Британците полудяха по Фараж

Партия на независимостта на войнствения популист Найджъл Фараж е най-харесвана на Острова, показва проучване, публикувано от авторитетния британския в.Independant. На този етап обаче тя не може да превърне фенбазата си в електорална такава.

Въпреки това, Фараж, който настоява Великобритания да напусне ЕС и специално пътува до България, за да види и покаже циганските махали у нас, със сигурност ще бъде фактор на изборите за евродепутати през май тази година, а е твърде възможно и да притисне лейбъристите или консерваторите за коалиция след парламентарните избори догодина.

Според цитираното изследване, 27% от анкетираните подкрепят Партията на независимостта, докато лейбъристите имат процент по-малко. Консерваторите остават трети с 25 на сто, а либералдемократите са четвърти с 19%. Допитване от преди седмица пък показа, че евроскептиците е много вероятно да победят консерваторите в битката за второто място на евровота.

От друга страна, на въпроса за кого биха гласували, ако изборите бяха утре, британците все още предпочитат двете основни партии - лейбъристите (35%) и консерваторите (30%). Партията на независимостта е уверено на трето място с 19%, далеч пред разтърсваните от скандали либералдемократи (които събират едва 8 на сто от вота).

Притеснително е, че личният рейтинг на Найджъл Фараж е по-слаб единствено от този на премиера Дейвид Камерън. Освен това, едва 19% от подкрепилите Партията на независимостта имат по-скоро положително мнение за управлението на консерваторите. Това означава, че за съпартийците на сегашния министър-председател ще е изключително трудно да „откраднат" гласоподаватели от Фараж.

В момента даже тече обратният процес - много британци с консервативно мислене се насочват към почти неизвестната доскоро формация. Видимо не им пречат и скандални изказвания като това на общинския съветник Дейвид Силвестър (сам дезертирал от редиците на торите), според когото наводненията, ударили Великобритания са Божие наказание заради разрешаването на еднополовите бракове.

#2 pixie 19.01.2014 в 22:09:14

Тоя от снимката каквото и да каже, ще звучи несериозно...

#3 Бягащ Вълк 21.01.2014 в 13:45:27

'ИндепендАнт' - интересен начин да се назове британският вестник. Отмъщението на грамотния журналист Не се заяждам, но дразни окото. Популистите по принцип си печелят симпатиите на множеството, защото да усещаш накъде 'духа вятърът' и отразиш масовите желания и нагласи е способ за оцеляване. Нещо повече, хората очакваме някой да ни обещае точно това, което ни трябва и стига да лъже убедително, абсолютно закономерно е да получи сериозен бонус към кариерата си. Не съм сигурен дали Шотландия ще се откъсне от прегръдката на Лондон - повечето шотландци са доволни от статуквото, а и политиката на англичаните е типично в две насоки; да развиват общ, британски национализъм; както и да разделят противниците си. Точно тази политика доведе до това, в Северна Ирландия да не могат да се отделят - лоялисти и протестанти воюваха срещу католици и желаещи отделяне! Ирландци срещу ирландци! Сигурно помните как населението на Ирландия и Шотландия периодично е търпяло 'размествания', подобни на сталиновите 'преселения на народите'... Евробъдещето на Вбр явно е съвсем различно от това на континента Европа, но пък там могат да си го позволят

Новините

Най-четените