поведение в този сайт... Просто вие и Оня Дето Не Му Давали Луканка сте любимите ми анимационни герои тук. Но от време на време на човек му писва от откровените ви заяждания с останалите. За пореден път сме свидетели на такова заяждане... Без ясна позиция, без доказателства по въпроса - просто бръщолевене за да мине време... Явно за пореден път трябва да се подготвим за поток неясноти и държание в стил "stand my ground", независимо от смисъла и значението. Имам само един въпрос: Защо го правите???

Новините

Най-четените