ГЕРБ сами си провалиха вота

Пленарното обсъждане на вота на недоверие към кабинета „Орешарски" се провали заради липса на кворум. Депутатите от ГЕРБ, които искат оставката на правителството заради „провал в инвестиционното проектиране", бяха в Народното събрание, но не се регистрираха за участие в заседанието.

В същото време, цялата парламентарна група на „Атака" беше извън страната, а няколко депутати от БСП и ДПС не дойдоха на работа. Така първо се регистрираха 93, а след това 103 народни представители, но отново не беше достигнат минимума от 121.

Бихме ви

„Самият факт, че те не могат да се съберат и да си защитят правителството, е пълен успех на вота на недоверие. Това правителство без „Атака" не може да съществува. Както и да бягат, не могат да избягат от тази тема", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате - ние цялата партия вътре в залата и искаме да видим колко им е силата... Аз няма да нося БСП, ДПС и „Атака" на гръб. Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Те не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството", каза още той.

Според Цецка Цачева кворумът в парламента е задължение на мнозинството и на онези, които подкрепят това правителство.

„Фактът, че не присъстват всички депутати от КБ, ДПС и третият им коалиционен партньор „Атака" прави парламента нелегитимен", каза тя.

Не, ние ви бихме

ГЕРБ разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне и си спестяват по този начин резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.

Според него направеното от ГЕРБ е „злоупотреба с право". „Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада. Парламентарната група на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение", коментира още Станишев.

Днес се видя, че ГЕРБ не искат да се разглежда, да се дискутира вотът на недоверие към правителството, така както е внесен и по тази тема. Очевидно те сами са разбрали, че са сгрешили и така деликатно се измъкват от ситуацията", заяви председателят на парламента Михаил Миков. Той припомни, че на 26 септември изтича срокът, в който може да се разглежда поисканият от бившите управляващи вот на доверие.

На въпрос дали в парламентарната практика се е случвало подобно нещо - вносителя на вот на недоверие да не се регистрира за участие в заседанието, Миков заяви, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си. „Всеки сам избира собственото си поведение", коментира той.

На въпрос дали като председател на Народното събрание би извикал депутатите от „Атака" да се върнат в пленарна зала, Миков каза: „Не, аз не викам никой. Хората са изпратили народните представители в Народното събрание, за да участват в неговата работа. Не е ангажимент на председателя да ги събира".

ГЕРБ е деструктивна опозиция. Днес стана ясно, че ГЕРБ превръщат политиката в една самоцелна тактика. Те заменят политиката с елементарен тарикатлък. Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание. Така коментира ситуацията председателят на ДПС Лютви Местан.

Не ни биха

ГЕРБ не са убедени в мотивите си, коментира министър-председателят Пламен Орешарски след края на незапочналото парламентарно заседание.

„Готов съм да отговоря на въпросите към мен", каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според него атаката на опозицията е неаргументирана. Данов каза, че в момента министерството на инвестиционното проектиране функционира в намален състав, като предстои през следващата седмица ведомството да се премести в сградата, в която ще продължи да работи.

Новините

Най-четените