Болница на съд за нехуманно отношение

За пръв път у нас пациенти ще заведат дело срещу лечебно заведение заради лошо отношение и условия, а не заради проблем с качеството на лечението или за евентуална медицинска грешка, съобщи в. "Сега".

Делото ще бъде заведено срещу университетска болница в София от наследниците на починал пациент, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. "Макар болният да е починал, искът не е заради неправилно лечение, а за нанесени неимуществени вреди в резултат на нехуманното отношение към пациента", обясняват от неправителствената организация.

Докато е бил в болницата, пациентът е получил инсулт и е бил връзван с колани през китките и глезените за леглото. Стаята, в която е лежал, е била с много лоша хигиена и в лошо строително състояние. Болният не можел да се храни сам, но никой не му помагал нито за това, нито за елементарните му хигиенни нужди. Близките са забелязали плуващи хлебарки в оставената до леглото на човека супа. Те са снимали картинката и стаята и са приложили фотосите като доказателства за делото.

Искът е за 20 000 лева обезщетение и е заведен пред Районния съд в София.

Това е първият по рода си иск, обясняват от центъра за защита правата в здравеопазването. "С него се претендира нарушение на права, гарантирани от Конституцията, Всеобщата декларация за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Изходът му може да окаже съществено влияние върху болничното лечение в страната", смятат от организацията.

#2 don Pozo 30.08.2012 в 15:00:49

За толкова пари , толкова дават.

#3 паяка 30.08.2012 в 15:27:27

Не съм виждала, да не дава господ, но съм чувала, че в реанимация така връзват пациентите.

#4 паяка 30.08.2012 в 15:29:46

А за елементарните хигиенни нужди - им се монтира катетър.

#5 straight 30.08.2012 в 16:44:58

Трябва да осъдят университетската болница не на 20 000 лв глоба, а на 20 млн. Освен това, трябва да заведат иск срещу НЗОК за още 20 млн лв и срещу правителството, парламента и лично слещу ББ и Дянков за още по толкова. Надявам се да спечелят всички тези дела и накрая, с дружни усилия да фалира тотално цялото здравеопазване в БГ и да не остане нито една болница и нито един лекар или сестра у нас. Така ще се постигнат две основни цели - ще се даде възможност тази гнила система да си изгради наново и, дай Боже, този път правилно и, също така, хората у нас ще мирясат, т.е. ще пренасочат омразата си към истинската първопричина за калпавото ни здравеопазване - законодателната и изпълнителната власт. След толкова десетилетия принизяване и обезличаване на медицинската професия у нас, пълният ефект е налице - тотална разруха и безхаберие. Тъй като повече от половината сестри заминаха в чужбина, няма кой да се грижи за пациентите и затова ги вързват, или както се казва “фиксират“. Един лекар у нас не може да печели нормално без да прави нарушения и да участва в полу-законния рекет над пациентите и техните близки. Който не е съгласен с тази “политика на здравеопазване“ в БГ просто намира изхода - терминал 1 или 2. Мога най-отговорно да заявя, защото познавам много добре системата на здравеопазване у нас - липсата на добра законова уредба, както и на ясна политическа воля, систематично съсипват здравеопазването у нас.

#6 fALLEN 30.08.2012 в 20:10:01

мдаааа, аз съм виждал доста, хората се връзват, за да не се повдредят повече - при счупвания, изгаряния (ако си чопли раната), един вид обездвижване, както гипсово корито например. от друга страна катетър за лайната не могат да ти сложат, мноу са гъсти, макар че ако си само на системи седмици или месеци - Ако няма. не знам, какъв е случаят. дано ако има виновни - да не им се размине, макар че в бг... от друга страна роднините може и да се пробват да изкярят нещо или пък да не са разбрали. :/

#7 fALLEN 30.08.2012 в 20:11:10

гей - за щастие за да осъдиш някого за 20 млн. трябва да внесеш предварително процент от сумата, иначе идиоти, дето само с това биха се занимаали, като тебе примерно - по цел ден ще си съдят и ще си бъркат в гъзъ.

#8 fALLEN 30.08.2012 в 20:12:53

стрейт, сбърках, извинявай, така става,щото не чета всичко...

#9 fALLEN 30.08.2012 в 20:13:41

на твоето мнението съм

Новините

Най-четените