Проходът Маказа отваря през ноември

Има реален шанс проходът Маказа - на границата ни с Гърция, да се отвори през ноември. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обещал на премиера Бойко Борисов, въпреки тежката криза в страната, през ноември да приключат с оставащите 1.3 км асфалтиране на пътя от гръцка страна.

Това стана ясно след посещение на премиера в Кърджали през уикенда. "Доживяхме да се молим на румънски премиер да си направи „Дунав мост 2". Доживяхме да се молим на гръцкия премиер да си асфалтира пътя до Маказа, защото нашият е готов. Това са фактите", заяви Бойко Борисов.

Оформянето на подстъпите до планираните с Гърция няколко КПП-та по границата беше направено още по време на тройната коалиция. Самите пунктове бяха договорени още в далечната 1995 г., по време на кабинета на Жан Виденов. В замяна на отварянето им България се съгласи да даде 33% от оттока на река Места на Гърция. До момента - 2011 г., са отворени Драма-Гоце Делчев, забавен максимално заради протести на еколози, и Термес-Златоград, пуснат преди малко повече от година. Заедно със съществуващия при Кулата пунктовете са общо три. 

От българска страна се работи и по Горна Арда-Промахон, както и за Рудозем-Ксанти, но към момента те остават само проект.

Борисов каза вчера, че вече са изпълнени всички ангажименти по изграждане на трасето на българска територия. Работи се усилено и по оформянето граничния пункт. Монтирани са офис- контейнерите и е започнало асфалтиране на площадката, изградени са също ВиК и ел. инсталациите.

Относно другия важен обект в област Кърджали - т. н. Водно огледало, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че в момента се извършва цялостно комплектоване на документацията. Съоръжението няма акт 16 и по него има над 70 млн. лева неразплатени задължения.

"Ако всичко бъде събрано в срок, през ноември ще бъде свикана приемателна комисия на ДНСК, за да може до края на тази година хидросъоръжението да бъде прехвърлено на община Кърджали за стопанисване", коментира тя.

Междувременно стана ясно, че от няколко дни Водното огледало е почти без вода. Строителите на обекта - Обединение "Арда Кърджали" - го подготвяли за подписване на акт 16. 

#1 Лайнол Мастията 16.10.2011 в 15:20:14

Статия за ББ в която той казва,заявява и са му обещали нещо,а пък от Webcafe.bg ни опит за сарказъм или оплюване?!? Не разбирам...

#3 King 16.10.2011 в 17:33:20

На Бат Бойко можете да му ядете кура само! Не , чакай малко... да го напишем с главни букви понеже аудиторията е нефелна тука и някой може да не види: ЯЖТЕ МУ КУРА НА БОЙКО, БОКЛУЦИ КАЛПАВИ НЬЕДНИ !!! ОСВЕН ДА ЛАЕТЕ И ДА ЛАПАТЕ НЕГЪРСКО-АРАБСКИ КУРОВЕ ДРУГО КАКВО МОЖЕТЕ?? ДЕЙБА И СЕМКАТА ВИ ОТРОВНА ДА ЕБА ВЪВ КУЦИТЕ ЛЕШПЕРИ ДА ЕБА, САМО КУРШУМ В ТИКВАТА ЗА ВАС !!!

#4 King 16.10.2011 в 17:34:55

Какво разправя жената Бате Миле?

#5 pueblo 16.10.2011 в 17:45:30

абе какъв граничен пункт бе ??????????/ нали сме с двата крака в шенген?? що не се застеляте всички,а?

#6 Чинчифон 16.10.2011 в 18:13:32

Ако разходите на г-н Борисов за самоизтъкване и за пътуване с екипа си до всички желани дестинации бяха пренасочени за подобряване на заплатите и на пенсиите,тогава щеше да е естествено ГЕРБ да спечели честно изборите.Не че и сега не може да ги спечели,но ще е нечестно!

#7 King 17.10.2011 в 06:22:58

Ей гъз, Осъзнаваш ли колко си ПРОЗД изобщо? Абе това като имате интернет по катуните никой не е казал че трябва да ръсите простотии повсевместно дейба майка ви овчарска потуреста да еба във дъртата сиренясала путка вътре да еба и скамбеци сговнясани фермнентирали... Марш обратно в Ъгъла и докат не изринеш всичките фашкии с греблото да не си припарил до компютър !!!

#8 pueblo 22.10.2011 в 03:34:12

кинК,прозд е на майка ти сина! доста по-прозд от мутрата борисофф! факта,че защитаваш подобно недоразумение е достатъчен........... аре бегай да търкаляш аспирини по околовръстното

Новините

Най-четените