Лекарският съюз дава на съд здравната каса

 

Българският лекарски съюз (БЛС) ще даде на съд здравната каса заради приетите едностранно от НЗОК цени и обеми на медицинските дейности за 2013-а.

От лекарския съюз твърдят, че договорените с касата цени и обеми са подписани в протокол. Но след това Надзорният съвет на НЗОК взема друго решение, заяви по БНР председателят на Съюза д-р Цветан Райчинов.

"Въпреки подписания протокол за договорени цени, вземат решение за други цени и ни предлагат да подпишем съвсем други цени. Тъй като, естествено, ние отказахме, се внася в Министерски съвет и излизат под форма на постановления. Но просто не е спазен законът", каза д-р Райчинов.

Решението на БЛС да се обърне към съда е и в подкрепа на недоволството на дружеството на анестезиолозите, които тази година ще лекуват тежко болен пациент в реанимация за 357 лева срещу 500 лева миналата година.

Там цените са намалени драстично без никаква мотивация освен финансовите възможности на НЗОК. Изобщо не са съобразени с реалните нужди, реалните разходи на заведенията за тази дейност, уточни Райчинов.

С изключение на интензивните грижи останалите цени на медицинските дейности не са намалени спрямо миналата година, но не съвпадат и c договорените между касата и лекарския съюз, казва още д-р Райчинов.

Става въпрос за тези дейности, при които е имало известно увеличение. Примерно - раждане, детски пътеки, хирургия. Предложени са цени, които е решил Надзорният съвет на касата, на практика без никакво основание, заяви председателят на лекарския съз.

От 2009-а година насам цените и обемите на медицинските дейности не се подписват в Националния рамков договор, а са изведени в отделен документ.

#1 Чинчифон 17.01.2013 в 16:49:16

Лекарският съюз и здравната каса се съдят,защото нямат друга работа.Народът измира от болести,от старост и от ниска раждаемост,а те са решили да хранят съдебната система която е с "мизерни" заплати.Наближава момента да се напием яко и да отидем на Дунава за да се издавим!Така ще спрем да се избиваме заедно с децата си по домовете.И без друго демокрацията вече ни довършва!

Новините

Най-четените