ГЕРБ прокара поправката "Витоша ски"

Поръчаните от "Витоша ски" промени в Закона за горите минаха на първо четене днес в парламента, прокарани от ГЕРБ и двама от т.нар. независими депутати.

Компанията, която замрази зимния сезон на Витоша, спирайки лифтовете докато промените не минат през парламента, ще може да строи лифтове и писти, без земите да бъдат изключвани от горския фонд. Освен нея - и други фирми, с интереси на зимните курорти.

Тезата на ГЕРБ, бранена в изявленията от трибуната, беше неизменно една: все пак земята си остава държавна, остава в горския фонд. След време, когато спре да бъде използвана за ски или лифтове, държавата пак ще я притежава и, ако се налага, ще я залеси.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), която е водеща комисия по законопроекта, не се изказа в пленарна зала. Преди време тя определи като рекет поведението на "Витоша ски".

В крайна сметка днес една компания може да празнува победа, че подчини толкова бързо изпълнителната и законодателна власт на държавата в своя услуга. Промените бяха написани, съгласувани, прокарани през МС и внесени в парламента за по-малко от 3 седмици, при това през декември м.г., в навечерието на празниците.

Фирмата настоява да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Законът, приет миналата пролет, не даваше такава възможност.

Освен това 10-годишният план за управление на природен парк "Витоша" пък, който е в сила до 2014 г., е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия.

Приетите на първо четене промени облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове и с още нещо - предвижда се да се даде възможност правото на ползване на съществуващи ски писти да се учредява на собствениците на прилежащите лифтове и влекове.

От ГЕРБ обещаха между първо и второ четене да изчистят "пропуска" в законопроекта, за да е ясно за колкото време собствениците на влекове ще могат да ползват и стопанисват пистите и колко ще им струва.

Според депутати от опозицията, така се създава монополно положение, собствениците на влекове, които ще стопанисват и пистите, на практика ще диктуват целия бизнес в съответния курорт.

Ако тази фирма има и хотел, очевидно този хотел ще се ползва с преференции пред останалите, същото важи и за ски училищата, посочи Петър Курумбашев от Коалиция за България. Така  собствениците на лифтове и влекове на практика ще определят кой, кога и при какви условия изобщо ще има достъп до пистите, стана ясно от изявлението му.

Подаръци никой и на никого не прави, не заблуждавайте, терените остават държавни, заяви Емил Димитров от ГЕРБ - депутатът, който стоеше в основата на падането на първата забрана за тютюнопушене на обществени места. Според Димитров и колегите му всъщност всичко се прави в името на това да се развива ски туризмът.

#1 Folkenstein 08.02.2012 в 20:41:37

За пореден път...

#2 deowin 08.02.2012 в 23:27:19

Ако сега частникът окепази Витоша е очевидно какво ще стане. По-интересно ми е, обаче, как биха реагирали всичките природозащитници, антикапиталисти и прочие инстинктивно-оплюваща-всичко сган, ако случайно се случи, че тия от Витоша ски вземат, че изградят модерен ски курорт на Витоша както е редно - с всички необходими мерки да запазят природата. Съвсем не твърдя, че това е много възможно, но ми е чудно дали в такъв случай биха организирали митинги с плакати "Бяхме в грешка, частникът не е винаги е печалбар и изедник" и "Извинявайте Витоша ски, че се усъмнихме в добронамереността ви!"..

#5 deowin 09.02.2012 в 16:35:58

>ако се окаже, че Цеко Минев не е печелбар Не това имах предвид. Да не е печалбар предполагам е също малко вероятно, но и безинтересно. Интересното е, ако се окаже умен печалбар - от тия, дето знаят как да направят многото пари. А многото пари не се правят бързо и с без оглед на цялата обстановка. Чини ми се, ако създаде модерен (макар и скъп) курорт, където не е сечено диво и без разумен план, където водите не образуват сипеи като се стичат по обезлесени склонове, където не е строено където и каквото може, тогава и хората ще са много по-доволни. Хората, клиентите му. А клиентите плащат

#6 sabat 09.02.2012 в 18:06:02

Какво друго би направил банкер с природата, освен да я изстиска като лимон и да изпие доволно потеклите пари. Най- много ме е яд за това, че единственото, което мога да направя е да изразя мнението си. И до там.

#7 deowin 09.02.2012 в 18:14:52

>Какво друго би направил банкер с природата, освен да я изстиска като лимон и да изпие доволно потеклите пари http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/000/554/facepalm.jpg

Новините

Най-четените