Чеци обвинен за убийството на Яна

35-годишният Николай Русинов е задържан и са му повдигнати обвинения за убийството на 28-годишната Яна Кръстева през юли м.г. в Борисовата градина в София. Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов, цитиран от "Фокус".

Тялото й беше намерено в Борисовата градина на 10 юли м.г. Аутопсията показа, че е била удушена. Двамата мъже, които са били с Яна в последните й часове, са Николай Русинов - Чеци и Пламен Трифонов.

И двамата бяха задържани, но срещу Русинов не бяха повдигнати обвинения и той бе освободен, въпреки че първоначално се укриваше извън България. При завръщането си Чеци отказа да се подложи на детектор на лъжата. 35-годишният преводач твърдеше, че като си тръгнал от Борисовата градина, Яна била жива и спяла.

След 4 месеца в килия съдът освободи и 34-годишния Пламен Трифонов, тъй като доказателствата срещу него са косвени. На местопрестъплението обаче бяха открити косми, които бяха изпратени за специална ДНК експертиза в Австрия.

"Днес в късния следобед на базата на резултати от експертизата, която пристигна от Австрия по убийството на Яна Кръстева - прокуратурата разпореди и е повдигнато обвинение на Николай Русинов, който тогава беше установен, че е бил с нея", каза старши комисар Йорданов.

Всичките изследвани 5 косъма, иззети от тялото на Яна, са били на Чеци. Нито един не е на Пламен Трифонов, който престоя 4 месеца в ареста с обвинение.

Делото срещу Трифонов е прекратено и му се извиняваме, каза градският прокурор Николай Кокинов.

Русинов е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Очаква се в един от четирите почивни дни прокуратурата да поиска постоянен арест, предаде БТА.

"Резултатите, които се изчакаха толкова време, са от една от водещите лаборатории в света - едната е в Австрия, другата е в Лондон. В случая австрийската лаборатория даде това заключение, което даде повод на градска прокуратура за повдигане на обвинение и задържане за 72 часа", допълни Йорданов.

По-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че според заключението в експертизата част от намерените биологични находки са от Николай Русинов, а друга част са от неустановени лица. Няма биологични следи, оставени от Пламен Трифонов.

Заключението на ДНК изследването, преведено на български език, е било получено в Софийската градска прокуратура на 26 април. С постановление от същата дата прокуратурата е прекратила обвинението срещу Пламен Трифонов. В качеството си на обвиняем Николай Русинов не е дал обяснения, допълват от обвинението.

В началото на януари т.г. бащата на убитото момиче Явор Кръстев заяви, че се доверява на полицията и смята, че се прави необходимото, за да бъде намерен извършителят. "Искаме да бъде намерен истинският убиец на Яна, а с какво име е той... Нас името не ни касае", каза тогава бащата.

#1 Мина 27.04.2012 в 22:51:08

Е, този ми беше МНОГО подозрителен!

#3 vanko1 28.04.2012 в 10:51:50

чакам сега лицето Карбовски да плюне нещо нали той му беше адвокатин на тая гнида, зарязала жена нощно време сама в парка

#4 Мина 28.04.2012 в 11:48:49

Миле, НЯМА как да съм виновна- аз живея на > 2500 км.! А и тя е била изнасилена и разни мъжки остатъци са намерени в/на нея... Това няма как аз да съм го симулирала ;-)

#6 Оня Дето Го Трият 28.04.2012 в 19:20:57

Ние тук още лятото знаехме, че лицето (то па едно лице) Чеци е убиеца, даже без да изследваме косми....никой не се е и съмнявал в това Вижте коментарите под онези статии...

#8 MacAllister 30.04.2012 в 22:04:32

Хубаво, да кажем, че е трудно да се съберат добри доказателства за случая (макар, че май не може значи, че Ушев не може), но защо е практика на нашата родна милиция постоянно да задържа невинни за дълги срокове? Случаите далеч не са малко, изкупителни жертви и кой знае може би жертви нуждаещи се от убеждение са си направо практика ... тук има поне извинение, но що не погледнем от другата страна, колко разрушени животи има, за да може некадърниците да си свършат работата, а ако освен некадърни са и нечисти тогава какво? Тая институция трябва да се разглоби и да се сглоби наново и от нови части. Театрите на Цецо с хайки подир ония дето притесняват набързо забогателите ни политико-капиталисти могат да минат за борба с престъпността само пред лековерния телевизионен електорат. Аз обче питам къде са журналистите - защо не разпъват на кръст тия "комисари" ами са превърнали посърналите си медии в жълти плямпаджийници?

Новините

Най-четените