Главният касиер на КТБ - от клиент в помощник на прокуратурата

Маргарита Петрова, главен касиер на Корпоративна търговска банка, е била освободена от ареста в сряда с най-леката мярка за неотклонение "подписка", съобщава БНР.

Според източници на "Хоризонт" излизането от ареста на Петрова е станало по инициатива на наблюдаващия прокурор по делото КТБ - Иван Гешев.

Освобождаването на главния касиер съвпада и с деня, в който официално беше съобщено, че е повдигнато обвинение срещу Цветан Василев.

В съобщението на прокуратурата се твърдеше, че Василев умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да изнесат 205 млн. лева от трезора на КТБ.

По информация на БНР Петрова е излязла на свобода, защото решила да съдейства на прокуратурата, като разказала, че участвала в аферата под натиск, което държавното обвинение не коментира.

Маргарита Петрова беше една от първите, които получиха обвинение за източването на 206 млн. лева от КТБ.

В първоначалните си показания по делото тя поддържаше версията, че е предала парите, пакетирани в чували, след като получила писмена заповед от Орлин Русев да даде сумата на управителя на "Бромак" ЕООД (фирмата е собственост на Цветан Василев и мажоритарен акционер в КТБ).

Тази версия обаче беше отхвърлена от прокуратурата, която коригира обвинението, като твърдеше, че източването на КТБ е започнало в края на 2011 г. и е продължило до поставянето й под специален надзор.

 

Новините

Най-четените