Рейтингът на Цветанов дърпа ГЕРБ надолу

С 6 процента е спаднало доверието към министър-председателя Бойко Борисов през последния месец. Първанов и Цветанов падат с по 5%.

Това показват резултатите от национално представително проучване за нагласите на обществото към последните скандали с изнесените разговори от СРС-та на социологическата агенция "Галъп", цитирани от Дарик. 39% от запитаните отговарят, че имат доверие в премиера, а 38% казват, че нямат.

Политиците с най-висок рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева, следвана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Министър-председателят Бойко Борисов остава на трето място в класацията.

За една година управляващата партия е загубила 12% от електората си

Ако изборите бяха днес, 15,7% от избирателите биха гласували за БСП, за ДПС - 6,1%, "Атака" би получила 2,8% от гласовете, а Синята коалиция 2,3%.

Според по-голяма част от анкетираните България върви към по-зле от последните избори насам.

Според 53% от участвалите в проучването обaче в момента в страната няма партия и коалиция, която може да управлява по-добре от ГЕРБ. „Тенденцията към спад в доверието към ГЕРБ продължава, но обществото не вижда алтернатива", заяви Първан Симеонов от „Галъп".

„Поддръжниците на ГЕРБ са като друга нация", обясни социологът Кънчо Стойчев и подчерта, че в ГЕРБ са се капсулирали в момента около твърдото си ядро, макар да губят известна част и от него.

„Какво се случва с електората на ГЕРБ - 27% доверие е сериозен спад, къде отиват тези хора? Отговорът е прост - никъде, в графата "няма да гласувам". За съжаление, управляващите от ГЕРБ не са хора, които имат капацитета да признаят грешки и да сменят курса на управление", добави Стойчев.

Най-крещящите критици на управлението - РЗС и лидерът им Яне Янев, обаче не само не печелят, а губят доверие. През последната една година партията на Яне е имала 1% доверие, който в момента е 0,7%. Личният му рейтинг пък го отвежда на дъното на класацията с 4%.

Избирателите: МВР злоупотребява

Повече от половината запитани смятат, че МВР злоупотребява с подслушването и употребата на други спецразузнавателни средства. 28% отговарят, че нямат мнение по въпроса.

45% от хората не могат да преценят и дали премиерът Борисов е покровителствал незаконно бизнесмена Мишо Бирата. 30% считат, че Борисов има вина по казуса "Леденика", като 24% са на мнение, че трябва да подаде оставка.

На въпрос какви трябва да са мерките, ако министър-председателят е извършил нарушение, 24% отговарят, че трябва да подаде оставка, 24% - че трябва да се извини, 15% - че не трябва да има никакви последствия.

39% от анкетираните мислят, че Цветан Цветанов е виновен за незаконното подслушване на фирми и граждани.

По думите на Кънчо Стойчев от "Галъп", ако премиерът не предприеме по-решителна стъпка, като например отстраняването на Цветанов от властта, може да се прогнозира, че рейтингът на вицепремиера ще продължи да пада. Заедно с това ще повлече и доверието в управляващата партия, което ще продължи да потъва, допълни той.

Общественото недоверие ще продължи да расте, защото виждаме неадекватни отговори от страна на управляващите - те се държат сякаш нищо не се е случило и по този начин нищо добро не ги очаква, каза Стойчев.

#1 aissan 13.02.2011 в 19:52:05

И какво като дърпат ГЕРБ надолу ? Голяма работа ! Герб НЕ може да потъне ! И знаете ли защо ? Защото тлъстините на Фидосова са непотопяеми !!! Всички би трябвало отлично да знаят , че мазното петно е ВИНАГИ отгоре ...

#2 WWW_ORIGINALNI_BE 13.02.2011 в 20:44:29

Надолу ли ??? КОй ви излъга ако име сега избори , само те могат да спечелят !

#3 MacAllister 13.02.2011 в 23:10:57

Ми хайде да спечелят с общо 30% активност на изборите и да видим тогава кон боб яде ли.

#5 newmind 23.02.2011 в 18:19:58

Народът очаква от Плевнелиев, ЧИНОВНИЦИТЕ в МРРБ да си изпълнят високо експертно и много честно задачата за балконите:Надяваме се,че вече правилата са интегрирани Въпросът накратко е: 1. Какво е обещаното решение на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложи и обеща министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да си разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България? На 1 февруари Плевнелиев даде пресконференция за незаконното строителство,но не каза нищо нито за "остъклените" нито за бутането на незаконната почивна станция на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, както беше обещал в интевюто пред Дарик! Тези неща Високо уважавани Журналисти не бива да забравяте и да питате! Защото, ако на хора които не си държат на думата се вдига рейтинга не искам да мисля за хората които го вдигат. Нека да видим разрушени няколко от включените в списъкът на Плевнелиев за бутане балкони и тогава да измерим отново рейтингите! Вижте какво се разрушава от списъкът на Плевнелиев с който той се гордее: 507. РД-14-34/08-05.2009 Ремонт на помощно училище-интернат "Н.Й.Вапцаров" гр. Елхово в процедура на премахване ! 306. РД-14-1388/04.10.2006 Остъкляване на балкон /от ап.на ІІ-ри ет. към вътрешния двор на жилищната сграда/ м."Изток-Изток", гр.София в процедура Какво ще прави Плевнелиев с незаконните държавни сгради? Ето ви част от незаконните държавни сгради и инфраструктура: 1.Сградата където е ДНСК във София (бул. Хр. Ботев №47),без акт 16. 2.Почивната сграда на Министерски съвет в чашката на язовир Искър.Без акт 16 и каквито и да е документи за собственост и проекти. 3.Проходът Хаинбоаз да бъде затворен, реши състав на Административния съд във В. Търново.Нъпълно незаконен,без акт 16! 4.Стадионът в Пловдив.без акт 16 ................... ................... Купища сгради,мостове,пътища, и подлези са без каквито и да е документи и са напълно незаконни според сегашния ЗУТ! Моля радетелите на достойните преходи и високият морал да вземат светкавично отношение и да си изравнят критериите за незаконно строителство и сгради. Нека аршинът да е един и същ за всичко незаконно. И естествено чакаме Плевнелиев и Гечева да започнат да разрушават и всички държавни сгради и пътища които продължават да са незаконни! наистина ли тези хора се гордеят със списъкът на незаконното строителство!? Моля журналистите да видят сами за какви "сгради" става на въпрос - кенефи,огради,козирки и остъклени балкони. И това ако е флагманът на незаконното строителство!? Ужас!!!!!!!!! И това ще е така докато станем нормални хора с нормални управници и нормални закони. Бог да пази България!

Новините

Най-четените