Станишев напуска върха на БСП със самочувствие

След 13 години начело на БСП, Сергей Станишев затвори страницата със самочувствие, със завета да не се правят повече безпринципни коалиции и с горчивината, че е допуснал грешки, ощетили цялата партия, една от които е назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

В последната си реч пред Конгреса, предшествана от дълъг видеоклип с ключовите моменти и цитати от негови изказвания, Станишев говори в първо лице: "Правя стъпка встрани, защото не мога да понеса заради мои грешки моята партия да носене негативи. „Смятам, че така постъпват лидерите. Не бягам от отговорност".

„Вярно, хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение, но не и ако не си взел решение. Ако съм сгрешил, простете", обърна се той към своите другари.

След като червената партия се озова в изолация в Народното събрание, а ДПС на практика уволни правителството, Станишев предложи всички бъдещи коалиции да бъдат сключвани само с вътрешно допитване и при нужда от национално съгласие. Мечтата, която не е успял да изпълни, е самостоятелно управление на БСП, „без коалиционни компромиси".

"Оттук-нататък ще управляваме с други партии, само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото", каза той.

Станишев допусна партньорство с АБВ срещу ГЕРБ, ако хората на Първанов престанат да ги критикуват.

Той призова да се помни постигнатото, защото „БСП е партията, която случва нещата": „Нека имаме самочувствие да си поставя високи цели. Нека кажем на хората - ние нямаме управленски провал, ние влизаме в изборите на 5 октомври като победител".

Станишев обяви, че е недопустимо ДПС да извива ръцете на социалистите, само и само за да бъдат на власт. „Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт. Затова дори да излезем в опозиция, пак ще имаме доверието на хората. Не може само и единствено да плаща цената на политическото съгласие", твърди той.

Над 700 делегати от цялата страна, събрани в НДК, чуха отчета на Станишев за неговото лидерството, както и разликата между БСП и ГЕРБ. „Те са силова, а не силна партия. Те управляват с постигнатото от нас".

Той обяви, че ще се кандидатира отново за лидер на ПЕС.

„Заставам със самочувствие и увереност за пътя, който изминахме заедно и за този пред нас. Сега 13 години по-късно промених немалко, но и много не успях да променя и признавам, че ми е трудно да се примиря с последното", заяви той.

#1 pixie 27.07.2014 в 12:58:12

Поемат отговорност истинските лидери. И си подават оставка, когато са подвели и провалили хората си. Сега, когато местенцето му в Брюксел е осигурено и се оттегля , поемал отговорност. Да я беше поел по-рано и да остане в България, където оставаме всички ние. А той напуска кораба, за да си спаси задника и поемал отговорност! На думи всеки може. Лидер! Без Брюксел щеше да напусне на кукуво лято. Нали щеше да му се наложи да прави нещо, да работи нещо. Жалко човече...

#2 opetkov 27.07.2014 в 13:10:44

Наглост, твоето име е Станишев.

#3 Абе 27.07.2014 в 14:47:20

Както Иван Костов унищожи СДС, така Станишев унищожи БСП. Не че съжалявам за което. Просто отбелязвам.

#4 YOLE 27.07.2014 в 18:51:47

Не наричайте Станишев мухльо , той е биткаджия , който се стреми не към победи , а към загуби . Защото победите много го главозамайвали , а поуките от загубите му дават нови сили за следващите битки . Готин ми е .

Новините

Най-четените