Обама иска Конгресът да му разреши удар по Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама поиска разрешение от Конгреса за удар по Сирия.

В изявление от Белия дом, излъчено директно от CNN, в което казва: "Реших, че Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса за употреба на сила и с ограничен размах".

Президентът допълни, че е разговарял и с четиримата най-високопоставени ръководители в Конгреса и те ще насрочат дебат и гласуване веднага щом Конгресът се събере да заседава отново.

Той каза, че смята, че има властта да проведе военна акция и без Конгреса, но вярва, че трябва да има дебат. "Не можем да си затваряме очите за това, което се случва в Дамаск, отбеляза Обама.

В резолюцията е залегнало твърдението на администрацията, че режимът на Асад е убил над 1000 души при нападение с химически оръжия на 21 август.

В нея е записано, че целта на военния отговор на САЩ е да "възпре, разстрои, предотврати и снижи" способността на режима да използва химически оръжия.

Резолюцията упълномощава Обама да използва всички военни средства, които прецени като "необходими и подходящи", за да предотврати преминаването на химически оръжия в ръцете на терористични групи и да защити САЩ и техните съюзници от заплахата на такива оръжия.

В проекторезолюцията липсва времеви график за военни действия, като се посочва, че единствено политическо уреждане може да разреши кризата в Сирия.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Райд заяви вчера, че ще насрочи гласуване по искането на Обама да използва ограничена военна сила срещу Сирия през седмицата след 9 септември.

Преди него същото обяви и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър. Райд добави, че в Сената идната седмица ще има публични слушания по въпроса с високопоставени представители на Белия дом, както и поверителни и открити брифинги за сенатори през цялата седмица.

Белият дом освен това е уверен, че Конгресът ще гласува в подкрепа на американски военен удар срещу Сирия, заявили пред Ройтерс високопоставени правителствени източнициха, пожелали анонимност.

Междувременно сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм заявиха в декларация, че не могат да подкрепят изолирани военни удари по Сирия, които не са част от една по-голяма стратегия.

Според тях тази стратегия трябва да "промени баланса на силите на бойното поле, да постигне заявената цел на президента - отстраняване на Асад от власт и да сложи край на този конфликт, който представлява нарастваща заплаха за интересите на националната ни сигурност."

Арабската лига обсъжда Сирия

Кризата в Сирия е тема на среща при закрити врати на представители на страните от Арабската лига в Кайро, съобщава "Ал Джазира". Първият кръг от разговори е бил на равнище посланици, а във втория ще участват външните министри.

Събитието беше придвижено с няколко дни по-рано заради динамиката на събитията в разтърсваната от гражданска война арабска страна.

Предполага се, че лидерът на Сирийския национален съвет Ахмед ал-Джарба ще произнесе реч пред първите дипломати на арабските страни в опит да ги убеди да подкрепят военна интервенция.

Макар страните от Арабската лига да осъждат употребата на химическо оръжие и да хвърлят цялата вина за него върху режима на Башар ал-Асад, някои страни челнки като Египет, Ливан, Ирак, Тунис и Алжир са против плановете за удари по Сирия.

Наблюдатели коментират, че Вашингтон не би желал да започва военната си кампания без общото одобрение на Арабската лига.

#3 Оня Дето Го Трият 01.09.2013 в 16:52:22

бойчев Как?

#5 Оня Дето Го Трият 02.09.2013 в 10:38:05

Бойче Опомни се малко, ще ти се карат от Позитано. Как всеки който употребява хим. оръжие да бъде бесен - нали ако тръгнат американците да бесят Асад след някой ден ще ревнете всички, че световния агресор се меси. Я остави хората да си се тровят с химическо оръжие, кво ти дреме. Или поне чакай по-ясни наставления каква позиция да заемаш, че обърка конците тука нещо

#7 Оня Дето Го Трият 02.09.2013 в 11:03:46

Важното че Миле има шанс да се упражнява върху Оня. Ходи гони сирийци по границата бе, ше дойдат да ни сменят вярата докато се лигавиш

#9 Оня Дето Го Трият 02.09.2013 в 12:57:07

Мен няма да ме притесни, нали знаеш колко тача Турция и как мразя Атака. Обаче вие патриотарите какво ше правите не знам като дойдат арабелите. На тях тия остроумия не им минават, виж у хоремага за вазелин нещо...

#11 Оня Дето Го Трият 02.09.2013 в 20:19:37

Друго си е Гюлеметов да ти обясни геополитиката Чифутите ще дойдат и ще изнесат газовите находища в чували, а миротвореца Асад ще си царува по мед и масло като ги няма военолюбивите американци Отивай да пазиш границата, Гюлеметов, че ваште от Атака нищо не правят да спират сирииците, a KlETA MAJKA BALGARIQ изчезва и се излямизира с такива пишман-патриотари като тебе Иначе си пръв тука когато трябва да се вайкаме и да плюеме цигани и турци

#17 Оня Дето Го Трият 03.09.2013 в 12:04:31

Миле Специално за тебе ше го изкоментирам веднага. Ама веднага Значи ако извадиш един единствен случай от целия поток новини, това непременно значи че там е полицейска държава. В Америка е като в С. Корея А ако в Ръша дори една новина няма как някой е надигнал лекичко глас и не са го закопчали веднага - Милетата дума не обелват. Или най много да кажат доволно Пуси Райът да го духат. Да повториме пак и за Сирия. Ако Америка спомене за война - олеле ужас, отиват да окрадат петрола алчните американци. Ако там си се избиват "мирно" вече 2 години и Ръша ги снабдява охотно - там Милетата мълчат... Нещо двоен стандарт ли е, какво е? Друго за коментиране да имаш?

#18 Оня Дето Го Трият 03.09.2013 в 12:06:04

Божидар Гюлмезов | 03.09.201300:33 " Да не говорим цялата работа с митовете за избити евреи. Никой не се е занимавал да ги избива, още по малко с газ. Те просто са били роби, за чийто живот не е пукало на никого " Гюлеметоооов Абе я обясни каква точно работа са извършвали робите в Аушвиц? Май е било работа "та пушек се вдига"

#21 deowin 03.09.2013 в 17:51:27

Mile, ти наистина ли цитираш зле списвания жълт електронен парцал на Пеевски blitz.bg като източник на достоверна информация?

#24 Оня Дето Го Трият 03.09.2013 в 19:44:40

Така е, Гюлеменов, ама поне кажи в Аушвиц какво са работили робите като си разкрил конспирацията?

#25 Оня Дето Го Трият 03.09.2013 в 19:46:49

Миле Коментирахме го бе, още ли искаш? Миналата година не 10 куки, а цяла държавна машина се беше заела да мачка 3 момиченца (Пуси Райът) и ти викаше Нека им е Сега кво си се разпенявил за женицата толкова? Като ЮСА е полицейска държава, да се пресели при Сноудън в Русия. И да вика против Путин ако и стиска

#26 vickpayne 03.09.2013 в 22:17:13

По CNN в момента дават Кери, който се опитва да убеди американците, че трябва да атакуват. Респективно, пича се скъсва да лъже, защото американчетата никак не са съгласни да има атака срещу Сирия. Явно Обама се е усетил, че ще му падне рейтинга зверски без обществена подкрепа. Кери заяви, че това не било война щото нямало да има войски, а просто щели да пуснат няколко ракетки. Изрод е тоя!

#27 veselavesela 03.09.2013 в 22:39:42

Някой може ли да ми припомни, кога ООН ( с петте постоянни членки- Китай, СССР, САЩ, Обединеното кралство и Франция) влиза в Сирия да проверява за химическо оръжие ( точната дата) и кога става самата химическа атака атака ( точната дата)?

Новините

Най-четените