Бостънските атентатори се оказаха чеченци

Заподозрените за участие в бомбените атентати в Бостън са братя от Чечения, които от няколко години живеят в САЩ.

Представители на американските спецслужби, пожелали анонимност, потвърдиха, че това са 19-годишният Джохар Царнаев и 26-годишният Тамерлан Царнаев.

По-големият от тях е починал от раните си в болницата. Тепърва ще се изяснява дали те са от хвърлени от него взривни устройства, или от гранати, използвани от командосите.

"Един е мъртъв. Един е на свобода, обяви полицай. - Този, който е на свобода, е въоръжен и опасен. Става въпрос за заподозрения с бялата шапка. Той все още е на свобода."

Напрежението в района не е стихвало, особено след като снощи полицай беше застрелян в кампуса на Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology-MIT) в Кеймбридж до Бостън. Съобщава се за стрелба и експлозии в Уотъртаун, също близо до Бостън.

По първоначални данни полицаят, който отговарял за охраната на кампуса в MIT, се отзовал на повикване за нарушаване на реда, когато бил прострелян няколко пъти. По-късно починал в болницата. 

Районът веднага бе обкръжен. В спецоперацията се включиха стотици полицейски служители и федерални агенти, хеликоптери кръжат над MIT. 

В сайта си престижният частен университет предупреди, че обстановката е "изключително опасна" и призова студентите да не излизат от помещенията, но няколко часа по-късно отмени предупреждението, след като стана ясно, че стрелецът вече не се намира в кампуса. 

По предварителни данни са открити и неексплодирали взривове, съобщи CNN. Полицията призова жителите на Уотъртаун да не излизат от домовете си.

Кампусът на университета е разположен на около 3 км от центъра на Бостън, където две бомби избухнаха близо до финалната линия на местния маратон, убивайки трима и ранявайки над 180 души.

От болниците в Бостън съобщиха, че 60 от пострадалите все още са под наблюдение в здравните заведения, а 7 от тях остават в критично състояние.

#1 Оня Дето Го Трият 19.04.2013 в 16:55:32

Абе тия къде са се разбързали - вчера гръмна, днес вече и атентаторите намерили. Ние нашия атентат по-старателно го проучваме, цяла година вече. Маняна

#2 янаки 19.04.2013 в 21:27:36

Интересно какви последици ще имат тези събития за борбата на САЩ срещу тероризма. Ще последват ли превантивни действия срещу Чечения, както стана по отношение на Ирак след атентатите от 11 септември?

#3 Гризли 19.04.2013 в 21:51:44

http://banoosh.com/blog/2013/04/17/boston-bombing-the-no-real-victims-crisis-actors-disinfo-has-started-early/ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YpZcELZSlRw

#5 deowin 19.04.2013 в 22:15:08

>Ще последват ли превантивни действия срещу Чечения Коментарите, които чувам от колегите наоколо, са, че САЩ просто ще спре да намила на Русия, че военните й действия срещу чеченците са антихуманни, и ще остави руснаците да правят каквото си искат в района. Което според мен звучи доста гнусно.

#6 deowin 19.04.2013 в 22:20:32

>http://banoosh.com/blog/2013/04/17/boston-bombing-the-no-real-victims-crisis-actors-disinfo-has-started-early/ Това се опроверга още преди 3 дни. Не е същият човек, казаха го и той, и семейството му. Естествено, ако си падаш по конспирационни теории винаги ще измъкнеш още. И още. И още..

#7 deowin 19.04.2013 в 22:24:05

>Чеченците са борци за свобода [задължителен коментар за това как да убиваш за свобода е като да ...]

Новините

Най-четените