Син на Кадафи се извини на либийците

Саади Кадафи, един от синовете на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, се извини на своите сънародници в ефира на държавната телевизия. Официалният повод за интервюто остава неясен.

„Извинявам се на либийски народ, на скъпите ми братя в либийското правителство заради цялата ми вина и злото, което съм причинил за разтурването на сигурността и стабилността на Либия", обяви той от затворническата килия в Триполи, която обитава.

„Признавам, че тези неща бяха нередни и ние не трябваше да ги извършваме", каза още Саади Кадафи.

През 2011 г. Саади Кадафи се скри в Нигер, докато Либия бе в пламъците на гражданска война. Той успя да избяга през пустинята, след като столицата Триполи падна в ръцете на бунтовническата съпротива. Нигер отказваше да го предаде на новата власт в Либия, поради „голяма опасност" да получи смъртно наказание по бързата продецура.

По-рано този месец той бе екстрадиран в родината си, за да се изправи пред съда по обвинения за убийство на демонстранти по време на революцията. По данни на "Интерпол" Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия.

40-годишният Саади, един от седмината синове на полковника, е известен повече като бивш футболист с кариера в Италия, бивш шеф на футболната федерация на Либия, както и като плейбой с разточителен начин на живот.

Най-важният затворник от клана Кадафи е Сейф ал-Ислям, вторият син в семейството на полковника и подготвян за негов наследник.

Сейф ал Ислам е в затвора в Зинтан от 2011 година, когато беше заловен при опит за бягство. Той е привлечен като обвиняем и от Международни наказателен съд по обвинения за престъпления срещу човечеството.

Либийският диктатор Муамар Кадафи бе убит на 21 октомври 2011 година със златен пистолет в скривалището си в Триполи. Той управляваше Либия 42 години.

Макар и мъртъв, Муамар Кадафи все още всява разделение след либийците. Либия страда и от племенните вражди, които често стигат до призиви за федеративно устройство на Либия - вариант, отхвърлен категорично от Преходния национален съвет, което пое властта след смъртта на Кадафи.

Друг проблем за екстремистите и въоръжените групи, които все още „раздават справедливост" съгласно собствените си разбирания.

#1 Оня Дето Го Трият 29.03.2014 в 15:24:00

"...„Извинявам се на либийски народ, на скъпите ми братя в либийското правителство заради цялата ми вина и злото, което съм причинил за разтурването на сигурността и стабилността на Либия"... Брей, а ние мислехме, че всичкото зло в Либия дошло от Америка. Ако вземе и някой близък на Саддам да се извини на народа си, какво ли ще коментират форумните специалисти? Ирак, Либия и Афганистан били райски кътчета, ама дошли едни лоши американци и донесли злото... Оооо, сетих се, това е пропаганда и някой го е заплашил тоя за да се извинява сега

#2 Оня Дето Го Трият 29.03.2014 в 15:41:12

"...Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия...." Баа мааму, а сега дойде лошата демокрация и развали всичко. Колко хубаво си беше...

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 29.03.2014 в 21:48:16

Оня, "Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия". По време на революцията, не по рано. Има известна разлика. И те тези цивилни не са искали да му носят цветя, а да приключат с него, по начина по който го направиха с баща му. В него случай "издевателствал" има малко по-друг смисъл. И вземи прочети следната статия. Не си някое 17-годишно дупе, можеш да направиш сравнението с начина на живот на либийците преди и след революцията. Аз няма да пиша мнението си. Времето ще покаже кой е лош и кой добър в историята на тази изстрадала страна. http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/03/12/2259645_tri_godini_sled_revoljuciiata_vulna_ot_politicheski/

#4 Оня Дето Го Трият 29.03.2014 в 22:20:42

Цар си на извъртанията, просто се чудя един и същи език ли говорим. Викаш по време на революцията чак е издевателствал....нито ден по-рано? Абе дай да направо да го пишем, че е предвождал отряд американци и с тях е вършил зулуми

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 30.03.2014 в 01:39:22

Е поне моята информация е такава, че по времето на Кадафи ситуацията в Либия в никой случай не може да се нарече лоша. По негово време: 1. Правото на жилище се гарантира от закона 2. Всички младоженци получават по $50 000 за жилище. 3. Безплатно електричество 4. Дотации от $1 000, на всяко семейство, което няма доходи 5. $750 помощ при безработица 6. 83 процента от населението е образовано 7. Абсолютно безплатно образование 8. Абсолютно безплатно здравеопазване, при минимална заплата за медицинска сестра от $1000 9. Всички кредити с 0 процента лихва. По закон. 10. При закупуване на автомобил от либийски гражданин, държавата ми плаща 50 процента от цената. 11. 14 цента цена на литър бензин 12. Който либийски гражданин иска да се занимава със земеделие, държавата му предоставя безплатно земя, семена и оборудване. 13. Либия е нямала външен дълг. 0 процента задължения към когото и да било. 14. Изцяло и безусловно заплащане на всички такси на либийски студенти в европейски и американски университети от страна на държавата. 15. Либийският воден проект Great Man-Made River, наричан Осмото чудо на света, започнал 2010 година. Северна Африка щеше да е парк, а не пустиня. Запасите от подземната вода в Либия са колосални – учените са изчислили, че водните запаси се равняват на двестагодишния дебит на река Нил. Вече 20 години Световната банка и МВФ саботират водните проекти в тази част на света. Предполагам, че ти е ясно кой стои зад СБ и МВФ. Сънародниците на Фрида. Та ... не знам. Там като че ли комунизЪма беше факт там. А виж сега какво се случва. Избиват се по улиците като кучета. Пък Саади издевателствал, разбираш ли. И понеже тези са мързеливи мангали, до 10 години предвиждам тотален фалит на държавността в Либия. А и в Сирия. И въобще в тази част на света. Демокрацията трябва да възтържествува.

#6 Оня Дето Го Трият 30.03.2014 в 12:11:46

Ама това и за Саудитска Арабия важи бе, пич. И там живеят като принцове с всички тия облаги, обаче няма грам свобода. Факт е, че властите държат в желязна ръка населението. И ако решат някой ден арабелите да катурнат режима, тогава Родриговците ще обърнат плочата - колко хубава ислямска държава си беше, сега демокрацията я развали. Въобще хората в дикатури по цял свят се борят за малко свобода поне, само тука Родриговците имат демокрацията за нещо обидно. И откога пък прие качеството на живот като твой аргумент? Когато казваме, че Русия уж била велика държава, но хората и живеят кофти и бягат на Запад, тогава качеството на живот не е аргумент, обаче сега за Либия ми го вадиш? Изобщо въртиш и подреждаш факти както на теб си ти хрумне и това е което адски ме забавлява

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 30.03.2014 в 12:39:45

Радвам се, че се забавляваш, но в момента говорим за Либия, нали така? Не скачай на Русия, Антарктида или остров Тамбукту. Сравни това, което съм ти написал, с това, което се случва в момента. Съвсем прагматично. Тези 15 точки със ситуацията в момента, описана в статията която ти цитирах. И не виждам каква свобода липсва на саудитците или е липсвала на либийците от времето на Кадафи. Посочи ми. Да, ислямски държави, с определени правила. Ясни. Със същия успех аз мога да пледирам, че тук няма демокрация, защото не мога да си ходя гол по улиците. Или да карам колата си насран с алкохол. И аз ти представям факти свързани с темата. Ти ми носиш факти свързани със съвсем друго място на света, други времена, друга ситуация, обикновено нямаща нищо общо с темата. Не е коректно. Коя от тези социални придобивки, съществуващи в Саудитска Арабия и бивша Либия имат руснаците. Имаш ли представа колко е различен живота на един саудитец от този на един руснак. В икономическо отношение. И кога си ме видял да пиша в мой коментар, че качеството на живот не е аргумент? Не вкарвай в устата ми думи, които не съм казал. Не само че е, той е основният аргумент.

#8 Оня Дето Го Трият 30.03.2014 в 15:19:35

Значи живеят си либииците като в рая и в един момент едни лоши американци им викат "абе пичове, що не вземете да се изпотрепете и да си имате демокрация?" И те започват без да имат грам причина за недоволство Не ти ли хрумва, че не всичко е цветя и рози, както го описваш? Я да си припомним преди 7-8 години, когато беше драмата с наште медици, акви неща говорехте за Либия. Това дали го помниш? Абе имали придобивки пичовете, имало пари за всичко, ама било там ада на земята, било диктатура, тормозели населението, как сега да си приберем нашите медици от това адско място. И примера със Саудитска Арабия е доста добър. И там живеят райски, ама си е леко диктатура и не се знае на ония кога ще им писне. Пак ти казвам тогава ще пееш обратната песен - колко хубава държава било, ама как демокрацията е объркала работите... Запиши си някъде, че има и хора, за които не е достатъчно само социалните придобивки. В някои държави хора си дават живота само за да имат тоя твой лукс - да плещиш каквото си искаш без да е опасно за живота ти. Ти обаче не си сред тия хора, това смяташ че ти е дадено по право

Новините

Най-четените