30 млн. лева за виртуално висше

Просветното ведомство е осигурило 30 млн. лева за виртуално четене на лекции и изпити в университетите. Тези пари ще получат висшите училища, които искат да развиват дистанционна форма на обучение, информира "Труд".

От образователното ведомство съобщиха, че средствата са осигурени от европрограмата "Развитие на човешките ресурси". Министър Сергей Игнатов е категоричен, че бъдещето е именно в това обучение.

Виртуалното обучение е за студентите, които ходят на работа и не могат да ходят на лекции, както и за тези, които са завършили преди години, а сега искат диплома по нова специалност.

Вузовете обаче трябва да изградят система с виртуални библиотеки, електронни модули за обучение, учебни програми и т.н. Самите преподаватели също трябва да бъдат обучени да работят в тази форма, обясниха експертите на проекта.

Дистанционната форма е шанс за университетите да привлекат повече студенти сред вече завършилите. Това е и най-подходящата система за квалификации и преквалификации на служителите на фирми.

#1 Гери 19.01.2012 в 10:43:52

Познайте кой университет с инициали Н.Б.У. ще спечели най-големия процент от тези пари...

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 19.01.2012 в 11:59:44

30 000 000 лева?! Тридесет милиона лева?! Вижте дейностите за които трябва да се изразходват парите. http://www.minedu.government.bg/news-home/2012/12-01-16_eumis.html Всичко това, може да се направи с абсолютен максимум от 1 000 000 лева, за всички университети, като в тези пари влизат разходите за хардуер, разходите за изработка на софтуер и административни разходи /дигитализиране на учебниците/. Едва ли в задачата на Европейската комисия влиза закупуването на лаптопи на децата на всички преподаватели, децата на дузина секретарки, няколко депутата и още дузина кучебийци участващи в проекта. Защото обикновено така се получава. Съвсем хипотетично, ако може някой да ми изпрати документацията по спечелилите проекти, пък аз ще намеря начин да уведомя европейската служба за борба с измамите [OLAF] с точен анализ какво е нужно, както и кое колко струва. Те ще си направят изводите сами. Така се печелят пари, мамка му.

Новините

Най-четените