Костов: Пеевски в политиката няма, има маша на Доган

"Няма човек Делян Пеевски в българския политически живот - има маша, опосредстваща нечия чужда воля. На 33 г. Пеевски не може да е това, което го представят медиите. Той показва минусите на оная политика, но политиката я водят други хора. Ако не е Пеевски, ще е някой друг. И това не е задкулисие, всичко е открито - той Ахмед Доган си е почетен член на ДПС с много големи правомощия". Така бившият премиер и десен лидер Иван Костов разтълкува пред bTV смятаните за "задкулисни" процеси в управлението на страната.

Не Пеевски е съществен, а ръката зад него

До темата се стигна след въпрос защо Георги Първанов е посочил именно Пеевски като човека с "невидимата ръка" зад основните решения във властта. Според Костов отговорът е прост - бившият президент посочва Пеевски, за да запази връзките си с човека зад него.

"Първанов се възползва от митовете в обществото. Зад Пеевски има човек, който държи политическата власт в ДПС. Разберете, не Пеевски държи калема. Това Първанов го прави, за да си запази моста към Доган, затова атакува машата на Доган. Не е елементарна политиката, която се води. Както се казва - бий самара, за да се сеща магарето. Доган е този с големите правомощия - например, той може да махне плоския данък. Все пак БСП трябва да даде изпълнени обещания на избирателите си, за да получи още гласове на следващите избори, докато Доган няма такава необходимост", обясни още бившият лидер на ДСБ.

Политикът, който към момента ръководи академична лаборатория за управление на риска, смята, че близкото политическо бъдеще у нас ще бъде определено до голяма степен от резултатите след евроизборите.

"Политическата стабилност се закрепи временно, за да се изчакат резултатите от евроизборите. В този смисъл те са решаващи - първо ние от лабораторията лансирахме тази теза, после всички я подеха. Възможни са предсрочни избори дори при спечелване на управляващите - за да затвърдят позиции и да се отърсят от "Атака". Но могат и да изкарат целия мандат", каза още Костов.

ГЕРБ и Реформаторският блок

Той допълни, че това ще си проличи именно от евровота, който ще е показателен за парламентарните избори. Според него, "докато дясното пространство се оглавява от Бойко Борисов, то няма как да избуи".

"Защото той оглавява опозицията. Докато той е там, тя няма шанс - срещу него има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че не бива да се връща в управлението. Затова шансовете на дясното са нищожни. Затова и Реформаторският блок заяви позиции, които трудно се тълкуват - не е ясно къде стоят по отношение на ГЕРБ", смята бившият министър-председател.

По думите му диалогът Пеевски-Цветанов "няма стойност". Важните въпроси в обществото били два - какво доверие имат институциите и как стоят партиите, какво отношение имат помежду си и към властта. Според Иван Костов отслабването на доверието към институциите е най-сериозният риск за всички останали сектори.

Костов допълни, че и на Радан Кънев, настоящият лидер на ДСБ, не му е лесно в момента, а реформаторите се отдалечават от хората.

"До момента те решават проблеми, които ги отдалечават от заемането на позиции по актуални политически проблеми, които са интересни за хората. Защото за хората е важно какво политиците мислят за техния живот, а не какво мислят за организацията на собствените си формации и как я постигат", каза още бившият председател на ДСБ. Той отказа да коментира ролята на Меглена Кунева, сочена за водач на евролистата на Реформаторския блок.

#1 Rowan 15.02.2014 в 17:36:00

Няма малко честен човек, както няма и малко бременна жена. Или си при едните или при другите. Човекът извършил предателство към сините избиратели, човекът разпродал страната на безценица, човекът заробил ни да плащаме десетилетия по-скъп ток на американска фирма... този човек пожизнено е загубил правото си да чуя, или прочета една дума казана от него. Няма бивш лъжец, както няма и бивш ... негър (щях да кажа педе*аст, да ме прощавате). Интересно медиите защо продължават да му дават трибуна? Малко ли смрад има в политиката, та и политическите трупове почнахме да изравяме?

#2 daysydogy 15.02.2014 в 19:39:30

Има твърде много дребни душици като Rowan, затова и няма да се оправим скоро.

#3 daysydogy 15.02.2014 в 19:41:03

Rowan - настоящ глупак, защото няма бивши глупаци...

#5 Оня Дето Го Трият 15.02.2014 в 21:39:33

Роуън Звучиш като абонат на вестник Труд от по-ранните години и редовен читател на Телеграф днес. Имах по-високо мнение за теб, но уви

#6 Rowan 17.02.2014 в 10:26:41

Оня, като човек вярващ в някаква илюзия, ти дори не можеш да си представиш, че друг човек може да гледа на света без капаци. Не само Костов, но и всеки от месиите на които се довери народа в последния четвърт век, за мен е национален предател. Ако ще и да е най-чистия, некорумпиран и честен ... бездарник. Защото е загубил времето на хората. Защото има елементарни неща, които могат да се свършат, за да тръгне страната напред и хората да започнат да живеят по-добре. Или не знаят или не искат, как да ги нарека според теб? Честни безделници? Некорумпирани страхливци? Почтени некадърници? Бездействие с власт се нарича, това за което говоря и в някои страни е наказуемо, у нас не е, но това не ми пречи да ги презирам.

#7 Реалист-2 17.02.2014 в 11:06:55

Оф, тоя как има въобще очи да се показва пред хората Наглостта на някои няма граници!

#8 Зелен Бетон 18.02.2014 в 01:14:19

Основното в тази публикация не е Костов. Аз също не храня особено топли чувства към него, най-вече заради едно: той не съумя да превърне „синьото“ на българския преход в истинска, нормална политическа десница. А беше длъжен да го направи. Но това е отделна тема. Тук става дума за недоразумението Пеевски. И казаното от Костов е точно. Едва ли нормален човек може сериозно да вярва, че въпросното недоразумение управлява България. Достатъчно е само да му видиш сурата и маниерите – а като го чуеш как мъчително артикулира, при което оная хоризонтална бръчка на челцето се вдълбочава от усилието, и последните евентуални съмнения отпадат. Той няма фасон даже и за маша; маши са Сидеров, Манолова, Местан. За да бъдеш политическа маша, се изисква все пак поне някаква адекватност. Освен че очевидно е прост параван, Пеевски е карикатурен до гротескност. Той като че ли е дошъл от някакъв кастинг за образа на мутрата от българския преход. Само като го погледнеш, веднага си представяш как слиза от черен джип по бермуди и джапанки. Най-полезното приложение за него е да го сложат в една стъклена кабинка на жълтите павета и да го показват на любопитните чужденци, които питат какво е „мутра“. А в самото налагане на представата, че подобен анимационен герой може да управлява държавата, има някаква особено садистична подигравка. Като че ли някой казва на цялата нация – вижте се какви сте боклуци, след като ТАКЪВ ви управлява. Сред реалните фактори с власт в България (имам предвид неофициалната власт, защото тя е реалната), се сещам само за един, който е способен на подобна перфидност – Ахмед Демир Доган. Точно в неговия стил, и напълно в духа на болезнената му грандомания, съчетана с отмъстителност и дълбоко вкоренен компекс за малоценност. Тъй че – да, Костов тук е прав. А фактът, че въпреки явната несъстоятелност на тази легенда, ужасяващо много хора наистина смятат Пееевски за властник в сянка, е единствено достоен за съжаление.

#9 Rowan 18.02.2014 в 06:06:06

Бетоне, прав си... и Седефчо е прав в тази статия http://www.webcafe.bg/id_864809909 , ама това са все неща, дето и децата ги знаят. Все едно синковеца като ми казваше преди години: - Тате, слънцето изгрява над морето, морето е на изток, значи слънцето изгрява от изток... А беше на 10 годинки, ако не се лъжа. Е кажи ми, редно ли е "големите" политици да говорят, като малки деца? Аман от месии, дето ми обясняват, че слънцето изгрява от изток...

#11 Зелен Бетон 20.02.2014 в 14:06:35

@Rowan (11): Там е работата, че някои неща умните деца ги съобразяват, но има твърде много възрастни, които си ходят заблудени. Костов казва това за Пеевски не заради тебе и мене, а заради ония, които не мислят и трябва да им се обяснява. И го казва най-вече защото никой друг не го казва: напротив, управляващите имат сметка народът да се заблуждава, че пухкавото момченце е управителят на България. И да мрази него, а не да се замисля кой реално дърпа конците.

#12 Rowan 20.02.2014 в 14:42:03

Бетоне, Костов казва тези неща, за да се върне в играта. Бъди сигурен, че изобщо не му дреме нито за тебе, нито за който и да е българин. Мотивът определя морала. Пък да ми обяснява някой, кой на кого бил човек и кой бил лошия - мен лично ме топли точно толкова, колкото и информацията с кой футболист се е наклецала Пепа от Пайнера снощи. Всички политици казват такива неща за опонентите си, но никой не е представил валидни за присъда доказателства. Пък точно човека, който при условие, че имаше цялата власт на държавата, за целия си мандат като премиер и лидер на управляващата партия, не само не даде на съд нито един кредитен милионер от ония хилядите избуяли като плевели по времето на политическия му опонент Виденов, точно той да ми се прави загрижен за борбата с мафията... Това за мен е перверзия, а медиите които му дават трибуна са късопаметни деца.

#13 Rowan 20.02.2014 в 15:25:37

Офф, Бетоне, и аз те чета като дявола евангелието. То пак вярно хортуваш, ама пак няма да стане на твоята. Щото точно тези неразбиращите хора никога нищо няма да разберат - битката с човешката глупост е предварително загубена. От тази статия, в тях ще остане само, че Костов е казал някакви мъдри и верни неща. Те търсят икона пред която да се покланят, а медиите правят някого икона. Срещу това са насочени коментарите ми.

Новините

Най-четените