Корените на атаката срещу банките са извън България

„Това е нагла терористична атака и на нея трябва да се отговори като на такава - с цялата сила на държавата". Думите са на Константин Марков, легендарен музикант и един от основателите на радио „Тангра" по повод информационната атака срещу банките.

„Разбирам хората - грижата за парите е съвсем нормална реакция на всеки човек", казва той и признава, че когато в началото слушал новините за КТБ, също се замислил дали да не вземе мерки за собствените си вложения.

Когато обаче атаката се обърнала и срещу Първа инвестиционна банка (където има депозит), вече бил напълно убеден, че с панически действия само ще „услужи" на стратезите на удара.

„Не го направих и няма да го направя", твърдо отговаря Константин Марков на въпроса дали е изтеглил средствата си. „Защо да сменям банки или да си държа парите под дюшека, като само ще загубя от това? Нашата банкова система има всички ресурси да се справи с проблема".

Кой има интерес?

„Всичко започна - поне привидно - от един български скандал между „бизнес-партньори". Нещата обаче са много по-дълбоки и никак не бих се учудил, ако корените на атаката са извън България. Тук са намесени много интереси - и политически, и икономически, и стратегически, не забравяйте „Южен поток", казва Константин Марков.

Според него не е случайно, че първата цел на атаката бяха банките с българска собственост. „Но ако това не бъде спряно навреме, ще пострада цялата банкова система", предупреждава той.

„Вероятно полза имат и някои хора, които са изтеглили огромни бизнес-кредити, които сега не могат да възстановят - и си правят сметката, че ще разклатят системата, за да ги върнат наполовина. Или въобще да не ги върнат", добавя той.

Той си спомня с колко усилия успяват да изплатят кредита, изтеглен в началото на 90-те години за стартирането на радио „Тангра". „Когато го взехме, доларът струваше 3,50 - 4 лева. Докато успеем да го върнем - 1 долар вече се продаваше за 50 лева", разказва Константин Марков.

Но спекулантите си правят грешни сметки, категоричен е той. България днес не е България от 1996 г., защото: „Вече не сме онази държава без посока. Имаме валутен борд, член сме на Европейския съюз и на НАТО".

Доверие, спокойствие и тежки наказания

„Вижда се, че целта е обществен и държавен трус", казва Марков и призовава правителството да отговори с цялата строгост на закона срещу атаката.

„Затова го определям като терористична атака срещу България. Все едно да избухне бомба в метрото. Само че резултатите в случая могат да бъдат още по-страшни", предупреждава той.

„Вече започнаха да се появяват изпълнителите, но това са дребните риби. Трябва да се намерят стратезите на тази акция, да се посочат ясно и да им се потърси отговорност", убеден е Константин Марков и напомня: „В условията на война разпространителите на слухове и паника се наказват най-строго".

Той е убеден, че банките реагират правилно и трябва да продължат да отговарят на атаката по спокойния начин, който демонстрират в момента. Но не по-маловажна е реакцията на хората.

Всички заедно можем да отговорим на това нападение, ако се държим разумно и спокойно", категоричен е той и съветва всички: „Не се поддавайте на паника".

Новините

Най-четените