ЕВН предлага поскъпване на тока с 18 на сто

Електроразпределителното дружеството в Югоизточна България - ЕВН, предлага поскъпване на електроенергията с 17.9 на сто от 1 октомври. Заявлението за това е внесено в ДКЕВР, която трябва да вземе окончателното решение и неведнъж е обвинявана в изкуствено задържане на цените.

ЕВН обясни, че от исканото увеличение 7.2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за дружествата на ЕВН ще останат 10.7 на сто.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. С предложенията на ЕВН за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха от компанията.

Очаква се служебното правителство да подготви проект за промяна на Закона за енергетиката в частта за състава на ДКЕВР, който ще бъде внесен в следващото Народно събрание.

В края на август председателят на ДКЕВР Боян Боев и заместничката му Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставки след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Самият той се обяви за плавно поскъпване на електрическата енергия, защото иначе трябвало цената да се вдигне с 50 на сто, за да има баланс в системата.

Вицепремиерът Екатерина Захариева също прогнозира, че токът не поскъпне през октомври, системата няма да издържи дълго на изкуствено задържаните ниски цени. По думите й НЕК губи по над 50 млн. лева на месечна основа заради сегашната цена на тока. Към момента задълженията на НЕК са 3 млрд. лв.

Последното увеличение на тока и парното бе на 1 юли. Средното поскъпване на тока е около 2%.

#1 vanko 03.09.2014 в 12:01:30

И пак запяха старата песен... Щом им е толкова вътрешно, да си ходят! Други ще намерим!

#2 pixie 03.09.2014 в 14:19:11

Тоз ДКЕВР за какво ни е? Да плащаме още заплати на хиляда+ души по веригата, дето изобщо не е ясно какво вършат. Пък щом са им криви сметките, значи не могат да смятат. Щом не могат да смятат, значи са некомпетентни. Щом са некомпетентни, значи не ни трябват. Пък и туй предложение, така предизборно, някак не звучи добре за никой от мераклиите за парламента.

#3 Оня Дето Го Трият 03.09.2014 в 14:32:24

Бе кво квичите бе, искахте някакъв АЕЦ да строите за 10 милиарда, а сега квичите, че тока щял да се вдигне. Ми ще се вдигне и ще го плащате, кво толкова Това е все едно да правиш сметка, че ти е по джоба ново лъскаво Ферари, ама да рИвеш, че бензина щял малко да се вдигне и ти идва скъпо Е то това Ферари трябва да го плаща някой.....и профуканите пари по АЕЦ-а също

#4 Xaoc 03.09.2014 в 15:14:49

Онзи, кой по-точно е искал да се строи АЕЦ Белене? Защото народа никога не го е искал, а аз пък - съвсем.

#6 dedogo6 03.09.2014 в 20:37:11

Сичките ВЕИ-та - вънка.Мариците , дето са на хамериканците , да си продават тока , на който и за колкото могат.Всички фотоволтаици - затворени до една седмица.Всички , подписали не изгодните договори със шуранайките си - в затвора за по 30 години. Всички зелени енергии , включени в "микс-а" - да се ИЗКЛЮЧАТ БЕ!!!!Няма да плащам аз кюседмиците на тия мутри. Такааа.Какво направихме до тук?Разкарахме крадците.Сега остава да заплатим неустойката на руснаците за Белене (все пак , имало договор). Тва колко бяха - а! 1.5 млрд евро някъде май... .Добре , дигат тока еднократно и ЗА ПОСЛЕДНО с 10 % и изплащаме това. След това свалят тока с 10 %. Готово. Ебаси фантастиката нали?Ама ако имаше държава, това трябва да направи.

#7 Оня Дето Го Трият 03.09.2014 в 20:46:35

дедо Не знам как да ти го обясня, но....тока е скъп заради такива папагали като тебе. А Белене го искаха много хора тук. Примерно Бойчев, един експерт дето блееше в небесата, а сега не се вясва....... много ми се иска сега те да плащат сметката, а не да ме карат и мен Няма ли начин да плаюаме според това кой какво е писал тук преди време?

#8 pixie 03.09.2014 в 20:55:48

Оня, понеже имаш отговор на всички въпроси, ето ти няколко - защо всички в тая държава са на загуба - министерства, дружества и т.н., парите отново ги няма или са на свършване, и все сме на ръба на фалита. Е, къде са парите? Аз имам една теория, ама да видим ти как експертно ще се изкажеш.

#9 pixie 03.09.2014 в 20:59:49

А, и още един въпрос - защо пък да е скъп тока? Нямаме и 7 милиона, ама кеф ти аец, кеф ти тецове и вецове. А износа? Нещо не ми се връзва. Да знайш, връзват те, и тебе, и нас.

#10 dedogo6 03.09.2014 в 21:03:13

Онзи, точно те чаках да ме хейтнеш , братле... Папагал си ти.Постоянната опозиция си ти.Постоянното присъствие си ти.Значи ,или си модератор, или имаш подобни права, или не работиш, за да спамиш по цял ден, кой какво бил бил казал (бил съм се бил напил, и съм се бил бил - минало незапомнено). А да ми обясниш кое от казаното от мен КОНКРЕТНО със точни и достоверни източници , не е вярно. Аз и да съм искал Белене - ми то има така и така да се плащат едни пари.Сметни сега колко пари влизат при 1200 Mwt инсталиран мощност на сякви ВЕИ-та , на собствениците им в джобовете при цена 80 стотинки на киловат, на ден, гарантирани с договори за по 15 години.А после сметни тия пари за 15 години колко са.Живота на ВЕИ фотоволтаик е 25 години.Те като се скапят, собствениците им ще са милионери в зелено, и няма да ги подновят. И пак ще си приказваме.

#11 Оня Дето Го Трият 03.09.2014 в 22:07:56

Еми дедка, точно това дето повтарят политиците са те дресирали да го повтаряш същото без грам да мислиш. Все едно ми четеш в. Труд на глас. А щом го казват тия дето са виновни тока да е такъв, значи причините изобщо не са там..... Но нищо, и да ти обяснявам няма да разбереш. Чети пресата и повтаряй като папагал. А, и да не забравиш да си плащаш сметките....ти си идеалния електорат! А на тоя другия му казах - да беше чел какво съм писал прди година. Сега да иде да пита Бойчо Бойчев и другите философи тука ако му се вижда скъп тока. Не може да си купуваш играчки, с каквито си играя големите, пък да се чудиш кво става като трябва да се плаща сметката после

#12 dedogo6 04.09.2014 в 02:09:21

А обясни ми кви играчки си купувам, дето не мога да плащам, ждрольо.Освен това, последния вестник, който съм прочел в живота си , беше преди 12 години... Медиите, като такива, не ме интересуват.Идеален електорат съм викаш, а? Преди да ми кажеш, че и в интернет са същите копи-пасте новини, ми кво да ти кажа, май само ти ги четеш, или поне българските такива, което е видно от постовете ти. И пак не ми отговаряш на конкретния въпрос който ти задавам, а тичкаш по тъч линията ,и ми обясняваш колко съм прост, а ти си вожда на племето, и сички като ти чуят мнението, викат Хау! , щото си единствен и непогрешим... На такива като теб съм опитвал да им обяснявам нещо по два начина - учтиво, и пак учтиво.Като не разбират от дума, спирам да обяснявам, чакам да направят квото са си решили (я се опитай да накараш идиот да не светка със запалка да види колко бензин има у резервоара...) , след което, без да злобарствам, само констатирам печалния факт на тоталната глупост , която са свършили, или са си мислили. Айде сполай ти. Замисли се само за един прот факт - аз не съм се спасил от България, за да се отърва от глупаците и, и глупостите им. С такива има един начин за справяне - с техните камъни - по техните глави.

#13 Шрайка 04.09.2014 в 08:57:09

Ей, много сте нахални! Да, да, имам предвид тези дето разправяте, че не трябвало да се вдига цената на тока. От къде, на къде , бе джанъм?! Вие тъпи ли сте!?! Колко пъти ви се обясни, че има сключени договори? Които трябва да се спазват! В които сме си записали ТВЪРДИ проценти печалба. Т.е. харчим колкото си искаме, получаваме колкото ни дадат балъците, слагаме отчисленията за управляващите и като теглим чертата, слагаме гарантираната от договорите печалба и каквото излезе, това е цената. А вие трябва да се да се радвате, че все още имате ток. А можем да дръпнем шалтера, нали помните, че е при нас? Разбира се, понеже разходите си ги решаваме ние, имаме право да си пишем каквото и на каквато си искаме цена. Държавата е длъжна да ни ги признае. Дори сме скромни, тъй като до сега не сме правили разходи за подобряване на скапаната мрежа и съоръжения, които ни харизахте. Ние да не сме благотворително дружество, че да правим разходи при положение, че честно си плащаме на всички по управляващата верига. Ще попитате как става ли? Как го осчетоводяваме? Ми много просто. Кой мислите получи право да си направи фотоволтаици и да сключи договор за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изкупуване на произведената енергия, на ФИКСИРАНО ВИСОКИ цени?! Договорите трябва да се спазват! Така е във правовите и демократични държави. А ние сме в такава, нали балъци? Като сте подписвали договори, ще плащате! Не сте ги подписвали вие? Ми да сте! Нали за това ви наричам балъци!

#14 Оня Дето Го Трият 04.09.2014 в 11:02:01

Шраика Ти ЗА АЕЦ Белене подписа ли се? Щото за по-скъп ток би трябвало да плащат само ония, дето го искаха оня гьол И поздрави на отбора тролове там. Не сте много активни днес нещо. Ще се режат заплати

#15 Шрайка 04.09.2014 в 11:36:00

Ончо, мамино златно клакьорче, че нямаш акъл разбрахме, ама май се и гордееш с това?!?

Новините

Най-четените