За година и половина - четвърта операция на Чавес от рак

Кубински хирурзи са отстранили метастази от организма на венецуелския президент Уго Чавес, съобщи BBC, като цитира вицепрезидента на южноамериканската страна Николас Мадуро.

Това е четвъртата хирургическа интервенция, която държавният глава претърпява от юни 2011 г. насам - за близо година и половина, припомня BBC.

През уикенда Чавес за пръв път спомена името на евентуален наследник - това на заместника си Мадуро.

Вицепрезидентът обяви в телевизионно обръщение, че операцията е била "сложна", но е приключила с "пълен успех". "Преминахме през сложни мигове на напрежение", допълни той. Интервенцията е продължила повече от шест часа.

Мадуро участва в среднощно бдение в столицата Каракас, на което беше пуснат и запис на националния химн в изпълнение на самия Чавес. Децата и внуците на президента, както и хора от близкото му обкръжение бяха до него в Хавана.

Уго Чавес се върна от лечение на 7 декември и отново замина към Хавана два дни по-късно. Болестта му беше открита при рутинна операция на таза през юни 2011 г. Смяташе се, че с усилията на кубински, китайски и руски медици, той е победил болестта.

Но Чавес призна, че положението е сериозно и има още ракови клетки в същата зона. "Има рискове. Кой може да отрече това?", каза той в телевизионно обръщение на 8 декември.

Държавният глава трябва да започне на 10 януари четвъртия си мандат като президент на Венецуела. Според конституцията на страната, ако той напусне поста си в рамките на първата година, трябва да бъдат свикани избори.

Новините

Най-четените