Русия и Китай блокираха резолюция на ООН за Украйна

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Китай се въздържа.

Съветът за сигурност обсъди и гласува днес резолюцията, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, а руското вето се очакваше.

Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над автономията, която е сега в състава на Украйна, към Русия.

В кратката резолюция на ООН се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев.

В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума.

Нервност на пазарите

Световните пазари показаха нервност в навечерието на утрешния референдум.

Доходоносността по 10-годишните държавни облигации на Русия стигна 9.7% в петък. През януари бе 8%.

В края на миналата седмица стана ясно, че 10 от най-богатите руски милиардери, начело на които е Алишер Усманов, са загубили общо $6.6 млрд. само за изминалата седмица. От началото на годината руските ценни книжа са загубили 20% от стойността си.

Междувременно Федералният резерв на Ню Йорк публикува данни, с които раздуха спекулации, че руската централна банка също опитва да намали уязвимостта си в случай на санкции, допълва агенция Блумбърг.

Според данните за изминалата седмица чужди институции са продали държавни ценни книжа на САЩ за общо $105 млрд.

"Можем само да гадаем кой е решил да изтегли парите си и да ги повери на трета страна, но един от очевидните кандидати е Русия", коментира експерт.

Към края на декември Русия е държала $138.6 млрд. от американския държавен дълг.

Високопоставен банкер в Москва коментира, че 90% от инвеститорите в страната се държат така, сякаш там вече действат санкции.

Новините

Най-четените