Минималната заплата става 270 лева от 1 юли

От сряда, 8 юни, Министерският съвет започва процедура за увеличение на минималната работна заплата, съобщи днес в Аксаково премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 240 на 270 лева. Това означава и повишение на минималното почасово заплащане. Сега минималната часова работна заплата е 1.42 лева при нормална продължителност на работното време осем часа при 5-дневна работна седмица. Поне така е официално.

Министър-председателят заяви, че до 10 дни ще стане ясно и как ще се процедира с увеличението на пенсиите. Това няма да бъде еднократен акт, за да не ни обвинят в популизъм преди изборите, каза Бойко Борисов.

Борисов обясни, че увеличението е възможно благодарение на по-добрите приходи в хазната. Той уточни, че няколко години е говорил, че когато икономиката започне да се стабилизира, ще бъдат вдигнати и приходите. Според премиера това ще струва около 20 млн. лева и по този начин ще бъдат удовлетворени и синдикатите, които са настоявали за увеличение.

През последните месеци министърът на труда Тотю Младенов многократно лансира идеята най-ниското възнаграждение да се увеличи от 240 на 270 лв. на месец. Отговорът на министъра на финансите Симеон Дянков беше, че в държавния бюджет за 2011 г. не са предвидени средства за подобен ръст.

Синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" отдавна настояват за нарастване на минималната заплата. Сред организациите на работодателите обаче има разногласие по въпроса.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепя увеличението с мотива, че това ще намали делът на сивата икономика. Българската стопанска камара обаче възразява срещу административното налагане на по-високи доходи. БСК настоява повишаването на доходите да е от 2012 г.

#1 Moni-2 05.06.2011 в 20:18:07

поредната тъпотия,аман от тъпотий

#2 Mira 06.06.2011 в 11:35:11

това сега какво е? Предизборен трик или подигравка. Май е и двете. Да им е честито увеличението на тези, които получават минимални заплати! Ще да е голяма придобивка 30 лв отгоре, с които нямам идея какви разходи ще си покриват - повишените цени на стоки и услуги, данъци, горива, образование, що ли? Честито и на всички останали, коитоп лащат разни налози, да ви е сладко и пак гласувайте за ГЕРБ, току виж МРЗ стане 300 лв до края на мандата, знае ли човек....

#3 WWW_ORIGINALNI_BE 06.06.2011 в 11:44:24

Да я направят 500 лв !

#4 niemen 06.06.2011 в 12:22:49

Повишаването на минималната работна заплата ще вдигне единствено доходите на депутатите и приходите на НОИ и Здравната каса. За работещите ефектът ще е нулев.

#5 thaddeus 06.06.2011 в 12:53:52

13% увеличение на МРЗ, това ще доведе до увеличение на всички заплати с приблизителен процент. А това, че доходите в България са ниски е следствие на ниската производителност на труда. Я си направете ТРУДА да намерите данни за производителност на труда тук и в Германия. А сега креснете, кака заплатите в Германия видеш ли колко били високи. Виски за защото когато там работят, германеца наистина работи и за единица време произвежда повече от българина тук.

#6 ktivanov 06.06.2011 в 13:18:33

Такамммм... държавата яко я е окъсала ... идат избори хазната е празна дай да видим от де да взеем некой лев .... след като с това на пръв поглед благородно дело ще се опита да одере още по една кожа от бедния народец. Да видим какъв е ефекта за самоосигуряващя се - по големи данъци ... по голяма здравна осигуровка, по голяма такса за Джи ПИ ... НО не и повече приходи в непазарната държава БГ, която е рай за де що има монопол - Лукойл, ЕВН, ЕОН, ЕОФ, БТК, МТЕЛ/ГЛОБУЛ/ВИВА ... да ме прощават тези дето не ги споменавам ... и тяхната майка също ... А за пенсионера каква е придобивката от увеличението на мин. раб. заплата ? единствено по висока такса за Джи Пи ... и ако не им вдигнат пенсиите - само повече разходи без повече приходи .... А за рботодателя ? пак повече осигуровки ... без гаранция че работника ще изработи повече ... няма смисъл да споменавам приходите на работодателя които не са гарантирани ... е к'во прай таз държава за нас че да иска да и даваме повече данъци ... регулира пазара и утвърждава повече монополи и бездейства когато е необходимо да защити нашия интерес и действа като мащеха и за хората и за бизнеса /изклчвам гореспоменатите монополи/ ако чака от това да си пълни хазната ... няма да я бъде

Новините

Най-четените