Израел мирно завзе кораб, пробвал пак пътя за Газа

Израелски командоси взеха под свой контрол кораба "Рейчъл Кори", натоварен с помощи за Газа, след като екипажът не изпълни заповедта да се насочи към израелското пристанище Аждод и продължи курса си към палестинските територии. Екипажът е предал мирно контрола на морския съд и няма съобщения за сблъсъци, уточни източник от израелските военноморски сили.

По-рано днес израелските военоморски сили информираха екипажа, че Газа е под блокада, поради което корабът трябва да смени курса и да отплава към Аждод. Предупреждава се, че израелските командоси имат готовност да използват сила, за да се отбраняват.

Корабът, нает от движението "Свободна Газа", е отхвърлил пет предупреждения да не се опитва да пробие морската блокада, след което екипажът разрешил на израелските военни да се качат на борда и да го откарат в израелското пристанище Аждод.

По същия начин беше предупредена и флотилията от шест кораба, която не се съобрази с това и беше атакувана призори на 31 май от израелските военни. В резултат загинаха 9 души от активистите на корабите, а близо 40 бяха ранени.

Рано тази сутрин три съда от израелските ВМС са прехванали "Рейчъл Кори" на около 60 км от брега на ивицата Газа и започнали да го следват.

С кораба пътуват 15 души - ирландци и малайзийци, а на борда му има около хиляда тона помощи. Активистите неколкократно завиха, че няма да спазят призивите на израелската армия за промяна на курса на морския съд.

С посредничеството на САЩ обаче акцията е получила своя мирен изход, съобщи по БНР Христо Петров, журналист от Ирландия. "Рейчъл Кори" е купен от ирландска пропалестинска хуманитарна организация и правителството не може да окаже особен натиск върху действията на екипажа. На борда, освен 66-годишната носителка на Нобелова награда за мир Мейрид Коригън-Магуаъйр, са и други известни ирландци.

Придвижването на кораба "Рейчъл Кори" се следи с голямо напрежение след действията на Израел срещу флотилията в началото на седмицата. "Рейчъл Кори" трябваше да бъде част от тази флотилия, но тръгването му се забави по технически причини.

Нетаняху: Няма да позволим Газа да стане иранско пристанище!

По повод случая с "Рейчъл Кори" израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел "няма да позволи създаването на иранско пристанище в Газа".

"Днес видяхме разликата между мирна флотилия, с която не сме съгласни, но уважаваме правото на активистите й да изразяват собствено мнение, и флотилията на омразата, организирана от радикали, които подкрепят тероризма", каза премиерът. На първия кораб ислямски екстремни активисти очакваха войниците ни с брадви и ножове, заяви Нетаняху.

"И в двата случая Израел се държа по абсолютно един и същи начин за прилагане блокадата на Газа, целяща да не допусне оръжие до "Хамас" и да пусне граждански стоки в Газа след инспектирането им."

Говорителката на "Свободна Газа" заяви, че закриват централата си в Кипър, но няма да се откажат да пращат кораби към Газа.

Новините

Най-четените