Напушване за спортсмени

Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) на практика разреши на спортистите да използват марихуана.

Това стана факт след намерението на организацията да увеличи с 10 пъти допустимото количество на марихуаната в организма на атлетите. Праговите нива на канабиса са вдигнати от сегашните 15 на цели 150 нанограма на милилитър. Според експерти сега атлетите ще могат да пушат марихуана дори в деня на самото състезание, без страх да получат дисквалификация.

Решението е взето от Изпълнителния комитет на заседание в Монреал, на което бяха обсъждани промените в спортния правилник за предстоящото му обновяване през 2015 г.

Въпреки че WADA никога не е гледала на марихуаната като на сериозен допинг, досега в правилата на органзиацията при положителен тест наказанието беше 6 месеца, въпреки че доста често то беше заменяно с порицание.

Причината за по-мекото отношение към канабиса се крие във факта, че медицински е доказано, че тя не само, че не влияе положително на атлетите, а дори намалява възможностите им.

Най-известният спортист, който е признавал, че употребява марихуана, е 18-кратният олимпийски шампион Майкъл Фелпс, който дори бе заснет как пуши бонг.

Все пак марихуаната остава в списъка със забравени за приемане субстанции по време на състезание, където бе вписана през 2003 г., въпреки че употребата й никога не е била забранявана в извънсъстезателни условия. Нейните нива в кръвта може да бъдат измерени по всяко време.

Крайно време е марихуаната да спре да бъде инкриминирана в България, където за един коз човек може да бъде пъхнат в затвора. Тя бе вкарана в НК по предложение на двама депутати по време на управлението на НДСВ - Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски, отцепили се от НДСВ и създали "Новото време".

#1 straight out the sewer 15.05.2013 в 21:50:58

Ами да бяха го взели по рано това решение,аз заради това се отказах да тренирам футбол Майтапа настрана,ама колко ли ще е готино да се напафкаш и да излезеш пред 70 хиляди,които не спират да викат...сигурно е голям кеф.Аз съм го правел на аматьорско ниво и доста успешно се представих.

#2 Лудколю Деликолев 15.05.2013 в 22:41:10

Човек може да се концетрира до безобразие с канабиноидите, номера е да се концентрираш примерно в дишането, а не в глухарчетата край пистата.

Новините

Най-четените