Интеграция по Азис

"Попфолк изпълнителят Азис е герой за децата от Видин и ако това е начинът те да се интегрират в училище, аз съм "за" и творчеството му не може да бъде забранено". Това заяви просветния министър Сергей Игнатов на петъчния парламентарен контрол, на който стана ясно, че самият той е родом от Видин.

Обсъждането на темата започна депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който апелира да се спре "циганията в Северозападна България".

"Вземете мерки, инак очаквам съвсем скоро в някоя обедна почивна на депутатите деца да се кълчат на кючек на Азис и в кафенето на парламента", призова той.

Повод за питането стана разпространеният първо в социалните мрежи видеоклип, на който деца от видинското училище "Софроний Врачански" поздравяват служителките на общината за 8-март с танц върху песен на Азис. Игнатов заяви, че многократно е изгледал записа и не става дума за кючек, което е факт.

Хореограф на танците е преподавателят от Видин Методи Филчев, който организирал множество спектакли и училищни тържества в града.

Министърът каза, че е проверил Филчев. Хореграфът има танцова група от 27 ученици и е работил активно за интеграцията на децата от ромски произход. Освен това "ръководството на училището и педагогическата колегия работят в тясна връзка с родителите и откликват на техните желания за развиване на талантите на децата им. Дейността спомага за редовно посещаване на занятия и задържането на децата в училище", обясни министърът на образованието.

"Изпълнението е на Азис. Но кой в българската държава е забранил изпълненията на този изпълнител, кой е този орган, който е забранил този тип музика изобщо", попита отново Сергей Игнатов.

Според него е по-добре децата от ромски произход да ходят на училище благодарение на състава на Матоди Филчев, отколкото да спрат да посещават часове и наистина да заиграят кючек. Затова и Филчев нямало да бъде наказан.

Просветният министър каза още, че не одобрява в България да има деление на българи, роми и турци. "Те са равноправни граждани и не са виновни, че живеят в ужасни условия, поради което имат определен тип култура".

Депутатът от "Атака" обаче обвини Игнатов, че не иска да предприеме нищо и да накаже преподавателя, защото Филчев бил бивш активист на ДПС и БСП, имал и връзки с ГЕРБ.  "Не се заигравайте с циганите само за да им печелите гласовете на избори. Интегрирайте ги с народна, не с циганска музика", призова Чуколов.

Игнатов не отговори на тази нападка, а повтори, че не одобрява делението на етнически принцип по какъвто и да е начин.

#2 MacAllister 23.03.2012 в 15:58:43

Направо приказките за това как си харесвал гъза трябва да влязат в буквара за първи клас - на буква А и на буква Г, но иначе забраната не е начина наистина, най-добре е да го наградят с цигански медал ...

#3 rossbul 23.03.2012 в 16:35:49

За такова изказване на министъра на образованието наложително е Азис да му се отблагодари като му прати някой от своите манафи - редно си е за такъв пиар...

#4 Чинчифон 23.03.2012 в 17:01:13

Деленето на българи,турци и роми е резултат от действието на природните закони и този министър е много дребен за да ги отменя.По неговата логика не трябва да има деление и на мъже и жени,към където ни води Азис и неговото правителство.Защото на света оцеляват не обратните,а онези,на които им харесва да се възпроизвеждат по естествен начин.

#5 Falconetti 23.03.2012 в 17:38:15

Въобще не ми е интересна самоиндентификацията на Азис- циганин ли е, педераст ли е, травестит ли е или друга паталогична диагноза която, напоследък се опитва да бъде представена като ИЗБОР, на свободния индивид със "свободна воля". Дали това е нормалния избор бъдещето ще покаже, надявам се не с толкова жертви както от СПИНА . А министера да издигне паметник- икона на мангала педераст и всяка сутрин по една свирка да му прави в центъра на Видин , нека цял свят види какви европейци са на власт в Бълхария и ги оцени по делата им, както се казва. Те така, се възпитава бъдещо поколение на евроинтеграция!

#7 Nikitta 23.03.2012 в 22:35:45

Очевидно Азис няма нужда от пиар, защото се радва на голямо медийно внимание. Не минава и седмица без публикация, в която да не се споменава неговото име. И не само неговото, то не бяха Преслави, Десислави, Галени, Малени и още какви ли не.....Въпреки, че изобщо не слушам чалга, повечето ги знам, защото те са навсякъде в медийното пространство. Дори и в уж "по-сериозни" медии. Затова и историята със селското училище, в което децата са се кълчили под ритмите на Азис изобщо не ме учуди. Възмутително е да, но не е учудващо. И много се заблуждава всеки, който си мисли, че това е единственото училище в Бг-то, в което се случва подобно нещо. И не си мислете, че подобни явления са характерни само за провинцията, напротив, бас държа, че и в "столицата" ежедневно се случват подобни неща. Това си е нещо съвесем нормално....за съжаление. Чалгата е любимата музика на народа, на учителите, на родителите, и логично - на децата. Каква музика мислите, че се слуша в училищата в Димитровград например?Може би само в Пловдив (където кметът забрани чалгата) и в Каварна (където пияндета в кръчмите се наливат под звуците на Дийп пърпъл) чалгата е "дискриминирана". Нека да вдигне ръка, този, който е бил на коледно или друго служебно парти, на което да не е пускана чалгица. Особено по купоните на държавните учреждения. Та с две думи - кучетата си лаят, а керванът си върви.Това е положението......

#8 gothic 24.03.2012 в 13:01:11

Слушай бе, другарю Игнатов! Никой не иска от теб пълна забрана. Лично аз, като баща на второкласник искам в училището да не звучат цинизми. И ми е все шест дали става за чалга, поп, рап, метъл или каквото и да било там. А интеграцията...има тийнейджъри, които слушат Dimmu Borgir, Хайде малко блекк метъл, та и те да се интегрират, а? Или какво да предложим на тези, които не харесват педерастиите на Васко? Еротични танци на пилон от съученичките, та да не се чувстват отритнати, става ли? Или пък леки наркотици за пушещите ганджа ученици от горните класове, какво ще кажеш, другарю министър? Да не се чувстват изолирани децата, не за друго....Поклон пред теб, министре!

Новините

Най-четените