Обама: Не гарантираме изплащане на пенсиите след 2 август

Месечните суми за пенсионерите, инвалидите и ветераните от войната няма да бъдат подсигурени след 2 август, ако демократите и републиканците не стигнат до компромисен вариант по отношение редуциране на дефицита в страната, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от Foxnews.

"Не гарантирам, че тези суми мога да се предоставят на 3 август, ако не решим проблема, защото просто е много вероятно да няма пари в хазната", изтъкна Обама в интервю пред CBS.

Министерството на финансиите предупреди, че ако не вземат адекватно решение в Конгреса до 2 август и таванът на дълга не бъде повишен, рейтинговите агенции ще понижат кредитната оценка на Съединените щати, което ще доведе до "катастрофални щети" за икономиката.

Ако това се случи ще е за първи път в историята на Съединените американски щати.

САЩ достигнаха тавана на разрешения си по закон публичен дълг от 14.3 трилиона долара. Белият дом, Федералният резерв и американският финансов министър Тимъти Гайтнър, който се кани впоследствие да напусне поста, настояват Конгресът да одобри увеличение на лимита с поне 2.3 трилиона долара. В противен случай страната е заплашена от частичен фалит и невъзможност да обслужва облигациите си. 

Публичните задължения на САЩ представляват 69% от БВП на страната. Бюджетният дефицит също е огромен - над 1.4 трилиона долара. Той мина 1 трилион долара по време на втория мандат на Буш. 

Демократите и републиканците в Конгреса не могат да се споразумеят за увеличението на законовия лимит на дълга. В замяна на гласовете си от Републиканската партия настояват Обама да се откаже от ключовата си реформа в здравеопазването - т.е. да съкрати социални разходи. Те бранят данъчните облекчения за по-заможни американци, които бяха въведени по време на администрацията на Буш.

На изслушване в Конгреса днес в 17 часа българско време е привикан Бен Бернанке, шеф на Федералния резерв.

#1 Радева 13.07.2011 в 12:05:41

О, не...Това ще дойде и при нас...

#2 boris 13.07.2011 в 13:52:24

В замяна на гласовете си от Републиканската партия настояват Обама да се откаже от ключовата си реформа в здравеопазването - т.е. да съкрати социални разходи. Те бранят данъчните облекчения за по-заможни американци, които бяха въведени по време на администрацията на Буш. -------------------------------------------------------- За намаляване на бюджета на Пентагона не става и дума. Също като СССР през 80-те

#3 Чинчифон 13.07.2011 в 16:16:48

Обама е притиснат да плаща дългове,натрупани от фриволното политическо поведение на своя предшественик Буш-младши.Колко държави "посрещнаха" американските войски,колко политически режими бяха сменени с военни действия,но "демократично",колко държавници бяха избити?Кога явно,кога тайно.Всичко това струва много пари,които пак пенсионерите трябва да плащат...Демокрация!

#5 Елф 14.07.2011 в 09:21:44

Приходите от нефта на Кадафи ще стигнат ли да платите социалните разходи и лихвите по дълга на Китайците

#6 KingoftheROAD 14.07.2011 в 09:26:01

Корабът потъва нормално, за Вас пасажери няма нищо фатално. Сега хамериканците се чудят откъде да изтърмъчат нещо, че да не потънат още повече. Да, ама не както казваше един наш политик от близкото минало. Идва и времето, когато ще плащат данък за мизериите които са направили....

Новините

Най-четените